Vikt

Vikt har kommit att bli ett laddat samtalsämnen, då ingen vill berätta sin vikt och alla har starka åsikter om mat och hälsa. Kanske är det samhällets hälsohets som har lett till att det finns så många hobby dietister, kanske är det ouppnåeliga ideal som präglar vårt förhållande till våra kroppar och mat. Oavsett hur du förhåller dig till din vikt kommer du i denna text få tips och råd på hur du kan gå upp eller ner i vikt. Inte för att din vikt spelar någon roll, utan för att din hälsa gör det.

Hur går man upp i vikt

När du ska gå upp i vikt är det viktigt att höra det på ett hälsosamt sätt. Så hur går man upp i vikt på bästa sätt utan att få ohälsosamma vanor?

För att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt är det bäst att ta det långsamt. En viktuppgång på ca 0,5 kg per vecka är rimligt. Här kommer några handfasta tips på hur du som vill gå upp i vikt genom din kost kan gå tillväga:

  • Försök att få in sex måltider om dagen. Fukost, mellanmål, lunch, mellan mål, middag och kvällsmat. Ett mellanmål kan vara en frukt, en macka eller eller yoghurt.
  • Ta lite extra! Lite extra pålägg, lite extra sås, lite extra potatis osv. Genom att addera några få kalorier varje måltid kommer du successivt öka i ditt kaloriintag.
  • Det är enkelt att få i sig näring och kalorier via dryck. Ta en måltidsersättare som mellanmål eller en proteinshake med mjölk för att få i dig både vitaminer och energi.
  • Nötter och frön innehåller mycket näring och hälsosamma fetter, toppa din mat med för att få den extra full av näring och energi.

För en hälsosam viktuppgång behöver du får dig mer energi än vad du gör av med på en dag. Anpassa därför din kost efter dina dagliga aktiviteter. Ska du röra på dig extra mycket en dag behöver du äta ännu mer just den dagen. Tänk på att desto större muskler du har desto bättre är din förbränning och desto svårare blir det att öka i vikt.

Viktnedgång

Viktnedgång är bara nödvändigt om din nuvarande vikt begränsar ditt liv eller försämrar din hälsa. Om du är överviktig väger du så mycket att det är ohälsosamt och du har ökad risk att bland annat drabbas av högt blodtryck, diabetes 2 och skadade leder.

hur går man ner i vikt? För att gå ner i vikt och behålla den behöver du etablera nya hälsosamma vanor. Detta innebär att du behöver se över din kost och hur mycket du rör dig. För att gå ner i vikt behöver du förbränna mer än vad du får i dig i energi. Det enklaste sättet att göra det på är genom planering.

  • Ladda ner en app eller ta fram papper och penna och skriv ner recept som du vill äta och mängden kalorier varje mål innehåller
  • Planera träning för två veckor framåt och använd en app eller google för att hitta hur mycket kalorier du förbränner
  • Fyll ut tallriken med mycket grönsaker. Vi äter med våra ögon och dina ögon vill inte uppleva en viktnedgång.
  • Etablera vanor och försök att göra träning och matlagning så roligt som möjligt. Kanske börja lyssna på en ny pod eller skaffa en ljudbok att lyssna på medan du tränar eller står i köket.

Att gå ner i vikt kan vara kämpigt och det är därför viktigt att ha tydliga mål och att göra det i en takt som passar dig. Tänk på att detta är nya vanor för livet, inte tills du når din målvikt. Ät gott och nyttigt och använd din underbara kropp!