Vitaminskolan del 4: multivitaminer, Omega-3 och vätskeersättning

I "Vitaminskolans" fjärde och sista del går vi igenom några multivitaminer, Omega-3 samt vätskeersättning.

De flesta människor som äter en allsidig kost får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Men är du tveksam till om du får i dig tillräckligt eller om du tillhör någon av riskgrupperna att lida av brister, kan det vara en god idé att fylla på förråden. Det gäller bland annat kvinnor, gravida, barn, rökare, personer som stressar eller tränar mycket, äldre, vegetarianer och veganer.

Multivitaminer

Är du tveksam till om du får i dig rätt mängd av vitaminer och mineraler kan ett multivitamin vara något för dig (de innehåller ofta även mineraler, namnet till trots). Men tänk på att det ska vara anpassat efter dina behov. De brukar ha ungefär samma indelningar, till exempel för kvinnor, män, äldre, för den sportige, gravida eller vegetarianen. Det som skiljer dem åt är dagsbehovet av olika vitaminer och mineraler. Kvinnor behöver i regel lite mera järn än män, en gravid kvinna lite mera folsyra, den som tränar mycket kan behöva mer magnesium etc.

Tänk på att ett multivitamin aldrig skall ersätta en varierad kosthållning utan endast ses som komplement. Tar du andra mediciner skall du alltid rådfråga din läkare innan du tar kosttillskott.

Apoteksgruppen har tre olika multivitaminer:

  • Multivitamin Kvinna sväljtablett 100 st 
  • Multivitamin 50+ sväljtablett 100 st 
  • Multivitamin Active man sväljtablett 100 st 

Multivitamin kvinna

En tablett innehåller tolv vitaminer och tio mineraler, bland annat järn, krom och folsyra. Järn behövs för att blodet ska kunna transportera syre till kroppens olika vävnader. Gravida har ofta ett extra stort behov av järn. Folsyra är viktigt för kvinnor som vill bli eller är gravida för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Mineralen krom bidrar till att hålla blodsockernivån på en stabil nivå och därmed minska sockersuget. Tabletten innehåller även zink, C-vitamin och selen för immunförsvarets normala funktion.

Multivitamin 50+

En tablett innehåller tolv vitaminer och nio mineraler, bland annat vitamin B5 som gynnar den mentala prestationsförmågan. Tabletten innehåller även vitamin B2, B3, B6 B12, folsyra, C-vitamin, samt magnesium som bidrar till att minska trötthet och matthet. Äldre personer kan få brist på B12 eftersom förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern. Tabletten innehåller även zink, C-vitamin och selen för immunförsvarets normala funktion.

Multivitamin Active Man

En tablett innehåller 13 vitaminer och 10 mineraler. Multivitamin Active Man innehåller bland annat magnesium och selen. Magnesium bidrar till normal muskelfunktion. Selen bidrar till normal spermaproduktion, att bibehålla normalt hår samt att skydda cellerna mot oxidativ stress. Syre är ett livsviktigt ämne men syre kan också orsaka skador på kroppens celler. När syret omsätts bildas bland annat skadliga molekyler som kallas för fria radikaler. Processen kallas oxidativ stress.

Omega-3

Inte har du väl missat vikten av fleromättade fetter? Har du det så lyssna noga nu. De är livsviktiga och du måste få i dig dem via mat eller som tillskott. Man brukar tala om Omega-3 och Omega-6 och de behövs bland annat för att bygga och reparera celler (inte minst i hjärnan!), reglera blodtrycket, njurfunktionen och immunförsvaret. De bidrar även till att hålla kolesterolet på en bra nivå.

Studier visar även att Omega-3 kan hjälpa vid neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD/ADD.

Omega-3 och Omega-6 påverkar kroppen på olika sätt och behövs båda i lagom mängd och i rätt balans. Omega 6 finns i högre grad i kött och ju mer kött vi äter desto snedare blir ofta vår balans mellan fettsyreserierna Omega-6 och Omega-3. För övrigt återfinns båda ofta i samma typ av livsmedel, även om dessa livsmedel ofta innehåller mer Omega-6 än -3, vilket gör att man kan behöva ombesörja att få i sig mer Omega-3 för en bra balans.

Exempel på bra källor för Omega-6 och Omega-3 är rapsolja, linfröolja, valnötter, alger och matfett som till stor del består av rapsolja. Även fet fisk är en ypperlig källa, till exempel lax, makrill och inlagd sill, i synnerhet för Omega-3.

Enligt de senaste forskarrönen bör du få i dig ca 2,5 - 3 g Omega-3 dagligen. Det motsvarar ungefär en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.
Inget tyder på att du kan överdosera Omega-3.

Apoteksgruppen har en sort av Omegakapslar:

  • Omega 3 Forte, sväljkapsel 100 st

Apoteksgruppen Omega-3 forte består av fiskolja i kapslar med hög koncentration av de viktigaste omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.

Vätskeersättning

Vätskeersättning kan återställa kroppens vätske- och saltbalans vid diarré, varmt klimat eller fysisk aktivitet. Vid diarré eller kräkningar tar kroppen upp vätskan bäst genom att skedvis dricka litet i taget med täta mellanrum. Vid feber bör du dricka 2-2,5 liter vätskeersättning per dag. Kontakta läkare eller BVC om tillståndet försämras eller diarrén fortfarande är riklig efter 4 dygn.

Tips! Om du får huvudvärk efter ansträngning eller varmt väder, prova först en vätskeersättning innan du tar smärtstillande. Ofta räcker det med att återställa vätskebalansen i kroppen för att bli av med värken.

Apoteksgruppen vätskeersättning har två smaker:

  • Hallon brustablett 20 st 
  • Svartvinbär brustabletter 20 st

Dessutom finns det en variant som är specialanpassad för att användas vid eller efter träning.

  • Vätskeersättning Sport, citron brustablett 20 st

Den återställer snabbt kroppens vätske- och saltbalans efter fysisk aktivitet utan att tillföra alltför mycket kalorier. Tabletten löses enkelt upp i 500 ml vatten. Tabletten innehåller B-vitaminer och kalcium, som kroppen behöver för att återhämta sig efter hård träning.