Solskydd för små och stora barn
Barns hud är känsligare än vuxnas och därför gäller andra råd för barn i solen än för vuxna. Trots att den har lika många lager är barns hud bara en femtedel så tjock som vuxen hud. Hudens hornlager (det yttersta lagret av epidermis) är tunnare och cellerna är inte lika hårt packade. Därför är hudbarriären inte lika effektiv och solens strålar absorberas snabbare och längre ner i djupare lager. Hudpigmentet är heller inte lika utvecklat hos spädbarn och barn. Små barn behöver hjälp av vuxna för att få rätt skydd mot solen medan större barn successivt själva bör lära sig hur man njuter av solen på bästa sätt.
Mycket av de synliga solskador som vi kan se på huden när vi blir äldre, t.ex. fotoåldrande (hudens förtidiga åldrande orsakat av solen) och problem med hyperpigmentering är resultat av för mycket exponering mot solen i yngre år. Och självklart kan för mycket exponering mot solen leda till hudsjukdomar som t.ex. cancer. Studier visar att solsveda under barndomen kan dubblera en persons risk att få hudcancer.
En förnuftig inställning till hur mycket sol ditt barns hud ska utsättas för och användning av solskyddsprodukter som stöttar och stärker hudens eget försvar hjälper dig att hålla barnets hud frisk.
Bebisar
Barn under ett år bör helst inte vistas i direkt solljus. En vanlig fråga från nyblivna föräldrar är om man ska ha solskydd till en bebis under 3 månder. Svaret är nej, du ska inte applicera solskyddsfaktor på din bebis annat än vid yttersta nödfall, och var då noga med att välja ett oparfymerat solskydd anpassat för en bebis som är kliniskt och dermatologiskt testat för att vara effektiva och tolererade av känslig hud. Solskydd för bebisar bör främst vara skugga med svala, heltäckande kläder. Ett parasoll över vagnen är också ett bra solskydd för din bebis. Händer och fötter som "sticker ut" kan vara områden som behöver kompletteras med solskydd.
Små barn
Solskydd finns i fyra olika nivåer: låg (spf 6 till 10), medium (spf 15 till 25), hög (spf 30 till 50) och mycket hög (spf 50+). Ju högre spf (solskyddsfaktor), desto bättre är huden skyddad och vi rekommenderar att du alltid smörjer in mycket hög solskyddsfaktor på ung och känslig hud samt att produkten har både UVA- och UVB-skydd.
Tänk på detta angående små barn i solen:
- Skugga, kläder och solhatt ger det bästa skyddet.
- Enbart skugga endast skyddar mot 50 procent av UV-strålningen.
- D-droppar ges från 1 månad och till dess barnet blir två år eller äldre.
Över ett års ålder blir svårt att hålla dem helt i skuggan. Så, vad kan du göra?
- Kläder och solhatt är fortfarande ett bra skydd, och det finns idag smidiga UV-kläder att ha vid till exempel lek på stranden.
- För de delar av kroppen som inte skyddas av kläder rekommenderas solskydd speciellt anpassat för barn. Barn bör ha minst solskyddsfaktor 50+ med tanke på deras känsliga hud.
- Barn som leker i vatten måste smörjas in oftare, då vatten och handdukar tar bort skyddet.
- Tänk på att även skydda barnens ögon med solglasögon som ger UV-skydd, i synnerhet när stark sol kombineras med snö, sand eller vatten.
Stora barn
I takt med att barnen blir äldre blir de i regel något mindre känsliga för solen, men det är viktigt att fortsätta att följa råden ovan. Det viktiga är att inte bränna sig och det finns stora hälsofördelar med att tidigt skapa sig sunda solvanor och lära barnen att sola säkert ー visa dem gärna solskolan.
Tänk på detta angående stora barn:
- Generellt gäller, för såväl vuxna som barn, att undvika direkt solljus under de timmar då solen är som allra starkast ( kl 11-15) under sommarmånaderna. Ta lunch och lite siesta för att undvika solsting?
- Skydda de mest utsatta områdena extra noga: näsa, läppar, öron, bröst, nacke och axlar är exempel på områden som kan behöva extra skydd. En solhatt med stort brätte och solstift med hög solskyddsfaktor är bra.
- Smörj in innan solexponering för skydd från första stund (spf 30-50+)
- Kom ihåg att UV-nivåerna kan vara höga även molniga dagar.
- Barn drabbas lättare av vätskebrist! Var noga med vätska varma dagar.
- Lär de större barnen att successivt själva ta ansvar för solhatt och insmörjning, en vana de har nytta av hela livet.
- Smörj in med en After Sun för att vårda huden
Lämplig mängd solskydd för barn
Det är viktigt att smörja in generöst med solskydd. Lagom mängd beror så klart på hur stort barnet är, hur många områden som behöver täckas och vilken produktvariant du använder
Lotion eller vätska
Använd handflatan för att mäta upp mängden: en tjock rand av produkten lika lång som ditt långfinger räknas som 1 mått. Generellt rekommenderas:
3–5 år: Använd 1 till 1,5 mått för att mäta upp produktmängden för varje kroppsdel. Använd dubbel mängd för ansikte och hals
6+ år: Använd 2 mått för vart och ett av områdena
Massera in noga så att alla områden täcks.
Pumpspray
För varje kroppsdel varieras antalet spraytryckningar beroende på ålder:
3–5 år: Ungefär 5 tryckningar per område
6–10 år: Mellan 7 och 10 tryckningar per område
10+ år: Mellan 10 och 15 tryckningar per område
Pumpen kan hållas ganska nära kroppen. När du ska smörja in ansiktet spraya först produkten i handen och därefter smörj försiktigt in barnets ansikte.
Spray
För varje kroppsdel varieras antalet spraytryckningar beroende på ålder:
3–5 år: Ungefär 3 tryckningar per område
6–10 år: Mellan 3 och 5 tryckningar per område
10+ år: Mellan 4 och 7 tryckningar per område
Pumpen kan hållas ganska nära kroppen. När du ska smörja in ansiktet spraya först produkten i handen och därefter smörj försiktigt in barnets ansikte.
Kom ihåg...
....att solljus reflekteras av snö, sand och vatten (snö så mycket som 80%).
... att smörja in ordentligt med kräm för att uppnå angivet skydd.
... att det inte finns solkrämer som är helt vattenresistenta. Smörj ofta vid bad.
... att gamla solskyddskrämer tappar effekt. Håll koll på bäst före-datum.
... Investera i ett portabelt parasoll om ni vill tillbringa mycket tid i solen.
... att en vanlig t-shirt går bra att bada i. Ju tätare vävd, desto bättre skydd.
... att ge barn D-vitamin droppar från 1 månad till två år eller längre beroende på hur mörk hud barnet har.
Gravid och värme
Att vara gravid och få sol på sig, är i sig inte farligt, fostret skyddas bra inne i magen. Dock brukar man som gravid ha en något förhöjd kroppstemperatur vilket kan göra alltför intensiv solning obehaglig. Det finns en annan nackdel med att vara gravid under sommaren. Är du gravid och får sol på dig, riskerar du att få mörka pigmentförändringar på grund av kroppens hormoner. Dessa pigmentförändringar tenderar att stanna kvar även efter en graviditet, så om du är orolig för detta som gravid, undvik direkt sol så gott det går och skydda dig från att bli solbränd i ansiktet.
Tips! Vill du använda brun utan sol under graviditeten? Det finns inget som visar att det skulle vara skadligt eftersom ämnet i krämen binds till proteiner i huden. För säkerhets skull ー använd brun utan sol-produkter från apoteket eftersom de är noga kvalitetssäkrade.
Har du frågor om solskydd för barn eller undrar något om att vara gravid vid sol och värme? Kom in och prata med oss på apoteket!