Solskolan ー skydda dig rätt och njut av solen

Vad är skillnaden mellan UVA, UVB och UVC? När står solen som högst på himlen? Hur många minuter måste man vara i solen för att täcka in dagsbehovet av D-vitamin? Det och mer får du lära dig i solskolan. Vi på Apoteksgruppen har tagit fram solskolan som guidar dig genom hela solsäsongen!

... Äntligen är sommaren här! Tänk på att den tunna hyn i ansiktet är extra känslig för sol och att det är viktigt att bli solbränd i ansiktet på ett hälsosamt sätt. Välj solskydd utifrån din hudtyp, hudens känslighet och solstrålarnas intensitet. Fråga oss om hjälp om du är osäker vilken solskyddsfaktor som passar just din hy.

...UVA, UVB, UVC ー vad är egentligen skillnaden? UVA är minst energirika, men de kan bidra till hudskador, framför allt för tidigt åldrande. UVB-strålarna gör att du blir solbränd, men är den strålning som gör att du bränner dig om du solar för mycket. UVC-strålarna absorberas i atmosfären och når aldrig huden. Se till att ha ett bra skydd mot solen och dess strålar.

... Solen verkar energigivande och många känner stort välbefinnande både psykiskt och fysiskt när solen lyser och värmer. De som lider av vissa hudsjukdomar, som exempelvis psoriasis, får dessutom lindring av solens strålar.

... Cirka 10-15 minuter i solen räcker för att täcka in dagsbehovet för de flesta hudtyper och att solkräm inte hindrar denna process. Kroppen kan sedan lagra sommarens D-vitamin några månader in på hösten.

... Om du använder läkemedel och vistas i solen kan huden reagera. Exempelvis kan vanliga acneläkemedel öka hudens känslighet för solens strålar. Prata med din läkare eller ditt apotek om du vill veta vad som gäller vid din läkemedelsbehandling.

... Det är hög tid att byta ut förra årets solprodukter! Gamla solskyddsprodukter kan ha förlorat sin effekt och skyddar då inte som de utlovar. Passa på att byta till nya, färska solskyddsprodukter från exempelvis märket Evy som har solskydd baserat på medicinteknisk hudvårdsteknologi.

... Angående barn i solen finns en hel del att tänka på. Barns hud är känsligare än vuxnas och därför är det viktigt att vara extra försiktig. Dessutom kan barn lättare drabbas av solsting, då deras förmåga att reglera kroppstemperatur är sämre än hos vuxna.

... Hur mycket solkräm ska du använda och hur ofta behöver du smörja in dig egentligen? Läkemedelsverket rekommenderar en näve solkräm för en hel kropp. Det är bra att smörja in dig innan du ger dig ut i solen. Se till att bättra på skyddet under dagen. Särskilt om du svettas, och alltid efter bad.

... Kom ihåg att solen inte bara bränner, den torkar även ut din hud. Se till att smörja ordentligt med fuktgivande lotion, gärna after sun-kräm. I synnerhet om du redan bränt dig, för att minska fjällning.

... Kläder ger ett mycket bra solskydd. Ju tätare tyget är, desto bättre skyddar det. Solhatt med brätte skyddar huvudet. Även ögonen är känsliga för UV-strålning, använd solglasögon. Ta för vana att vistas i skugga eller inomhus när solen står som högst, det vill säga mellan klockan 11 och 15.

... Ta hand om din hud även när du inte solar. En återfuktad och frisk hud skyddar i sig själv bättre mot solens skadliga strålar än en torr/skadad. Var därför noga med att smörja in kroppen även efter sol, så håller du huden mjuk smidig samtidigt som du stärker hudens naturliga skydd. Läs mer om hudvård.

... Passa på att njuta av det härliga solskenet! Kom in till oss så hjälper vi dig att hitta en hälsosam relation till solen.

Solen: 5 spännande fakta för barn

Vad är egentligen det där lysande klotet på himlen? Varför är solen både bra och dålig? Det är spännande med solen ー här kommer fakta om solen för barn.

  1. Solen är egentligen en stjärna som är 109 gånger så stor som jorden.
  2. Solen avger mer energi på EN sekund än vad vi människor har gjort av med under hela vår tid på jorden.
  3. Solens mitt är 15 miljoner grader varm!
  4. Solen ger ljus och värme som gör att vi kan leva på jorden, men ger också ifrån sig UV-strålar (ultraviolett strålning) som kan vara farliga för barn och vuxna. De farliga strålarna gör att vi ser ut som gamla gubbar och tanter snabbare.
  5. Solen lyser som starkast strax innan lunch och fram till eftermiddagen. Då kan det vara smart att leka inomhus eller hitta på något roligt i skuggan.

Efter att ha läst solen ー fakta för barn är det kanske enklare att förstå varför det är så viktigt att smörja in sig med solskyddskräm, leka i skuggan ibland och ha på sig keps eller hatt. Många vuxna skulle också behöva gå i solskolan, kom ihåg att säga till dem om du tycker att de är för länge i solen.

Mer läsning om solen, solskydd och farorna med solen

Tyckte du att artikeln "solskolan" var intressant? Då tror vi att du kommer att vilja läsa mer information om solande och hur du kan se solkysst ut, utan att ha utsatt dig för solens skadliga strålar.

Artiklar om solen:

Referens:
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/om-uv-stralning/
https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/rymden/solen.8049.html