Nackvärk

De flesta av oss har någon gång haft nackvärk. Om man sovit i en obekväm ställning, lyft fel eller suttit länge framför datorn kan man bli stel och få nackvärk. Det är dock inte alltid man vet orsaken till besvären. I de flesta fall är ryggvärk ofarlig och går över av sig själv efter 1-2 veckor.

Det bästa man kan göra för att undvika problem från rygg och nacke är att röra på sig. Då håller man blodcirkulationen igång och musklerna blir inte stela. Värme lindrar också bra. Det är fel att tro att vila gör att besvären går över snabbare.

Nackvärk och stelhet i nacken kan även leda till olika typer av huvudvärk och ledvärk.

Nerv i kläm i nacken symptom

Nackspärr

Vid nackspärr har man oftast svårt att vrida på huvudet, främst åt ett håll. När detta sker är det ofta nerver som kommit i kläm i nacken vilket ger symptom i form av värk. Värme och rörelse brukar lindra. Man kan till exempel linda en halsduk runt halsen eller använda en värmedyna. Man kan också värma en vetekudde i mikrovågsugn, prova att duscha varmt eller ta ett bad för att lindra smärtan. Det finns också värmeplåster som kan lindra vid nackspärr.

Ryggskott

Ryggskott kallas också lumbago. Om man drabbas av ryggskott kommer smärtan oftast plötsligt. Det kan exempelvis bero på att man lyft fel eller gjort en sidovridning.

Ischias

Ischias även kallat nerv i kläm är inte en smärta i nacken utan ger symptom i ryggen. Ischias gör att man känner smärta från ryggslutet och den strålar ut i benet. Orsaken är att en nerv kommit i kläm. Denna smärta kommer ofta smygande.

På apoteket har vi värkplåster och geler som kan lindra skönt. Ibland behöver man ta något receptfritt smärtstillande medel. Man kan till exempel använda läkemedel som innehåller paracetamol, ibuprofen, diklofenak eller naproxen.

När ska man söka vård?

Om man samtidigt känner svaghet och får domningar i en arm eller hand.
Om man har mycket kraftiga smärtor i nacken.
Om man är stel i nacken, har feber och känner sig allmänpåverkad ska man också kontakta vårdcentral på en gång.

Artiklar om värk: