Mensvärk

Inte nog med att själva menstruationen kan vara nog så jobbig för den som har rikliga sådana. De som har rikliga menstruationer lider också, i högre grad än andra, av mensvärk. Att drabbas av mensvärk är långt ifrån roligt, men det är viktigt att prata om och inget du ska behöva genomlida i det tysta, månad efter månad. 

Mensvärk, eller Dysmenorré som är den medicinska termen, känns oftast i nedre delen av magen eller i ryggslutet, ibland kan det stråla ut mot insidan av låren och ljumskarna. Det är inte ovanligt att man även känner sig illamående, blir lite yr och/eller får diarré.

Det är vanligare att yngre tjejer känner menssmärta. Det avtar eller lindras ofta i 30- årsåldern eller efter första graviditeten. Orsaken till smärtan är troligtvis kramper i livmoderns muskler.

Ibland har dock smärtan andra orsaker, som cystor, myom eller, den vanligaste orskaken efter "vanlig menssmärta"; endometrios. Endometrios är relativt vanligt och kan bland annat orsaka fertilitetsproblem.

Sök hjälp om dina menstruationssmärtor är så allvarliga att de begränsar din vardag. 

Hur kan man lindra mensvärken?

  • Ibland kan det kännas skönt att lägga en värmekudde eller något annat varmt på magen för att minska smärtan. En kopp te kan också lätta lite.
  • Prova att ligga med uppdragna knän istället för raka ben.
  • Rörelse är bra, ta gärna en promenad i skönt tempo.
  • Man kan även prova receptfria värktabletter som också har en inflammationshämmande effekt t.ex. ibuprofen och diklofenak som båda har effekt i 4-6 timmar eller naproxen som har effekt i 12 timmar. Dessa kan minska kramperna i livmodern.
  • Paracetamol kan också fungera bra som smärtstillande, men saknar effekt mot inflammation. Dessa har effekt i 4-5 timmar.

Rådfråga gärna vår apotekspersonal om vilket läkemedel som kan passa dig bäst!

När ska man söka vård?

  • Om receptfria läkemedel inte hjälper.
  • Om mensen ändrar sig, blir mer smärtsam eller om du misstänker bakomliggande orsaker som myom eller endometrios.