Barn i solen ー så skyddar du dem på bästa sätt

Barn och sol är en komplicerad kombination. Är ett barn mycket i solen riskerar barnet att få solrelaterade hudskador i vuxen ålder. Men att ett barn är i solen är förstås inte bara dåligt ー solen ger energi och är nödvändig för kroppens förmåga att bilda det viktiga D-vitaminet. Vi på Apoteksgruppen berättar mer om vad du ska tänka på kring solskydd till barn och svarar på den vanliga frågan om man ska applicera solskyddsfaktor på en bebis.

Solskydd för små och stora barn

Barns hud är känsligare än vuxnas och därför gäller andra råd för barn i solen än för vuxna. Små barn behöver hjälp av vuxna för att få rätt skydd mot solen medan större barn successivt själva bör lära sig hur man njuter av solen på bästa sätt. När är det okej för barn att vistas i solen och hur mycket sol är bra sol?

Bebisar

Barn under ett år bör helst inte vistas i direkt solljus. En vanlig fråga från nyblivna föräldrar är om man ska ha solskydd till en bebis. Svaret är nej, du ska inte applicera solskyddsfaktor på din bebis annat än vid yttersta nödfall. Spädbarns hud är känslig och solkrämen kan innehålla kemikalier som kan vara skadlig för deras hud. Solskydd för en bebis består av att vara i skuggan med svala, heltäckande kläder. Ett parasoll över vagnen är också ett bra solskydd för din bebis.

Små barn

Upp till cirka två års ålder ska barn endast smörjas in med solskyddsfaktor på särskilt utsatta områden som fötter, underben, armar, händer och näsa/kinder.

Tänk på detta angående små barn i solen:

 • Skugga, kläder och solhatt ger det bästa skyddet.
 • Tänk på att enbart skugga endast skyddar mot 50 procent av UV-strålningen.
 • D-droppar ges från 1 månad och till dess barnet blir två år eller äldre.

Över ett års ålder vet alla som har varit i närheten av barn att det blir svårt att hålla dem helt i skuggan. Så, vad kan du göra?

 • Kläder och solhatt är fortfarande ett bra skydd, och det finns idag smidiga UV-kläder att ha vid till exempel lek på stranden.
 • För de delar av kroppen som inte skyddas av kläder rekommenderas solskydd anpassat för barn, det vill säga extra vattenresistent och utan parfym. Hos Apoteksgruppen finns exempelvis märket Evy som har solskydd för både barn och vuxna.
 • Barn bör ha minst solskyddsfaktor 30-50+ med tanke på deras känsliga hud.
 • Barn som leker i vatten måste smörjas in oftare, då vatten och handdukar tar bort skyddet.
 • Tänk på att även skydda barnens ögon med solglasögon som ger UV-skydd, i synnerhet när stark sol kombineras med snö, sand eller vatten.

Stora barn

I takt med att barnen blir äldre blir de i regel något mindre känsliga för solen, men det är viktigt att fortsätta att följa råden ovan. Det viktiga är att inte bränna sig och det finns stora hälsofördelar med att tidigt skapa sig sunda solvanor och lära barnen att sola säkert ー visa dem gärna solskolan.

Tänk på detta angående stora barn:

 • Generellt gäller, för såväl vuxna som barn, att undvika direkt solljus under de timmar då solen är som allra starkast, det vill säga mellan kl 11-15 under sommarmånaderna. Kanske läge för en lunch och lite siesta för att undvika solsting?
 • Skydda de mest utsatta områdena extra noga: näsa, läppar, öron, bröst, nacke och axlar är exempel på delar av kroppen som kan behöva lite mer skydd. En solhatt med stort brätte och ett solstift med hög solskyddsfaktor lämpar sig bra för ändamålet.
 • Smörj in innan solexponering för att ha ett skydd från första stund.
 • Barn drabbas lättare än vuxna av vätskebrist! Var noga med extra mycket vätska varma dagar.
 • Lär de större barnen att successivt själva ta ansvar för solhatt och insmörjning, en vana de kommer att ha nytta av hela livet.

Gravid i sol och värme

Att vara gravid och få sol på sig, är i sig inte farligt, fostret skyddas bra inne i magen. Dock brukar man som gravid ha en något förhöjd kroppstemperatur vilket kan göra alltför intensiv solning obehaglig. Det finns en annan nackdel med att vara gravid under sommaren. Är du gravid och får sol på dig, riskerar du att få mörka pigmentförändringar på grund av kroppens hormoner. Dessa pigmentförändringar tenderar att stanna kvar även efter en graviditet, så om du är orolig för detta som gravid, undvik direkt sol så gott det går och skydda dig från att bli solbränd i ansiktet.

Tips! Vill du använda brun utan sol under graviditeten? Det finns inget som visar att det skulle vara skadligt eftersom ämnet i krämen binds till proteiner i huden. För säkerhets skull ー använd brun utan sol-produkter från apoteket eftersom de är noga kvalitetssäkrade.

Tänk på...

.... att solljus reflekteras av snö, sand och vatten (snö så mycket som 80 procent).

... att smörja in ordentligt med kräm för att uppnå angivet skydd.

... att det inte finns några solkrämer som är helt vattenresistenta. Smörj rikligt och ofta vid bad och svettiga dagar.

... att gamla solskyddskrämer tappar effekt. Håll koll på bäst före-datum.

... att det kanske inte alltid finns tillgång till plats i skuggan. Investera i ett parasoll eller annat UV-skydd om ni vill tillbringa mycket tid i solen.

... att en vanlig t-shirt går bra att bada i. Ju tätare vävd, desto bättre skydd.

... att ge barnen D-vitamintillskott i form av D-droppar från det att barnet är 1 månad och minst till dess att barnet blir två år eller längre bland annat beroende på hur mörk hud barnet har.

... att solen blir starkare ju närmare den du kommer. Det vill säga, var extra försiktig med solen under semestrar nära ekvatorn eller i fjällen.

... att aldrig någonsin lämna ett barn ensamt i bilen en varm sommardag, inte ens för en kort stund!

Har du frågor om solskydd för barn eller undrar något om att vara gravid vid sol och värme? Prata med oss inne i apoteket!

Referens: https://www.alltforforaldrar.se/sida/brun-utan-sol-f%C3%B6r-gravida