Bästa vitaminerna

De flesta som äter en allsidig kost får i sig dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Men är du tveksam om du får i dig tillräckligt eller om du tillhör någon av riskgrupperna att lida av brister, kan det vara en god idé att fylla på förråden med de mest essentiella och bästa vitaminerna. Det gäller bland annat kvinnor, gravida, barn, rökare, personer som stressar eller tränar mycket, äldre, vegetarianer och veganer.

 

Vad är vitaminer bra för

Vad är vitaminer bra för kanske du undrar som äter varierat. Vi har flera kosttillskott som innehåller de bästa vitaminerna för dig och din livsstil. Detta så att du inte ska behöva oroa dig för att få brister och kan ha en hälsosam livsstil. Våra kosttillskott brukar ha ungefär samma indelningar, till exempel för kvinnor, män, äldre, för den sportige, gravida eller vegetarianen. Skillnaden är dagsbehovet och kombinationen. Kvinnor behöver i regel lite mera järn än män, gravida lite mera folsyra, den som tränar mycket kan behöva mer magnesium etc.

Tänk på att ett multivitamin aldrig skall ersätta en varierad kosthållning utan endast ses som komplement. Daglig dos bör inte överskridas och tar du andra mediciner skall du alltid rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott.

Apoteksgruppens multivitaminer

Apoteksgruppens olika multivitaminer:

 • Multivitamin Kvinna
 • Multivitamin Man
 • Multivitamin +60
 • Multivitamin Gravid
 • Multivitamin Vegan
 • Multivitamin Barn
 • Multivitamin Kvinna

Vad vitaminer är bra för kan man undra om man redan har en balanserad kost. Du kan få i dig de vitaminer som behövs endast genom att äta rätt, men multivitaminer kan vara bra för att säkerställa vitaminintaget.

Vi har samlat de bästa vitaminerna i smarta anpassade sammansättningar så att du slipper fundera över vitaminer och mineraler i din vardag. En tablett innehåller 13 vitaminer och 10 mineraler, bland annat järn, krom och folsyra. Järn behövs för att blodet ska kunna transportera syre till kroppens olika vävnader. Mineralen krom bidrar till att hålla blodsockernivån på en stabil nivå och därmed minska sockersuget. Tabletten innehåller även zink, C-vitamin och selen för immunförsvarets normala funktion. Det finns även multivitamin med omega 3.

Multivitamin 60+

En tablett innehåller 12 vitaminer och 9 mineraler, bland annat vitamin B5 som gynnar den mentala prestationsförmågan. Tabletten innehåller även vitamin B2, B3, B6 B12, folsyra, C-vitamin, samt magnesium som bidrar till att minska trötthet och matthet. Äldre personer kan få brist på B12 eftersom förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern. Tabletten innehåller även zink, C-vitamin och selen för immunförsvarets normala funktion.

Multivitamin Man

Apoteksgruppen Multivitamin Man är ett allsidigt kosttillskott med ett balanserat innehåll av de bästa vitaminerna och viktiga mineraler särskilt anpassade för män, vuxna och barn från 12 år. Apoteksgruppen Multivitamin Man ger dig ett tillskott av 13 viktiga vitaminer och 9 olika mineraler i 1 tablett.

Multivitamin Gravid

Apoteksgruppen Multivitamin Gravid är ett allsidigt kosttillskott med ett balanserat innehåll av viktiga vitaminer och mineraler särskilt anpassade för gravida eller kvinnor som planerar att bli gravida. Innehåller extra folsyra, kalcium, D-vitamin samt vitaminera C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Folsyra har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till vävnadstillväxt hos gravida. Folsyra behövs för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar.

Multivitamin Barn

AG Multivitamin Barn är ett kosttillskott och ett allsidigt komplement av vitaminer till den dagliga kosten. AG Multivitamin Barn är en "gummibjörn" som har god smak av äpple, blåbär och jordgubb. Varje gummibjörn innehåller 7 vitaminer och 2 mineraler.

Omega-3

Inte har du väl missat vikten av fleromättade fetter? Man brukar tala om Omega-3 och Omega-6 och att de behövs bland annat för att bygga och reparera celler (inte minst i hjärnan!), reglera blodtrycket, njurfunktionen och immunförsvaret. De bidrar även till att hålla kolesterolet på en bra nivå.

Pssst! Du vet väl om att du kan kombinera multivitamin med Omega-3 tabletter? Det finns även vissa multivitamin med omega 3 i kapseln.

Studier visar även att Omega-3 kan hjälpa vid neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD/ADD.

Omega-3 och Omega-6 påverkar kroppen på olika sätt och behövs båda i lagom mängd och i rätt balans. Omega 6 finns i högre grad i kött och ju mer kött vi äter desto snedare blir ofta vår balans mellan fettsyreserierna Omega-6 och Omega-3. För övrigt återfinns båda ofta i samma typ av livsmedel, även om dessa livsmedel ofta innehåller mer Omega-6 än -3, vilket gör att man kan behöva ombesörja att få i sig mer Omega-3 för en bra balans.

Exempel på bra källor för Omega-6 och Omega-3 är rapsolja, chiafrön, linfröolja, valnötter, alger och matfett som till stor del består av rapsolja. Även fet fisk som exempelvis lax, makrill och inlagd sill, i synnerhet för Omega-3.

Enligt de senaste forskarrönen bör du få i dig ca 2,5 - 3 g Omega-3 dagligen. Det motsvarar ungefär en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.
Inget tyder på att du kan överdosera Omega-3.

Apoteksgruppens Omegakapslar:

 • Omega 3
 • Omega 3 Forte

Apoteksgruppen Omega-3 kapslar består av fiskolja med hög koncentration av de viktigaste omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

För att minska risken för brister i din kost kan du kombinera ett intag av multivitamin med Omega-3 kapslar.

Vätskeersättning

Vår bästa vätskeersättning kan återställa kroppens vätske- och saltbalans vid diarré, varmt klimat eller fysisk aktivitet. Vid diarré eller kräkningar tar kroppen upp vätskan bäst genom att skedvis dricka litet i taget med täta mellanrum. Vid feber bör du dricka 2-2,5 liter vätskeersättning per dag. Kontakta läkare eller BVC om tillståndet försämras eller diarrén fortfarande är riklig efter 4 dygn.

Tips! Om du får huvudvärk efter ansträngning eller varmt väder, prova först vår bästa vätskeersättning innan du tar smärtstillande. Ofta räcker det med att återställa vätskebalansen i kroppen för att bli av med värken.

Apoteksgruppens bästa vätskeersättning:

 • Hallon brustablett 20 st
 • Apelsin brustabletter 20 st

Mer artiklar om hälsa och vitaminer: