Så här gör du för att sola säkert

De flesta vet hur man ska göra för att sola säkert, men undersökningar visar att desto färre verkligen skyddar sig mot solens skadliga UV-strålar. Samtidigt ökar antalet fall av hudcancer som nu är bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. Den stora ökningen gör det viktigt att veta vad som kan vara tecken på hudcancer. Här kommer en snabbguide med tips för att sola säkert.

Sol-kom-ihåg

Sola säkert genom att följa de här råden.

  • Kläder ger ett mycket bra skydd mot solen. Ju tätare tyget är, desto bättre skyddar det. Solhatt med brätte skyddar huvudet mot solsting.
  • Även ögonen är känsliga för UV-strålning, använd solglasögon för att sola säkert.
  • Smörj in dig och barnen och låt krämen torka innan ni går ut i solen. Besök gärna ditt apotek för att få råd om vilken solskyddsprodukt som passar din hudtyp.
  • Välj en kräm som är vattenfast och har hög skyddsfaktor mot både UVA- och UVB-strålar.
  • Använd rikligt med solkräm, minst en handfull till en vuxen. Glöm inte fötter, händer, öron, nacke och ansikte. Det är lätt att bli alltför solbränd i ansiktet, ibland kan solskyddet behöva kompletteras med ett solstift med högre solskyddsfaktor till just ansiktet.
  • Barn i solen behöver smörjas in på nytt efter bad. Det gäller förstås även vuxna. Även om produkten är vattenfast försvinner en del när man svettas mycket, badar ofta och torkar sig på handduken.
  • Ta för vana att vistas i skugga eller inomhus när solen står som högst, det vill säga mellan klockan 11 och 15. Lär dig mer om att sola säkert i artikeln "solskolan".
  • Ta hand om din hud även när du inte solar. En återfuktad och frisk hud skyddar i sig själv bättre mot solens skadliga strålar än en torr/skadad.
  • Små barn bör inte sola alls. Om de leker i solen, skydda dem med solhatt och kläder samt solkräm med mycket hög solskyddsfaktor. Märket Evy har solskydd som är anpassat för både barn och vuxna.
  • Kontrollera att dina solskyddsprodukter inte passerat utgångsdatum. Förvara dem svalt så håller de längre.

Tips! Brun utan sol är ett bra sätt att få solkysst hud utan att behöva vistas för mycket i solen.

Tecken på hudcancer

Hudcancer är numera den näst vanligaste cancerformen i Sverige, men den går att bota om den upptäcks tidigt. Därför är det viktigt att veta vilka tecken på hudcancer du ska leta efter.

Euromelanoma ー en satsning för att förebygga och upptäcka cancer i tid

Euromelanoma är en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka tecken på hudcancer som exempelvis förändrad färg eller storlek på dina födelsemärken.

Ladda ner denna pdf som visar hur och var du ska titta och vad du ska titta efter, för att upptäcka eventuell cancer i tid.

Tänk på att...

...solens strålar reflekteras i vatten (10 procent), sand (25 procent) och snö (80 procent), vilket gör att man blir mer utsatt för UV-strålning vid vistelse på stranden, i båt eller i skidbacken.
...vatten släpper igenom solljus. Använd t-shirt vid till exempel snorkling för ökat skydd. Det finns särskilda dräkter/tröjor/hattar med UV-skydd, vilket kan vara bra till små barn som badar mycket, men även vanliga t-shirts skyddar lite.
...även en molnig dag släpps cirka hälften av UV-strålningen igenom.
...vissa läkemedel kan öka känsligheten för solljus.

Vi rekommenderar