Smärta & värk

Värk i kroppen, leder och muskler kan bero på flera olika orsaker. Ofta handlar det om en överbelastning vid en dålig arbetsposition eller en överansträngning av musklerna vid ett hårt träningspass eller ett fysiskt tungt arbete. Värk i leder och muskler kan även bero på att du har en pågående infektion i kroppen. Oavsett anledning så är smärta i kroppen aldrig önskvärt, läs mer om hur du kan råda bot på din smärta nedan.

Olika former av smärta

Det är vanligt att vi då och då drabbas av olika former av smärta i kroppen. Ofta sätter sig värk i leder och muskler eftersom det är dessa som blir påverkade av det vi gör under dagarna. Ibland kan värken kännas på specifika ställen medan den ibland känns och påverkar hela kroppen. Musklerna och lederna påverkas inte bara av det vi gör utan även av vårt sjuktillstånd. Om vi har en infektion i kroppen kan vi få stela muskler och lederna kan kännas ömma och svullna.

​​Om du ofta drabbas av värk i kroppen och du är frisk bör du se över hur dina dagar ser ut. Finns det någon rimlig förklaring till varför din värk har uppstått? Om du misstänker att din nackvärk kommer från din arbetsställning eller kanske kommer din ledvärk från en dålig madrass? Testa då att ändra hur du arbetar eller sover för att se om det påverkar din smärta.

Isittande smärta kan i vissa fall vara ledgångsreumatism som är en inflammatorisk sjukdom som drabbar leder och gör kroppen öm och svullen. Sjukdomarna systemisk skleros och fibromyalgi är även kända för att kunna skapa smärta i muskler och leder. Om detta finns i släkten och om du känner symtom av dessa bör du kontakta sjukvården.

Behandling vid smärta och värk

För att kunna behandla smärta kan det vara bra att veta vad smärta är. Så vad är smärta? Smärta är en signal till hjärnan att det finns en skada i kroppen. Smärtsignaler skapas i samband med att kroppen märker av förändringen som uppstått i form av svullnad eller ett sår som exempel. För att förhindra att smärtsignalerna skapas kan du ta en värktablett, de hämmar de signalerna som säger till din hjärna att du har ont. Om din smärta är för stor behöver du dock något starkare än receptfria värktabletter.

När det kommer till värk i kroppens leder och muskler kan värme i många fall underlätta. Värme får leder och muskler att slappna av och kan således minska din smärta. Massage kan även vara ett effektivt sätt att hjälpa kroppen återhämtning och lindring av muskler och leder.

Behandling av värk som kommer från inflammatoriska sjukdomar syftar till att läka den pågående inflammationen. Detta görs vanligtvis med kortison och immunhämmande läkemedel. Du kan även kombinera din medicinering med fysioterapi (sjukgymnastik) för att få hjälp att stärka muskler och leder för att hämma framtida inflammationer.

Om du har återkommande värk i kroppen bör du kontakta vårdcentralen för att få hjälp att utesluta sjukdom som anledning till din värk.