Vitaminskolan: multivitaminer, Omega-3 och vätskeersättning

Här går vi igenom några tips och råd kring multivitaminer, Omega-3 samt vätskeersättning.

De flesta som äter en allsidig kost får i sig dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Men är du tveksam om du får i dig tillräckligt eller om du tillhör någon av riskgrupperna att lida av brister, kan det vara en god idé att fylla på förråden. Det gäller bland annat kvinnor, gravida, barn, rökare, personer som stressar eller tränar mycket, äldre, vegetarianer och veganer.

Multivitaminer

Är du tveksam till om du får i dig rätt mängd av vitaminer och mineraler kan ett multivitamin vara något för dig (de innehåller ofta även mineraler, namnet till trots). Men tänk på att det ska vara anpassat efter dina behov. De brukar ha ungefär samma indelningar, till exempel för kvinnor, män, äldre, för den sportige, gravida eller vegetarianen. Skillanden är dagsbehovet  och kombinationen. Kvinnor behöver i regel lite mera järn än män,  gravida lite mera folsyra, den som tränar mycket kan behöva mer magnesium etc.

Tänk på att ett multivitamin aldrig skall ersätta en varierad kosthållning utan endast ses som komplement. Daglig dos bör inte överskridas och tar du andra mediciner skall du alltid rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott.

Apoteksgruppens olika multivitaminer:

  • Multivitamin Kvinna 
  • Multivitamin Man
  • Multivitamin +60
  • Multivitamin Gravid
  • Multivitamin Vegan
  • Multivitamin Barn

Multivitamin Kvinna

En tablett innehåller 13 vitaminer och 10 mineraler, bland annat järn, krom och folsyra. Järn behövs för att blodet ska kunna transportera syre till kroppens olika vävnader. Mineralen krom bidrar till att hålla blodsockernivån på en stabil nivå och därmed minska sockersuget. Tabletten innehåller även zink, C-vitamin och selen för immunförsvarets normala funktion.

Multivitamin 60+

En tablett innehåller 12 vitaminer och 9 mineraler, bland annat vitamin B5 som gynnar den mentala prestationsförmågan. Tabletten innehåller även vitamin B2, B3, B6 B12, folsyra, C-vitamin, samt magnesium som bidrar till att minska trötthet och matthet. Äldre personer kan få brist på B12 eftersom förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern. Tabletten innehåller även zink, C-vitamin och selen för immunförsvarets normala funktion.

Multivitamin Man

Apoteksgruppen Multivitamin Man är ett allsidigt kosttillskott med ett balanserat innehåll av viktiga vitaminer och mineraler särskilt anpassade för män, vuxna och barn från 12 år. Apoteksgruppen Multivitamin Man ger dig ett tillskott av 13 viktiga vitaminer och 9 olika mineraler i 1 tablett.

Multivitamin Gravid

Apoteksgruppen Multivitamin Gravid är ett allsidigt kosttillskott med ett balanserat innehåll av viktiga vitaminer och mineraler särskilt anpassade för gravida eller kvinnor som planerar att bli gravida. Innehåller extra folsyra, kalcium, D-vitamin samt vitaminera C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Folsyra har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till vävnadstillväxt hos gravida. Folsyra behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar.

Multivitamin Barn

AG Multivitamin Barn är ett kosttillskott och ett allsidigt komplement av vitaminer till den dagliga kosten.  AG Multivitamin Barn är en "gummibjörn" som har god smak av äpple, blåbär och jordgubb.  Varje gummibjörn innehåller 7 vitaminer och 2 mineraler.

Omega-3

Inte har du väl missat vikten av fleromättade fetter? Man brukar tala om Omega-3 och Omega-6 och att de behövs bland annat för att bygga och reparera celler (inte minst i hjärnan!), reglera blodtrycket, njurfunktionen och immunförsvaret. De bidrar även till att hålla kolesterolet på en bra nivå.

Studier visar även att Omega-3 kan hjälpa vid neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD/ADD.

Omega-3 och Omega-6 påverkar kroppen på olika sätt och behövs båda i lagom mängd och i rätt balans. Omega 6 finns i högre grad i kött och ju mer kött vi äter desto snedare blir ofta vår balans mellan fettsyreserierna Omega-6 och Omega-3. För övrigt återfinns båda ofta i samma typ av livsmedel, även om dessa livsmedel ofta innehåller mer Omega-6 än -3, vilket gör att man kan behöva ombesörja att få i sig mer Omega-3 för en bra balans.

Exempel på bra källor för Omega-6 och Omega-3 är rapsolja, linfröolja, valnötter, alger och matfett som till stor del består av rapsolja. Även fet fisk som exempelvis lax, makrill och inlagd sill, i synnerhet för Omega-3.

Enligt de senaste forskarrönen bör du få i dig ca 2,5 - 3 g Omega-3 dagligen. Det motsvarar ungefär en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.
Inget tyder på att du kan överdosera Omega-3.

Apoteksgruppens  Omegakapslar:

  • Omega 3
  • Omega 3 Forte

Apoteksgruppen Omega-3 kapslar består av fiskolja med hög koncentration av de viktigaste omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Vätskeersättning

Vätskeersättning kan återställa kroppens vätske- och saltbalans vid diarré, varmt klimat eller fysisk aktivitet. Vid diarré eller kräkningar tar kroppen upp vätskan bäst genom att skedvis dricka litet i taget med täta mellanrum. Vid feber bör du dricka 2-2,5 liter vätskeersättning per dag. Kontakta läkare eller BVC om tillståndet försämras eller diarrén fortfarande är riklig efter 4 dygn.

Tips! Om du får huvudvärk efter ansträngning eller varmt väder, prova först en vätskeersättning innan du tar smärtstillande. Ofta räcker det med att återställa vätskebalansen i kroppen för att bli av med värken.

Apoteksgruppen vätskeersättning:

  • Hallon brustablett 20 st 
  • Apelsin brustabletter 20 st