TBE-vaccin: eventuella biverkningar och andra svar om vaccinering

TBE-vaccin skyddar dig från att bli allvarligt sjuk om du fått ett fästingbett. Här får du veta mer om vanliga TBE-vaccinbiverkningar, hur länge TBE-vaccinbiverkningar håller i sig och var du kan boka din vaccination.

Biverkningar du kan få av TBE-vaccin som vuxen

När du tar TBE-vaccin är biverkningar inte ovanliga, men de är oftast lindriga. Det är vanligt att känna sig öm och svullen på injektionsstället eller att hudområdet blir rött. Andra vanliga biverkningar av TBE-vaccin för en vuxen är:

  • Ont i huvudet
  • Illamående
  • Allmän sjukdomskänsla (trötthet och ont i kroppen)

Ovanliga biverkningar av TBE-vaccin:

  • Kräkningar
  • Feber

Medan feber hör till ovanliga biverkningar av TBE-vaccin för en vuxen är det vanligt att yngre barn drabbas av feber efter en vaccination.

Hur länge varar TBE-vaccinbiverkningar?

Det kan vara svårt att säga hur länge TBE-vaccinbiverkningar håller i sig, men besvären brukar oftast försvinna inom några dagar.

Varför ger vaccin biverkningar?

TBE-vaccin kan ge biverkningar precis som alla andra vaccin. Ett vaccin är ett slags läkemedel som skyddar dig från att bli allvarligt sjuk av sjukdomen som du tar läkemedlet mot. Vaccinet innehåller en liten, försvagad del av det virus som orsakar sjukdomen och när kroppens immunförsvar kommer i kontakt med smittoämnet reagerar det. Då börjar immunförsvaret att bilda de celler och antikroppar som krävs för att kunna göra sig av med sjukdomen och i samband med det kan ett barn eller en vuxen få biverkningar av TBE-vaccin. Blir du smittad av TBE vid ett senare tillfälle kommer immunförsvaret ihåg hur antikropparna skulle bildas för att kroppen ska kunna göra sig av med sjukdomen.

Vaccinera dig mot TBE

Funderar du på att vaccinera dig mot TBE eller behöver du en påfyllnadsdos? Då kan du vaccinera dig på utvalda apotek hos Apoteksgruppen. Vi erbjuder vaccin mot TBE i samarbete med vårdgivaren Vaccina. Se vilka apotek som erbjuder vaccination och boka tid.

Så tas TBE-vaccinet

TBE-vaccin ges i form av en spruta. Vid en TBE-vaccination för vuxna ges en spruta i armen, medan ett litet barn får TBE-vaccin genom en spruta i låret.

För att få fullgott skydd behöver du vaccineras vid flera tillfällen. Det är din ålder som avgör hur ofta du behöver påfyllnadsdoser. Här kan du läsa mer om hur ofta du behöver ta sprutan.

Hindrar en spruta mig från att bli sjuk?

Det finns inget vaccin som ger ett hundraprocentigt skydd mot att bli sjuk. Däremot får du ett mildare sjukdomsförlopp om du skulle bli sjuk trots att du tagit spruta mot TBE. Fästingburen hjärnhinneinflammation kan leda till långvarig trötthet, bestående förlamning och kan i mycket sällsynta fall vara dödlig.

Vi svarar på dina frågor om TBE-vaccinering

Vaccin är säkra läkemedel som är noga testade över tid. Har du exempelvis frågor om att ta TBE-vaccin som gravid eller vill veta mer om hur länge TBE-vaccinbiverkningar håller i sig kan du prata med vår kunniga personal inne i apoteket. Välkommen in!
Vill du veta mer om hur vaccin utvecklas och tillverkas? Läs mer på läkemedelsverkets webbplats.

Källa: https://www.1177.se/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-tbe/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/tick-borne-encephalitis-tbe/