Tips & råd kring Omega-3

Hur mycket fisk måste jag äta för att få i mig tillräckligt med Omega-3? Kan jag äta Omega-3 tabletter när jag är gravid? Vad är egentligen skillnaden på Omega-3 och Omega-6? Vi har frågat experterna hos Pharbio.

Omega-3 är fettsyror som återfinns i naturen, men går även att finna i fiskolja tabletter eller som Omega-3 tablett. Kroppen kan inte producera Omega-3 själv och därför behöver vi få i oss det genom vår kost eller via Omega-3 tabletter.

Hur Mycket Omega-3 Ska Man Äta?

Hur mycket omega 3 ska man äta? Det beror bland annat på vilken fisk du äter. Om du äter fet fisk som lax, makrill eller sill så är det tillräckligt med två måltider per vecka. Detta förutsatt att du äter normal mängd övrig kost. Väljer du mager fisk så som exempelvis kolja, torsk eller gädda skulle du behöva äta motsvarande två portioner dagligen! Eller komplettera med fiskolja. Äter man fisk 2-3 gånger per vecka och en av dessa portioner är fet fisk så får man i sig tillräckligt med Omega-3.

Vad är skillnaden på Omega-3 och Omega-6?

Både omega-3 och omega-6 är fettsyror som spelar viktiga roller för kroppens funktioner. Omega-6 är särskilt viktigt för en normal tillväxt och utveckling hos barn. Omega-3 är viktigt för hjärtat och hjärnans funktioner, och bidrar även till att bibehålla en god syn. Om det känns svårt för dig att få i dig Omega-3 och Omega-6 via mat så kan du komplettera med kostillskott som innehåller fiskolja för att vara säker på att du får i dig de essentiella fettsyrorna som kroppen behöver.

Kan jag äta tillskott av Omega-3 när jag är gravid?

Ett dagligt intag av omega-3 är bra om du är gravid. Forskning har visat att fettsyran DHA som finns i omega-3 fyller en viktig funktion för barnets centrala nervsystem. De essentiella omega-3-fettsyrorna i fisk bidrar till normal utveckling av hjärnan och synen hos fostret. Om du har frågor om Omega-3 tabletter under graviditeten är ett gott tips att fråga din barnmorska.

Vegan och intag av Omega-3

Du kan vara vegan och få i dig Omega- 3 via din kost eftersom omega-3-fettsyror även finns i andra livsmedel än fisk och skaldjur. Chiafrön innehåller exempelvis ca 17,5 g Omega-3 per 100 g medan Lax endast innehåller ca 2,3 g per 100 g. Även fast man äter chiafrön i en mindre mängd så ger två matskedar chiafrön mer Omega-3 än en portion lax på 150 g. En annan bra källa är rapsolja som man kan använda vid stekning. Rapsolja innehåller hög halt av Omega-3. Grönsaker innehåller generellt en viss mängd av dessa fetter men då behöver kroppen omvandla dessa vegetariska omega-3-fettsyror (alfalinolensyra) till den typ som man får direkt via fet fisk. Det är alltså fullt möjligt som vegan att få i dig Omega-3 så länge som du precis som alla andra ser över hur du får i dig det.

Kan man ta Omega-3 tillsammans med läkemedel?

Fiskolja är en typ av livsmedel och kan tas tillsammans med läkemedel förutom med ett undantag. Om behandling sker med det blodförtunnande läkemedlet warfarin (Waran®) så bör man undvika fiskolja om man inte informerat sin läkare.

Mer läsning om kosttillskott: