Födelsemärke hos barn ー allt du som förälder behöver veta

Alla har vi fläckar på kroppen, även små barn. Leverfläckar hos barn börjar synas redan under de första åren och de blir fler och fler upp till ungefär 30-årsåldern. Har du upptäckt ett födelsemärke hos ditt barn? Här berättar Apoteksgruppen mer om vad leverfläckar är, vad du bör uppmärksam på och hur du gör för att boka en födelsemärkeskontroll på ett av våra apotek.

Vad är ett födelsemärke?

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden som innehåller extra mycket pigment (färgämnet som gör huden mörkare vid solning). Födelsemärken kallas ibland för leverfläckar och den medicinska termen är nevus. Ett födelsemärke på ett barn eller vuxen kan uppstå var som helst på kroppen ー på armen, mellan tårna, i ansiktet eller i hårbotten. Fläckarna blir fler och fler under årens lopp, det är inte ovanligt att ha över 70 leverfläckar på kroppen.

Smultronmärke

Är det ett födelsemärke på ditt barn eller är det ett smultronmärke? Smultronmärke eller hemangiom, är en röd fläck som är vanlig hos barn under ett år. Märket kan vara klarrött, lilarött eller mörkrött. Det kan också vara lätt blåaktigt eller hudfärgat om det ligger djupt inne i huden.

Hemangiom är en samling blodkärl som kan visa sig vid födelsen eller några månader senare. Märket kan vara upphöjt eller platt, det är heller inte ovanligt att det börjar blöda. Kontakta vården om märket gör ont, blir sårigt eller om huden runt omkring blir öm eller röd. Smultronmärket brukar försvinna när barnet är mellan tre och nio år.

Eldsmärke

Eldsmärke kan även kallas portvinsfläck och är en slags medfödd missbildning av blodkärlen i huden. Märket är ofarligt, men kan vara besvärande för barnet om fläcken är stor och sitter i ansiktet. Eldsmärken kan även förekomma på armar eller ben. Fläcken försvinner inte av sig själv, men kan blekna med tiden. Det går även att ta bort eldsmärken med en speciell laserbehandling.

Storkbett

Storkbett är en samling av små ytliga blodkärl på ditt barns hud. Märkena är platta, rödvioletta och sitter vanligtvis i pannan, på ögonlocken eller i nacken på spädbarn. Nära hälften av alla nyfödda barn har storkbett, men för de allra flesta försvinner "bettet" så småningom.

Leverfläckar hos barn

Att ett barn har fläckar är inget att oroa sig över. Däremot är det bra att ha koll på om några leverfläckar hos ditt barn förändras. Enstaka leverfläckar kan i allvarliga fall utvecklas till hudcancer, men det är mycket ovanligt att barn drabbas.

Det kan ändå vara bra att vara uppmärksam på om några leverfläckar hos ditt barn:

  • Utvecklas till att bli sår
  • Växer eller ändrar form
  • Ändrar färg eller blir flammigt
  • Börjar klia eller blöda

Kolla upp barnets leverfläckar

Det allra flesta fläckarna är ofarliga, men är du orolig över något födelsemärke på ditt barn kan det kännas skönt att låta en expert titta på märket. Är ditt barn över 16 år kan ni komma in på en födelsemärkeskontroll på något av Apoteksgruppens utvalda apotek. Är barnet yngre ー kontakta vårdcentralen.

Så går en födelsemärkeskontroll hos Apoteksgruppen till

  1. Besök Dermly för att svara på några frågor om barnets fläck och boka tid för undersökning. Bank-ID behövs.
  2. Få barnets födelsemärke undersökt inne på ett av våra apotek. Ett dermatoskop (förstoringslupp) används vid undersökningen.
  3. Få svar från en hudläkare inom 48 timmar. Vid behov får barnet en remiss vidare.