Börja motionera ー så kommer du igång

Det finns bara fördelar med att röra på sig. Även om det kan kännas motigt att börja motionera så kommer du snabbt att känna av de positiva effekterna träningen ger din kropp.
Här berättar vi mer om fördelarna med att motionera och ger råd kring hur du tar det första steget.

Varför är det bra att motionera?

Du mår bättre, både fysiskt och psykiskt av att träna kroppen. Det är ett av svaren till frågan "varför är det bra att motionera?". Genom att träna orkar du mer och blir piggare. Du mår psykiskt bättre eftersom träningen medför att kroppen utsöndrar endorfiner, endorfiner är ett slags "må bra-hormon" som frigörs när vi skrattar och har roligt. Sex, förälskelse och till och med choklad ger gott om endorfiner, men också träning i sin renaste och enklaste form.

Varför är det viktigt att motionera?

Det är inte bara bra att motionera, det är viktigt också. Motion kan bland annat förebygga psykisk ohälsa och ge lika bra effekt på mild till måttlig depression som antidepressiva mediciner, visar studier. En betydelsefull anledning till varför det är viktigt att motionera.

Motion är också en viktig del i hur man går ner i vikt och hur man kan göra för att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt.

Hur mycket ska man träna för att må bra?

En vanlig fundering är hur mycket man ska träna för att må bra och få effekt. Vården rekommenderar minst 30 minuters motion per dag. För att få effekt är det viktigt att du blir varm och får upp pulsen.

Så tar du första steget till att börja motionera

För att ge dig själv de bästa möjligheterna att börja motionera, välj en träningsform som du tycker är rolig. Det kanske låter självklart, men tyvärr väljer många den träningsformen som är bekvämast eller som de har hört förbränner mest kalorier. Kom ihåg att det är din motivation som avgör om du lyckas med din satsning nu och i framtiden. Därför är det essentiellt att välja en träningsform som du gillar.

Starta mjukt

Det är inte ovanligt att man satsar alldeles för hårt från början och då är det lätt att ge upp. Börja på din egen nivå. Att motionera ska inte vara plågsamt utan ska kännas behagligt och ge dig ny energi. Det värsta som kan hända när du väl kommit igång är att du skadar dig på grund av överbelastning. Om du är ovan att röra på dig kan du börja med att simma lugnt, promenera både med eller utan stavar eller gå på gympapass med låg intensitet.

Trappa inte upp träningen för snabbt

Skynda inte vidare till nästa fas för snabbt. Det finns inga genvägar och för att nå långsiktighet med din nya livsstil är det viktigt att ta god tid på dig. Tillåt dig själv att vara kvar ett tag på den nivån innan du trappar upp träningsintensiteten ytterligare. Det gör att du undviker att bli skadad och uttråkad för att du tränar för hårt i början. En jämn träningsvärk är ett bra betyg på att du gjort något gott!

Psst! Är olyckan framme och du skadas under träningen? Så här ska du tejpa en stukad fot.

Värm upp före och varva ner efter

Före varje motionspass ska du förbereda kroppen genom att värma upp. Att gasa med kall motor är aldrig bra. Efteråt ska du varva ner så att kroppen successivt återgår till det vanliga och sträcka ut musklerna som drar ihop sig när vi anstränger oss.

Satsa på ett par bra skor som passar just dig

Välj ett par skor med tanke på vad du ska använda dem till. Joggingskor och gympaskor är uppbyggda på olika sätt. När du hoppar belastar du med 5-6 gånger din egen vikt och då är det bra att ha skor som fångar upp och dämpar stötarna. Sportaffärerna har ett stort utbud av bra skor och personal som kan hjälpa till. Ta god tid på dig!

Skaffa träningskompis, en personlig tränare eller träna i grupp

Be en kompis coacha dig, träning i grupp är alltid mycket mer effektivt än att träna på egen hand. Dessutom är det svårare att dra sig ur ett bokat pass om man gör en kompis besviken genom att lämna återbud.

Vill du träna mer?

Sätt upp egna mål som du kan jobba emot. Skriv ned dina mål och precisera vad de innebär. Det kan vara allt ifrån att gå på två gympass i veckan, klara av din löpträning på mindre än en timme, springa Vårruset eller klara att gå uppför de sex trapporna till kontoret utan att bli andfådd. Inga mål är för små eller stora. Det viktiga kan vara att sätta dem i relation till din personliga situation. Att sätta upp ett alltför högt mål som inte infrias kan få stora konsekvenser för motivationen och självkänslan. Ta därför små steg och trappa upp ambitionsnivån vart efter.

Öka gradvis

Öka träningen gradvis genom att till exempel följa ett träningsprogram. Ladda ner eller be en personlig tränare på gymmet hjälpa dig.

Skriv träningsdagbok

Där summerar du hur träningsveckan varit en gång i veckan. Då kan du också passa på att planera in följande veckas träningstillfällen. Det är viktigt att du belönar dig själv när du lyckats med en bra vecka. Skryt för dina vänner på Facebook när du lyckats extra mycket.

Tala ut om din träning

För att du ska lyckas hålla ditt nyårslöfte under en lång period kan det vara bra att så många som möjligt vet om ditt löfte. Berätta för alla i din närhet och be dem fråga med jämna mellanrum hur det går med din träning. Det motiverar dig att fortsätta motionera.

Musik motiverar rutinen

Hitta ditt sätt att få rutin på träningen och träna gärna till din favoritmusik, ett radioprogram eller en ljudbok. Musik i öronen kan göra att du både får mer energi så att du orkar träna, och att de negativa tankarna försvinner om det börjar kännas enformigt.