Soltips från EVY

Vad är egentligen skillnaden på UVA och UVB? Kan jag bränna mig i skuggan? Vad ska jag tänka på när det kommer till solskydd? Vi har frågat solexperterna hos EVY om deras bästa tips.

Vad är skillanden på UVA och UVB-strålar?

Solens strålning delas upp i UVA och UVB – där UVB orsakar solbränna och UVA ökar pigmenteringen samt får huden att åldras snabbare. UVA-strålarna finns i dagsljus och stoppas inte av skugga eller glas. Eftersom UVA inte bränner oss så ser vi skadorna först på sikt. Strålarnas skadliga effekt är den främsta orsaken till hudens förtida åldrande, pigmenteringar och DNA-skador. Tillsammans med UVB är dessa även en bidragande orsak till hudcancer. Ett bra skydd som innehåller högt UVB/UVA är en smart investering för din hud och hälsa.

Kan jag bli solbränd i skuggan eller när det är molnigt?

I Sverige är risken för att bli bränd en molnig dag eller i skuggan liten, men reser du till sydligare breddgrader, såväl Thailand som Spanien, är UV-strålningen betydligt starkare än här, även när det är molnigt. Många överskattar sin huds motståndskraft mot solens strålar och inser inte att man måste skydda sig ännu mer vid utlandsresor. Du får fortfarande ca 50% av UV strålarna när du sitter i skuggan. UV-index påverkas av breddgrad, höjd över havet och tjockleken på ozonlagret där du befinner dig. I exempelvis Australien och Nya Zeeland som ligger nära sydpolen är ozonlagret tunt och risken för att bli bränd stor. 

Vad är skillnaden mellan EVY och andra solskydd?

EVYs produkter baseras på en medicinteknisk hudvårdsteknologi som förstärker hudens barriär och skyddar mot irriterande ämnen. Teknologin bevarar aktiva ingredienser så som tex solfilter i upp till sex timmar. Den lätta Fomrulan är extra vattenfast och anpassad för ansikte och kropp samt hårbotten. EVYs aerosolflaska förblir sluten och produkten blir därför aldrig dålig. Alla EVYs produkter är fria från konserveringsmedel, parfym och nanopartiklar. 

Vad är skillnaden mellan EVY Kids 30 och EVY SPF 30?

Alla EVYs solskydd är parfymfria, extra vattenfasta och innehåller inga nanopartiklar, parfymer eller alkohol. Tack vare den unika teknologin kan vi hålla mängden av solfilter under 10% och därmed minimeras riskerna för känslighet av något ämne. Det är väldigt lite som skiljer våra barn- och vuxenskydd åt. Kids 30 innehåller ej silkesextrakt, kollagen eller C-vitamin.

Slutligen - vad tycker ni är det viktigaste när det kommer till solskydd?

Ett solskydd bör vara extra vattenfast, även om du inte badar så sitter skyddet kvar bättre då. Många vet att solskydd är ett måste, men känner inte till att rekommendationen för en hel kropp är 35-45 ml – varannan timme. Det här är dessutom nästan omöjligt att följa. Det är därför en fördel om solskyddet sitter bra, och att du gillar konsistensen. Det ökar sannolikheten för att du tar tillräckligt mycket. Det är även praktiskt med skydd som är anpassat för både kropp och ansikte, och som inte täpper till porerna. 

Läs mer om EVY på deras hemsida