TBE-vaccin för barn ー allt du behöver veta

TBE-vaccin skyddar barn mot att bli allvarligt sjuka efter ett fästingbett. Här får du veta mer om när man kan vaccinera sitt barn mot TBE, om TBE-vaccin ger skydd efter första dosen och vilka eventuella biverkningar barn kan få av sprutan. Apoteksgruppen erbjuder vaccination på utvalda apotek i samarbete med vårdgivaren Vaccina.

TBE-vaccin: biverkningar för barn

TBE-vaccin är ett slags läkemedel som skyddar barn och vuxna mot fästingburen hjärnhinneinflammation, en virussjukdom som kan uppstå efter ett fästingbett. TBE-vaccinet innehåller en liten, försvagad del av viruset och när smittämnet kommer i kontakt med kroppens immunförsvar blir det en reaktion. I samband med det kan det uppstå biverkningar.

TBE-vaccin kan ge biverkningar hos barn som exempelvis:

 • Feber
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Trötthet
 • Värk i muskler och leder

I ovanliga fall kan TBE-vaccin ge biverkningar hos barn i form av kräkningar.

Biverkningarna försvinner oftast inom ett par dagar.

Så fungerar vaccinet

När kroppens immunförsvar reagerar på smittoämnet börjar immunförsvaret tillverka de celler och antikroppar som behövs för att göra sig av med just den sjukdomen. Om barnet senare skulle bli biten av en fästing och smittad av TBE så kommer immunförsvaret ihåg hur antikropparna skulle bildas och kroppen kan göra sig av med sjukdomen. Inget vaccin ger fullständigt skydd, men genom att vaccinera barn mot TBE skyddas barnet mot att bli allvarligt sjukt.

TBE: symtom för barn

TBE-symtom för barn och vuxna visar sig oftast mellan 4-10 dagar efter fästingbettet, men det kan också ta upp till en månad innan det blir tydligt att barnet drabbats av TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation. TBE kan utvecklas till en allvarlig sjukdom som kan ge långvariga besvär som trötthet, minnesstörningar och bestående förlamningar. I mycket sällsynta fall kan sjukdomen även vara dödlig. Sjukdomen är oftast lindrigare för små barn och det är ovanligt att barn i förskoleåldern blir allvarligt sjuka.

Vanliga TBE-symtom för barn och vuxna är:

 • Feber
 • Muskelvärk

Dessa symtom går oftast över inom en vecka, men en del av de som blivit sjuka drabbas av symtom på hjärnhinneinflammation som hög feber, svår huvudvärk, illamående och neurologiska problem som exempelvis förvirring.

När kan man vaccinera barn mot TBE?

Även om det är ovanligt att små barn blir svårt sjuka av fästingburen hjärnhinneinflammation är det en bra idé att ge TBE-vaccin till ditt barn, speciellt om ni tillbringar mycket tid utomhus eller bor i ett område där TBE förekommer. Fästingburen hjärnhinneinflammation finns framför allt i södra och mellersta Sverige och har blivit vanligare de senaste decennierna.

En TBE-spruta för barn kan ges från ett års ålder. För att få ett fullgott skydd mot sjukdomen är det viktigt att ge TBE-vaccin till barn innan fästingsäsongen börjar ー vinter eller tidig vår rekommenderas. TBE-vaccin ger visst skydd efter första dosen, men det är först två veckor efter andra dosen som de allra flesta är skyddade (då har 90 procent av de vaccinerade utvecklat antikroppar).

Då ska sprutorna tas:

 1. Under vårvintern.
 2. En månad efter den första sprutan.
 3. Fem till tolv månader efter den andra dosen.
 4. Tre år efter den tredje dosen.

Vaccinera er på ett av våra apotek

Vill du vaccinera ditt barn mot fästingburen hjärnhinneinflammation? Apoteksgruppen erbjuder TBE-vaccination på utvalda apotek i samarbete med Vaccina. Hitta ditt närmaste apotek och boka vaccinationstid. Har du frågor om att exempelvis ta TBE-vaccin som gravid? Prata med oss på Apoteksgruppen.

Källa: https://www.1177.se/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-tbe/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/tick-borne-encephalitis-tbe/