Solens goda egenskaper
Det är aldrig positivt att bränna sig eller att sola alltför intensivt, men solens strålar behövs för vår hälsa. Omfattande studier publicerade av Karolinska institutet visar att kvinnor som solar generellt lever längre än de som undviker solen. Även risken att drabbas av icke cancerrelaterade sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes är lägre för de som har för vana att vistas måttligt i solen.
Solen verkar även energigivande och många känner stort välbefinnande både psykiskt och fysiskt när solen lyser och värmer. De som lider av vissa hudsjukdomar, som exempelvis psoriasis, får dessutom lindring av solens strålar.
Det viktiga D-vitaminet
Sedan länge har man känt till att D-vitaminbrist hos vuxna kan leda till benskörhet och på senare tid har intresset för D-vitamin och dess eventuella koppling till en rad andra sjukdomar ökat. Vitaminet återfinns i livsmedel som makrill, lax och strömming; ägg och mejeriprodukter, men bildas även i huden vid direktkontakt med solens strålar. Notera att endast cirka 10-15 minuter i solen räcker för att täcka in dagsbehovet för de flesta hudtyper och även om du använder solkräm till din kropp, så hindras inte denna process. Kroppen kan sedan lagra sommarens D-vitamin några månader in på hösten.
Solens skadliga strålar
Det finns tre typer av UV-strålar, beroende på dess våglängd: UVA, UVB samt UVC (där UVA har längst våglängd och UVC kortast). De olika våglängderna har olika förmåga att orsaka skada och generellt kan man säga att skadeverkan är större ju kortare våglängden är.
Ozonskiktet absorberar i princip all UVC-strålning och även en stor del av det vi kallar UVB. Ner till jordytan kommer således varierande mängder UVA och UVB. Huden producerar ett pigment som heter melanin för att skydda sig mot denna strålning, vilket är vad som gör oss solbrända. Både UVA och UVB bidrar till pigmentbildningen, men framför allt UVB på grund av dess kortare våglängd. Båda kan orsaka hudskador, påskynda hudens åldrande och leda till förändringar i våra celler som i värsta fall kan ge upphov till cancer.
Tänk på! En redan skadad hud i form av solsveda och/eller torr eller flagnad hud löper större risk för skador än en frisk, mjuk hud. Var därför noga med att smörja in kroppen även efter sol, så håller du huden mjuk smidig samtidigt som du stärker hudens naturliga skydd.
Solarium
Att innan en semesterresa skaffa en "grundfärg" i ett solarium ger en falsk trygghet. Solariet i sig bidrar till risken för hudcancer och färgen från solarier skyddar inte mot sol eftersom UV-strålarnas sammansättning är annorlunda.
Strålskyddsinstitutet rekommenderar att barn och unga under 18 år inte ska sola i solarium alls.
UV-index
UV-index är ett mått på hur farlig solens strålning är. Indexet är beroende av årstid, tid på dygnet och ozonskiktets tjocklek. I Sverige uppnås ca 7-8 på denna skala mitt på dagen under en högsommardag. Nära ekvatorn kan de högsta värdena gå upp till 15. Vid värden över 3 bör du ha ett skydd mot solen om du vistas under bar himmel en längre tid, lite beroende på hudtyp.
Tips! SMHI presenterar prognos för UV-index på SMHI.se i samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten.
Sola klokt!
Om du vill ha ett bra skydd mot solen, men ändå vill dra nytta av solens hälsobringande effekter finns det några saker du bör tänka på. Till att börja med, fundera lite över din hudtyp. Vilken hudtyp du har bestämmer nämligen vilken typ av skydd mot solen du behöver eftersom hudtyper klarar olika mängd sol.
Hudtyp
Generellt brukar man dela in de olika hudtyperna i sex varianter beroende på hur väl de tål solens UV-strålning. En person med mycket ljus hud som aldrig blir brun utan alltid röd löper störst risk att skadas av solens UV-strålar medan en person som är född med mycket mörk hudfärg oftast tål solen bra och sällan får några allvarliga hudsjukdomar till följd av den.
Ju ljusare hud du har, desto försiktigare bör du således vara i solen. En person med ljus hy bör skydda sig med kläder, solglasögon och keps eller solhatt med brätten samt kompletterande solskyddsmedel med hög faktor på oskyddad hud.
Även om du är av sådan hudtyp att du sällan bränner dig i solen bör du ta det försiktigt i början av säsongen eller om du reser till platser med starkare sol. Vissa läkemedel kan också göra att du blir känsligare för solen och att använda solkräm som gravid är viktigt om du inte vill få permanenta pigmentförändringar.
Barn som vistas i solen är mer känsliga för solens skadliga UV-strålar än vuxna och bör skyddas extra omsorgsfullt. För att skydda en bebis mot sol krävs heltäckande kläder, solhatt och att spädbarnet vistas i skugga. Barn som bränner sig i solen löper högre risk att drabbas av cancer som vuxna.
Kläder som skyddar mot sol
Bästa solskyddet för barn är heltäckande kläder av kraftigt tyg, till exempel jeanstyg, som inte släpper igenom något UV-ljus alls. En vit tunn t-shirt släpper igenom en del och kan motsvaras av en faktor på ca 7-10. Att sitta i skuggan skyddar mot sol till en viss del, men tänk på att en stor del av strålningen ändå når dit via reflektion.
Bästa solskyddet för barn ー skydd i form av solkräm
Det bästa sättet att skydda en bebis mot sol, är som vi skrev tidigare, att helt enkelt undvika solen. Solskyddsfaktor bör endast användas i nödfall. Om du inte vill eller kan täcka dig med kläder, kan du använda solkräm till din kropp. Solkräm är ett bra komplement till de delar som oftast är oskyddade som ansikte, nacke, händer och fötter.
Till de oskyddade delarna är det bästa solskyddet för barn att använda en solskyddsfaktor som är speciellt anpassad för just barn och är vattenfast. Hos Apoteksgruppen finns exempelvis märket Evy som har solskydd som varken innehåller parfym, nanopartiklar eller konserveringsmedel.
Solskydd för vuxna
Enligt Läkemedelsverkets rekommendationer bör vuxna använda en full näve solskyddskräm för att skydda kroppen. Krämen skall helst appliceras innan du går ut i solen och tänk på att du måste smörja igen efter någon timme om du är ute en längre stund eller efter bad.
Det är viktigt att börja med en hög solskyddsfaktor som skyddar mot såväl UVB som UVA-strålar och att smörja på rikligt för att uppnå full effekt. När kroppen byggt upp ett eget skydd senare på säsongen, kan man långsamt trappa ner.
Att använda solkräm som gravid är viktigt. Under graviditeten finns hormoner i kroppen som ökar risken för pigmentförändringar. Pigmentförändringarna försvinner oftast inte med tiden. Känner du dig orolig, se till att använda solkräm som gravid och undvik solen så mycket det går.
Tänk på! Gamla solskyddsprodukter kan ha förlorat sin effekt och skyddar då inte som de utlovar. Produkterna håller längre om de förvaras svalt, så förvara dem hellre i kylväskan än att lämna dem liggande i solen.
Lär dig mer om hur du kan skydda dig mot solen
Vi på Apoteksgruppen bryr oss om dig. Därför har vi sammanställt en lista på artiklar som vi tror att du kan vara intresserad av.
Artiklar om solvett: