Mensvärk

Inte nog med att själva menstruationen kan vara nog så jobbig för den som har rikliga sådana. De som har rikliga menstruationer lider också, i högre grad än andra, av mensvärk. Att drabbas av mensvärk är långt ifrån roligt, men det är viktigt att prata om och inget du ska behöva genomlida i det tysta, månad efter månad.

Dysmenorré

Dysmenorré är den medicinska termen för bäckensmärta i anslutning till menstruation och kallas ofta i folkmun för mensvärk. Mensvärk, eller Dysmenorré känns oftast i nedre delen av magen eller i ryggslutet, ibland kan det stråla ut mot insidan av låren och ljumskarna. Det är inte ovanligt att man vid Dysmenorré även känner sig illamående, blir lite yr och/eller får diarré.

Varför får man mensvärk

Varför får man mensvärk? När du är fertil så får du mens i cykler, det vill säga att det kommer i sammanhängande perioder. När du inte har mens förbereder sig livmodern på att kunna bli gravid genom att bli tjock och fylld med blod. När du får mens är det generellt ett tecken på att du inte är gravid och att livmodern gör sig av med slemhinna och blod för att börja bygga en ny för att kunna bli befruktad under nästa cykel/period. När detta sker drar livmodern ihop sig för att pressa ut det som den ska tömmas på, vilken för många kan ge en krampliknande känsla och ett övergripande obehag.

Det är vanligare att yngre tjejer känner menssmärta. Det avtar eller lindras ofta i 30- årsåldern eller efter första graviditeten. Orsaken till smärtan är troligtvis kramper i livmoderns muskler.

Ibland har dock smärtan andra orsaker, som cystor, myom eller, den vanligaste orsaken efter "vanlig menssmärta"; endometrios. Endometrios är relativt vanligt och kan bland annat orsaka fertilitetsproblem.

Hur kan man få bort mensvärk

Hur kan man få bort mensvärk? Det går sällan att helt få bort mensvärk så länge som man har mens. Om du går på hormonbaserat preventivmedel som p-piller eller spiral så är det vanligt att smärtorna minskar.

Sök hjälp om dina menstruationssmärtor är så allvarliga att de begränsar din vardag.

Vad hjälper mot mensvärk

Det finns flera receptfria värktabletter som hjälper mot mensvärk. Dessa har en inflammationshämmande effekt t.ex. ibuprofen och diklofenak som båda har effekt i 4-6 timmar eller naproxen som har effekt i 12 timmar och kan minska kramperna i livmodern.

Paracetamol kan också fungera bra som smärtstillande, men saknar effekt mot inflammation. Dessa har effekt i 4-5 timmar.

Rådfråga gärna vår apotekspersonal om vilket läkemedel som kan passa dig bäst!

Lindra mensvärk naturligt

Det finns flera sätt att lindra mensvärk naturligt. Det vanligaste sätten att lindra mensvärk naturligt är att hjälpa musklerna i magen att bli mjuka och avslappnade.

  • Ibland kan det kännas skönt att lägga en värmekudde eller något annat varmt på magen för att minska smärtan. En kopp te kan också lätta lite.
  • Prova att ligga med uppdragna knän istället för raka ben.
  • Rörelse är bra, ta gärna en promenad i skönt tempo.

När ska man söka vård?

  • Om receptfria läkemedel inte hjälper.
  • Om mensen ändrar sig, blir mer smärtsam eller om du misstänker bakomliggande orsaker som myom eller endometrios.

Mer läsning om olika typer av värk: