Vad är TBE-vaccin?

Ett enda bett från en fästing kan ge dig sjukdomen TBE. Det finns i nuläget inget botemedel mot sjukdomen, men du kan skydda dig genom att göra en TBE-vaccination innan fästingsäsongen börjar.

Vad är ett TBE-vaccin? Det är ett vaccin som skyddar mot TBE (Tick Borne Encephalitis). TBE, eller fästingburen hjärninflammation, är en sjukdom som du kan få via fästingbett. Fästingar trivs bra i gräs eller i skogsområden, gärna där det är lite fuktigt. Varje år upptäcks cirka 200-300 fall av TBE i Sverige. De flesta blir sjuka under sommaren eller hösten. I allvarliga fall kan sjukdomen ge uttalad trötthet, minnesrubbningar, bestående förlamningar och även orsaka dödsfall.

Det är störst risk att drabbas av TBE i mellersta- och södra Sverige, men smittan finns i flera delar av landet. Du som bor i dessa områden eller tycker om att vara ute i skog och mark, rekommenderas att vaccinera dig. Tänk på att TBE-vaccin ges till både barn och vuxna. Påbörja din TBE-vaccination i tid för att få ett fullgott skydd.

Boka tid

Klicka här för att se vilka apotek som erbjuder TBE-vaccination och boka tid. Vi erbjuder även drop-in tider på utvalda dagar.

Vad kostar TBE-vaccination?

Det finns olika faktorer som påverkar vad en TBE-vaccination kostar. Priset kan skilja sig beroende på om du bokar tid för TBE-vaccin på apoteket eller hos en vårdcentral.

Hos Apoteksgruppen kostar en vaccinationsdos:

 • 395 kronor för vuxen (16+)
 • 360 kronor för barn

OBS! TBE-vaccin ges inte till barn under 1 år.

TBE-vaccination: hur ofta behöver jag vaccineras?

En första fråga brukar vara "vad kostar TBE-vaccin"? En annan vanlig fråga är "hur ofta behöver du en TBE-vaccination"?. Den första frågan har du redan fått svar på, men den andra frågan är lite mer invecklad. Här reder vi ut hur det ligger till!

Grundvaccinationen består av tre doser. Det här intervallet gäller för TBE-vaccin till barn och vuxna under 50 år. Vill du ta TBE-vaccin som gravid gäller andra riktlinjer.

 • Första dosen tas förslagsvis under tidig vår för att ge dig ett bra skydd inför fästingsäsongen.
 • Andra dosen tas 1-3 månader efter din första TBE-vaccination.
 • Tredje dosen tas 5-12 månader efter den andra vaccinationen. Tänk på att ta den sista dosen i god tid inför sommaren.
 • Fjärde dosen tas 3 år efter den senaste vaccinationen för att stärka vaccinet.

Efter fjärde dosen behöver du ta en påfyllnadsdos vart 5:e år.

Vaccin till gravida

Det görs inga läkemedelstester på gravida eller ammande kvinnor. I FASS, databasen över läkemedel, rekommenderas därför bara TBE-vaccin till gravida om nyttan överväger riskerna. Känner du dig osäker? Prata med en läkare eller en barnmorska om du vill ta TBE-vaccin som gravid.

Grundvaccination för dig över 50 år:

 • Första dosen tas förslagsvis under början av våren.
 • Andra vaccinationsdosen tas 1 månad senare.
 • Tredje sprutan tas 2 månader efter den senaste dosen.
 • Fjärde dosen tas 5-12 månader efter din tredje TBE-vaccination.
 • Femte dosen tar du 3 år efter den fjärde sprutan.

Efter femte dosen behöver du en påfyllningsdos vart 5:e år.

OBS! Apoteksgruppen erbjuder inte möjligheten att ta TBE-vaccin som gravid.

Ger TBE-vaccin skydd efter första dosen?

Ja, TBE-vaccin ger skydd efter första dosen. Efter cirka två veckor har 90 procent av de som vaccinerat sig utvecklat antikroppar som skyddar mot fästingburen hjärnhinneinflammation.

Ger TBE-vaccin några biverkningar?

Precis som de flesta vaccin, kan TBE-vaccin ge biverkningar. Efter vaccinationen kan det kännas ömt och svullet där du fick sprutan. Vissa kan drabbas av lätt feber, diarré eller kräkningar. Enligt Folkhälsomyndigheten är andra reaktioner sällsynta.

Vaccinera dig tryggt och enkelt på våra apotek

Hos oss på Apoteksgruppen genomförs en TBE-vaccination av legitimerade sjuksköterskor från vårdgivaren Vaccina. Sjuksköterskan går igenom ett hälsoformulär inför vaccinationen och du får information om hur många doser du behöver. För att få TBE-vaccin på apoteket behöver du vara symtomfri.

Om du behöver fler än en dos får du en påminnelse via SMS och mejl från vårdgivaren Vaccina när det är dags. För att se dina tagna vaccinationer får du även ett vaccinationskort och kan logga in i Vaccinas portal.

Varmt välkommen att boka TBE-vaccination på det apoteket som är närmast dig!