Enkel och trygg födelsemärkeskontroll

För tillfället erbjuder vi inte födelsemärkeskontroll hos våra apotek.

Kolla upp födelsemärken på apotek eller vårdcentral

Det är lätt att bli orolig över ett födelsemärke som ändrat färg eller form. Och kön till en födelsemärkeskontroll på en vårdcentral kan vara lång. Hudcancer hör till den cancerform som ökar mest i Sverige och därför är det viktigt att kolla födelsemärken så snabbt som möjligt. Både för att minska risken att den eventuella cancern sprider sig till andra organ och vävnader, och för att slippa oroa dig i onödan.

Tillsammans med vårdgivaren Dermly erbjuder vi födelsemärkeskontroll på utvalda apotek hos Apoteksgruppen. Du får svar från hudläkare inom 48 timmar! Genom att kolla födelsemärken på ett av våra apotek, kan du välja en tid som passar dig och du slipper vänta på svar i veckor och månader.

Mer om undersökningen

Vid undersökningstillfället tittar vi på ditt födelsemärke med ett dermatoskop och en förstoringslupp med stark lampa för att tydligt kunna se din fläck. Födelsemärket dokumenteras och bilder på den skickas vidare till en hudläkare för bedömning. Om det finns risk att fläcken är farlig remitteras du direkt till rätt vårdinsats för vidare hjälp.

Vad kostar en födelsemärkeskontroll?

Födelsemärkeskontroll omfattar 1-2 födelsemärken och kostar 100 kr i patientavgift. För dig med frikort inom sjukvården är det kostnadsfritt att undersöka födelsemärken. När du registrerar dig med Mobilt Bank-ID på dermly.se anger du om du har frikort samt ditt frikortsnummer.. Betalning kan endast ske med betalkort i samband med fotografering av dina fläckar på apoteket.

Vad räknas som ett födelsemärke?

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden, som innehåller extra mycket pigment. Hos oss kan du undersöka pigmenterade (bruna/svarta) födelsemärken. För röda eller hudfärgade hudförändringar samt alla födelsemärken på intima delar av kroppen hänvisar vi till sjukvården. Det är du själv som avgör vilka födelsemärken du vill kontrollera och vill du ha stöd i detta kan du använda chatten på dermly.se för kontakt med läkare.

Förändringar att vara vaksam på

Det är bra att kolla födelsemärken med jämna mellanrum. För ett otränat öga kan det vara svårt att veta vilken typ av förändringar du ska leta efter. Här är några förändringar att vara extra uppmärksam på:

  • Färgen. Har födelsemärket ändrat färg?
  • Kanten. Är kanten jämn eller oregelbunden?
  • Storleken. Är fläcken större än 6 millimeter?
  • Utseendet. Har fläcken ändrat storlek eller form och ser annorlunda ut jämfört med intilliggande födelsemärken?
  • Oregelbundet. Är födelsemärket oregelbundet eller asymmetriskt (det vill säga, ena halvan av födelsemärket skiljer sig avsevärt från den andra halvan)?
  • Efter 30. Har du fått ett nytt födelsemärke efter 30-årsåldern?

 

Vad kan vi stå till tjänst med?

Din hälsa är viktig för oss. Vi hjälper dig att må bättre, hålla koll eller få nya insikter om din hälsa. Läs mer om vad vi kan stå till tjänst med.

FAQ's

1. Hur vet man om en leverfläck är farlig?

För ett otränat öga kan det vara svårt att se om en leverfläck är farlig. Var uppmärksam på om din leverfläck ändrar färg, form eller utseende på annat sätt. Är du orolig över din leverfläck? Kontakta vården.

2. Vad är Malignt Melanom?

Malignt Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. De flesta som upptäcker sjukdomen tidigt och får snabb behandling blir av med sjukdomen.

3. När ska man kolla upp födelsemärken?

Om ett födelsemärke börjar klia, ändrar färg eller form är det viktigt att kolla upp leverfläcken. Kontakta din vårdgivare.