Så ska du tejpa en stukad fot

Behöver du tejpa en stukad fot? Med sporttejp från apoteket avlastas och stöds dina leder vid träning och motion. I den här artikeln ger vi på Apoteksgruppen dig en steg för steg-guide till hur du ska tejpa foten vid en stukning.

Sporttejp stödjer och stabiliserar en skada

Skador på fotleder är vanliga. Att tejpa en skadad fot är ett bra sätt att stötta och skydda leder, ligament och muskler. För att stödja fotleden kan du använda en sporttejp. Sporttejpen är oelastisk vilket gör att den begränsar rörligheten och kan därför även stabilisera fotled, knäled, handled och fingerled vid vrickningar, sträckningar eller stukningar. Tejpning kan även bidra till läkningen efter en skada och lindra smärta.

Att tejpa en stukad fot med sporttejp gör att det bildas ett tryck mot vävnaden som förbättrar metabolismen, vilket bidrar till att svullnader och smärta lindras. Sporttejp från apoteket kan även användas som stöd under en rehabiliteringsperiod efter en operation eller under en tillfriskningsperiod. Många använder även sporttejp för att fixera exempelvis benskydd i fotboll. Man tejpar då nedre och övre delen av benskyddet på utsidan av strumpan så att inte benskyddet glider ner.

Så här ska du tejpa foten vid en stukning

Det viktigaste att tänka på när du ska tejpa foten vid en stukning är att sporttejpen appliceras på ett sätt så att spänning och tryck blir rätt. Här lär du dig steg för steg hur du gör för att tejpa en stukad fot.

  1. Börja med att positionera foten i neutralläge (cirka 90 grader). Positionera sedan foten i det läge du vill att foten ska stanna i. Alltså inte åt det håll du brukar stuka foten eller upplever att foten vacklar mot. Börja med att sätta ett ankare cirka 5 centimeter ovan fotknölarna. Ett ankare kan även sättas på framfoten för att undvika skavsår eller obehag.
  2. Dra sedan stigbyglar som går från insidan av underbenet, under foten och upp på andra sidan så som bilden visar. Börja med två från utsidan, lägg sedan två även från insidan och ut. Tejpen kan gärna få gå över fotknölarna. Lägg ett lätt drag när stigbyglarna ska fästas för att öka stabilisationen. Dra sedan åter ett ankare över stigbyglarnas infäste för att hålla tejpen på plats.
  3. Tejpa sedan omlott, så som bilden visar. Börja på utsidan av underbenet, vid det övre ankaret. Dra tejpen mot insidan av hålfoten, under foten, ut mot fotens utsida. Lägg sedan draget i tejpen upp mot utsidan av foten, fäst åter på ankaret på fotens utsida.
  4. Upprepa sedan samma tejpning fast åt andra hållet. Börja då på insidan av underbenet istället. Tejpen går över fotryggen, mot utsidan av hålfoten och sedan upp mot insidan av hålfoten. Fäst sedan tejpen åter på ankaret. Lägg sedan åter en tejp över ankaret för att hålla tejpen på plats.

Är du det minsta tveksam till hur du ska göra kan du fråga en sjukvårdsutbildad person.

Kontakta vården

Kontakta alltid vårdpersonal om du misstänker att det kan röra sig om kraftig överbelastning på leder eller andra skador som exempelvis frakturer.

Fördelar med sporttejp från apoteket:

Här är några av fördelarna med att tejpa din fot med sporttejp:

  • Stödjer och stabiliserar
  • Avlastar och skyddar
  • Begränsar rörlighet
  • Skyddar mot nya skador
  • Kan rivas av till önskad längd

Obs! Tejpen bör inte tejpas direkt på sår.

Läs om vikt och träning

Det är många som funderar på vikt och motion. Vi på Apoteksgruppen har sammanställt artiklar som vi tror kan intressera dig.

Artiklar om motion:

Artiklar kring vikt: