Vinterhalvåret är en period då många blir förkylda. Det beror bland annat på att luften är torrare vilket gör att virus sprids lättare. Du är också mer inomhus där det finns fler ytor att bli smittad på. Här är några enkla råd som kan förhindra en förkylning:
- Tvätta händerna ofta, både före och efter måltiden
- Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten
- Försök att sova cirka 7-8 timmar per natt
- Varva ner när du kan och försök att inte stressa för mycket
- Träna måttligt och regelbundet
- Ät varierat och njut av frukt och grönt
Tvätta händerna ofta
En bra handhygien är mycket viktigt för att förhindra förkylning. Tvål och vatten fungerar bra som rengöring. Tvätta gärna händerna i cirka 30 sekunder och se till att tumvecken blir ordentligt rena för att förebygga förkylning. Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit istället. Gör rent händerna innan du ska äta och undvik att torka händerna på gemensamma handdukar av frotté eller tyg, i synnerhet under förkylningsperioder. Känner någon i familjen av förkylningssymtom kan det vara klokt att istället använda pappershanddukar och pappersnäsdukar.
Träna lagom
Genom att träna regelbundet kan du få ett starkt immunförsvar som hjälper dig att motverka en förkylning och skyddar dig mot andra virus och bakterier. Men träna inte för hårt, då kan du istället bryta ner immunförsvaret och lättare få infektioner. Det kan även vara bra att träna med förkylning så länge du inte har feber eller ont i halsen.
Håll avstånd
För att förhindra förkylning kan det vara bra att hålla lite avstånd till andra under förkylningstider. Kan du promenera istället för att ta bussen kan det vara ett bra tips. Många förkylningsvirus sprider sig nämligen i en radie på en till två meter i luften när någon hostar eller nyser.
Bli rökfri
Att försöka bli rökfri är bra av flera skäl. Rökning kan skada slemhinnor och flimmerhår så att virus och bakterier lättare når lungorna, det ökar också risken för svåra infektioner och kan försämra immunförsvaret. Ett sätt att undvika förkylning är därför att sluta röka.
Sov gott
En god natts sömn verkar förebyggande mot förkylning. Genom att sova cirka sju-åtta timmar per natt och inte stressa klarar du dig bättre i förkylningstider. Det går att stressa under en kortare tid, men gör du det under en längre period sliter det på immunförsvaret och du kan lättare få infektioner. Försök att känna efter och upptäcka dina egna varningssignaler så att du kan varva ner. Om du har svårt att slappna av finns det olika mobilappar och hjälpmedel på apotek som du kan prova.
Fyll på med vitaminer
Brist på vitaminer och mineraler kan skapa en obalans i din kropp. Därför är det viktigt med en allsidig kost som innehåller vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och goda fetter. För att kompensera för kroppens brist på solljus under vintern kan du behöva få i dig lite extra D-vitamin. Det får du bäst genom att äta oljor och fett som innehåller D-vitamin. Att vistas ute i ljuset en stund varje dag kan också fungera förebyggande mot förkylning.
Om du vet med dig att du inte brukar äta varierat, bör du i första hand försöka se över dina kostvanor. Den som under en begränsad period inte äter en allsidig kost, eller inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, kan komplettera med kosttillskott för att försöka undvika en förkylning.
Produkter som kan förebygga
Det finns även produkter som kan hjälpa dig att förebygga en förkylning. Att fylla på med vitaminer som till exempel D-vitamin hjälper dig att stärka immunförsvaret. Du kan också prova att använda förebyggande halsspray som gör att bakterier och virus inte fastnar lika lätt på slemhinnorna. Vill du lindra förkylningssymtom kan produkter med echinacea (solhatt) hjälpa. Fråga ditt apotek om vilka produkter som passar dig bäst.
Det är normalt att du som vuxen blir förkyld några gånger om året. Förkylning hos spädbarn sker oftare ー ibland upp till 15 gånger under barnets första år. Förkylningens faser är lika för alla, men kan pågå under olika lång tid beroende på hur utvecklat ditt immunförsvar är.
Referenser:
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/infektioner/forkylning-och-influensa/forkylning/