TBE-vaccin som gravid ー Våra rekommendationer

TBE är en sjukdom som ökat de senaste decennierna och tillbringar du mycket tid i skog och mark eller bor i särskilda riskområden är det en bra idé att vaccinera dig. Du kan enkelt vaccinera dig på ett av Apoteksgruppens utvalda apotek. Men är du gravid eller ammar finns det en hel del att fundera över angående vaccination. Här kan du läsa mer om våra rekommendationer för att ta TBE-vaccin som gravid eller att ta TBE-vaccin när du ammar.

Vad är TBE?

TBE eller fästingburen hjärnhinneinflammation är en virussjukdom som sprids via fästingbett. Varje år insjuknar cirka 250-400 personer i TBE i Sverige, de flesta under juli-september. TBE är vanligast i södra och mellersta Sverige ー framför allt i Stockholms skärgård och mellersta delarna av Mälaren. De senaste åren har sjukdomen också ökat längs västkusten och kring Vänern och Vättern. Långt ifrån alla fästingar bär på TBE ー mellan 1 på 100 och 1 på 1000 fästingar bär på sjukdomen.

TBE-infektion ger ingen ökad risk för missfall och det finns inget som tyder på att det skulle finnas risk för fosterskador om mamman insjuknar i TBE.

Fästingburen hjärnhinneinflammation kan ge symtom som:

  • Huvudvärk
  • Muskelvärk
  • Feber
  • Trötthet

Cirka 30 procent av de som insjuknat i TBE drabbas av symtom på hjärnhinneinflammation som exempelvis hög feber, förvirring, svår huvudvärk och illamående. TBE kan i sällsynta fall ge långvarig trötthet, bestående förlamning och vara livshotande.

TBE-spruta om du planerar att bli gravid

Planerar du och din partner för en graviditet? Grattis! Då är det en bra idé att vaccinera dig redan nu. Apoteksgruppen erbjuder TBE-vaccination på utvalda apotek i samarbete med vårdgivaren Vaccina ー tryggt, snabbt och enkelt. Se vilka apotek som erbjuder TBE-sprutor och boka tid. Har du barn sedan tidigare är det en bra idé att även boka TBE-vaccin för ditt barn. TBE-vaccin ger milda biverkningar som oftast går över inom några dagar.

TBE-vaccin under graviditeten

Att ta TBE-vaccin som gravid rekommenderas oftast inte eftersom det inte har gjorts några tester av TBE-vaccin på gravida kvinnor. Däremot har TBE-vaccin använts vid amning och graviditet av många kvinnor ー det finns inget som tyder på att vaccinet skulle vara skadligt för barnet. Det är alltså upp till varje gravid kvinna att väga för- och nackdelar innan beslutet att ta TBE-vaccination som gravid.

Har du råkat ta TBE-spruta som gravid (exempelvis innan du visste att du väntade barn)? Det finns ingen observation om att vaccinet skulle ha en skadlig inverkan på fostret, men känner du dig orolig, prata med din barnmorska eller en läkare.

TBE-vaccin vid amning

Inga tester av TBE-vaccinet har gjorts på ammande kvinnor, men att ta TBE-vaccin när du ammar ska inte vara skadligt för vare sig för dig eller för barnet. Har du frågor om TBE-vaccin och amning? Prata med en läkare.

Det kan du själv göra för att undvika fästingbett

Vill du inte ta TBE-vaccin som gravid eller när du ammar kan du minska risken för att bli biten av en fästing genom att bära heltäckande, ljusa kläder när du rör dig i fuktig gräs- och buskterräng. De ljusa kläderna gör det enkelt att upptäcka fästingen och snabbt ta bort den innan den hinner bita sig fast. När du kommit inomhus kan du kontrollera att inga fästingar finns på kroppen, kamma igenom håret och eventuellt också duscha för att ytterligare minska risken för fästingbett.

Källa:
https://www.medscinet.se/infpreg/publicInfoMore.aspx?topic=20
https://www.1177.se/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-tbe/
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/tick-borne-encephalitis-tbe/
https://vardgivarguiden.se/kunskapsstod/smittskydd/amnesomraden/vaccination/tbe/