TBE vaccination

För tillfället erbjuder vi inte TBE-vaccination hos våra apote.

Njut av naturen i säkerhet genom att vaccinera dig och familjen mot TBE! Tänk på att börja i tid då flera doser behövs för fullgott skydd.

 

Hur går det till?

• Vaccination genomförs av legitimerad sjuksköterska på utvalda apotek
• Du får dokumentation på genomförd vaccination och påminnelse när det är dags för nästa dos
• Krav på symtomfrihet

Vad kostar TBE-vaccination? 

En vaccinationsdos
o 395 kronor för vuxen (16+)
o 360 kronor för barn
o OBS! TBE-vaccin ges inte till barn under 1 år.

Boka tid

Just nu erbjuder vi inte vaccinering mot TBE.

Vad är TBE? 

TBE, eller fästingburen hjärninflammation, är en virussjukdom som sprids av fästingar. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad. De vanligaste symptomen är huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. I allvarliga fall kan sjukdomen ge uttalad trötthet, minnesrubbningar, bestående förlamningar och även orsaka dödsfall. Ett enda bett från en fästing kan ge dig sjukdomen TBE. Det finns i nuläget inget botemedel mot sjukdomen, men du kan skydda dig genom att göra en TBE-vaccination.

Var finns fästingar?

Fästingar trivs bra i gräs eller i skogsområden, gärna där det är lite fuktigt. Det är störst risk att drabbas av TBE i mellersta- och södra Sverige, men smittan finns i flera delar av landet. Du som bor i dessa områden eller tycker om att vara ute i skog och mark, rekommenderas att vaccinera dig. Tänk på att TBE-vaccin ges till både barn och vuxna. Påbörja din TBE-vaccination i tid för att få ett fullgott skydd.

TBE-vaccination: hur ofta behöver jag vaccineras? 

En första fråga brukar vara "vad kostar TBE-vaccin"? En annan vanlig fråga är "hur ofta behöver du en TBE-vaccination"? Den första frågan har du redan fått svar på, men den andra frågan är lite mer invecklad. Här reder vi ut hur det ligger till!

Grundvaccinationen består av tre doser. Det här intervallet gäller för TBE-vaccin till barn vuxna under 50 år (TBE-vaccin ges inte till barn under 1 år).
• Grundvaccineringen genomförs med ett intervall på 0, 1 och 5 månaders mellanrum, viss variation kan förekomma. Efter detta har du ett skydd i minst 3 år.
• För att behålla skyddet behövs en boosterdos tas var 3-5 år
• För personer över 50 år ges en extra dos 2 månader efter dos två.

Grundvaccineringen består då av fyra doser enligt följande schema: månad 0, 1, 2, och dos fyra 5-12 månader efter dos tre, i god tid inför nästa fästingsäsong.

OBS! Apoteksgruppen erbjuder inte möjligheten att ta TBE-vaccin som gravid.

Att tänka på när du ska vaccinera ditt barn 

• Förbered ditt barn på att han eller hon ska få en spruta
• Ett förberett barn är mer samarbetsvilligt vid en vaccination
• Köp gärna lokalbedövande kräm på apoteket inför vaccinationstillfället och för apotekspersonalens instruktioner för användning

Ger TBE-vaccin några biverkningar? 

Precis som de flesta vaccin, kan TBE-vaccin ge biverkningar. Efter vaccinationen kan det kännas ömt och svullet där du fick sprutan. Vissa kan drabbas av lätt feber, diarré eller kräkningar. Enligt Folkhälsomyndigheten är andra reaktioner sällsynta.

Vaccinera dig tryggt och enkelt på våra apotek 

Hos oss på Apoteksgruppen genomförs en TBE-vaccination av legitimerade sjuksköterskor från vårdgivaren Vaccina. Sjuksköterskan går igenom ett hälsoformulär inför vaccinationen och du får information om hur många doser du behöver. För att få TBE-vaccin på apoteket behöver du vara symtomfri.
Om du behöver fler än en dos får du en påminnelse via SMS från vårdgivaren Vaccina när det är dags. För att se dina tagna vaccinationer får du även ett vaccinationskort och kan logga in i Vaccinas portal.

Varmt välkommen att boka TBE-vaccination på det apoteket som är närmast dig!

FAQ's

1. Vad kostar TBE-vaccin?

Att vaccineras mot TBE hos Apoteksgruppen kostar 395 kronor för vuxna och 360 kronor för barn under 16 år. Många av våra apotek erbjuder drop-in under utvalda dagar. Här kan du boka tid för TBE-vaccination.

2. Vad är TBE-vaccin?

TBE-vaccin skyddar mot fästingburen hjärninflammation som du kan få via fästingbett. Grundvaccinationen består av tre vaccindoser, därefter måste du ta påfyllnadsdoser för att vaccinet ska ha lika god effekt.

3. Hur ofta ska man ta TBE-vaccin?

TBE-vaccin ges i tre doser och ska tas inom ett år för att du ska få ett bra grundskydd. För att behålla ditt grundskydd bör du ta en påfyllnadsdos efter tre år, därefter behöver du ta en vaccindos var femte år. Boka TBE-vaccination här.

4. När ska jag vaccinera mig?

För att få så starkt skydd som möjligt bör du ta första dosen TBE-vaccin tidigt på våren.