Träning & motion

Träning och motion gör under för din fysiska och mentala hälsa. När du rör på dig blir du piggare, starkare, och sover bärttre, till och med minnet kan förbättras. Träning kan även ha en positiv inverkan på ditt immunförsvar och bidra till att du håller dig friskare. All form av rörelse är ett steg i rätt riktning!

Träning

Träning kan vara både kul och ge dig massa hälsofördelar, det svåra kan vara att hitta en träningsform som ger dig glädje rus och inte ångest. Du bör därför göra det till en topp prioritering att hitta ett sätt att motionera på som fungerar för dig långsiktigt eftersom all rörelse är en investering i dig själv och din hälsa.

Som vuxen rekommenderas du att utföra en fysisk aktivitet som är måttligt ansträngande och pulshöjande minst två och en halv timme varje vecka. Hit räknas all form av träning och en hel del av dina veckorörelser kan du uppnå genom vardagsmotion. Det kan vara att du tar trapporna istället för hissen eller att du cyklar till jobbet.

Kom igång med träning och motion

Nedan följer några tips på hur du som vill bli mer aktiv kan gå tillväga:

  • Sätt låga krav till en början, så att tröskeln att börja inte bli för hög. Sätt en timer när du är stillasittande på 30 min. Och efter en halvtimme går du och hämtar något eller gör nån liten övning. Bara för att hålla igång din kropp.
  • Ta en långpromenad och lyssna på en bra pod eller musik. Motion behöver inte kännas som träning!
  • Gör en lista över varför du vill röra dig mer. Motivation är viktigt för att hålla igång sin träning.
  • Träna med en kompis, allt blir lättare när man kan stötta och hjälpa varandra. Om du inte har någon nära kompis som vill börja motionera finns det Facebookgrupper där du kan hitta träningskompisar.
  • Hitta en motionsform som passar dig. Gillar du att lyfta, gör det! Kanske gillar du att dansa, börja dansa! Vill du springa ett lopp? Börja löpträna! Det är bara du som sätter dina egna begränsningar.
  • Boka in dina träningspass så att de blir av och säg till alla i din omgivning att du ska träna då. På så vis känns det jobbigare om du inte göra det och du visar att du är upptagen den dag och tiden.
  • Varför börja imorgon när du kan börja idag? Vänta inte tills måndag eller nyår, vill du göra något gör det idag och om du inte har tid idag, planera idag när du ska göra det. Första steget är alltid det svåraste.

Tänk på att förebygga skador genom att dricka mycket vatten, värma upp och ha ordentliga skor och/eller annan utrustning på dig.

Var inte rädd för träningsvärk! Träningsvärk får av att anstränga muskler som du vanligtvis inte tränar. När du motionerar och använder dina muskler på sätt som du inte är van vid reagerar kroppen starkt för att du ska orka mer nästa gång. Värken försvinner av sig själv och mild träning brukar hjälpa mot stela trötta muskler.

Testa att träna och motionera i en månad och se om det har en positiv inverkan på ditt liv. Kanske är det idag du sätter vanor för resten av ditt liv?