Barn och sol

Barn och sol är en komplicerad kombination. Vi vet att för mycket solexponering som barn kan komma att ge solrelaterade hudskador i vuxen ålder. Samtidigt verkar solen energigivande och är nödvändig för kroppens förmåga att bilda det viktiga D-vitaminet.

Barns hud är känsligare än vuxnas och därför skiljer sig också solråden något åt. Små barn behöver hjälp av vuxna för att få rätt skydd medan större barn successivt själva bör lära sig hur man njuter av solen på bästa sätt. När är det okej för barn att vistas i solen och hur mycket sol är bra sol? 

Små barn

Barn under ett år bör helst inte vistas i direkt solljus och heller inte använda solskyddskrämer annat än vid nödfall. Upp till ca två års ålder skall man försöka hålla sig till att endast smörja särskilt utsatta områden som fötter, underben, armar, händer och näsa/kinder.

 • Skugga, kläder och solhatt ger det bästa skyddet.
 • Tänk på att enbart skugga endast skyddar mot 50 % av UV-strålningen.
 • D-droppar ges från 1 månad och till dess barnet blir två år eller längre.

Över ett års ålder vet alla som har varit i närheten av barn att det blir svårt att hålla dem helt i skuggan. Så, hur gör man?

 • Kläder och solhatt är fortfarande ett bra skydd, och det finns idag smidiga UV-kläder att ha vid till exempel lek på stranden.
 • För de delar av kroppen som inte skyddas av kläder rekommenderas solkräm anpassad för barn, dvs extra vattenresistent och utan parfym.
 • Barn bör ha minst solskyddsfaktor 30-50+ med tanke på deras känsliga hud.
 • Barn som leker i vatten måste smörjas in oftare, då vatten och handdukar tar bort skyddet.
 • Tänk på att även skydda barnens ögon med solglasögon som ger UV-skydd, i synnerhet när stark sol kombineras med snö, sand eller vatten.

Stora barn

I takt med att barnen blir äldre blir de i regel något mindre känsliga för solen, men det är viktigt att fortsätta att följa råden ovan. Det viktiga är att inte bränna sig och det finns stora hälsofördelar med att tidigt skapa sig sunda solvanor och lära barnen solvett.

 • Generellt gäller, för såväl vuxna som barn, att undvika direkt solljus under de timmar då solen är som allra starkast, det vill säga mellan kl 11-15 under sommarmånaderna. Kanske läge för en lunch och lite siesta?
 • Skydda de mest utsatta områdena extra noga: näsa, läppar, öron, bröst, nacke och axlar är exempel på delar av kroppen som kan behöva lite mer skydd. En solhatt med stort brätte och ett solstift med hög solskyddsfaktor lämpar sig bra för ändamålet.
 • Smörj in innan solexponering för att ha ett skydd från första stund.
 • Barn drabbas lättare än vuxna av vätskebrist! Var noga med extra mycket vätska varma dagar.
 • Lär de större barnen att successivt själva ta ansvar för solhatt och insmörjning, en vana de kommer att ha nytta av hela livet.

Graviditet och sol

Sol i sig är inte farligt under graviditet, fostret skyddas bra inne i magen. Dock brukar man som gravid ha en något förhöjd kroppstemperatur vilket kan göra alltför intensiv solning obehaglig. Något man dock bör ta hänsyn till som gravid soldyrkande är att kroppens hormoner bidrar till en ökad benägenhet för pigmentfläckar. Dessa pigmentförändringar tenderar att stanna kvar även efter graviditet, så om du är orolig för detta, undvik direkt sol under din tid som gravid.

Tänk på...

.... att solljus reflekteras av snö, sand och vatten (snö så mycket som 80 %).

... att smörja in ordentligt med kräm för att uppnå angivet skydd.

... att det inte finns några solkrämer som är helt vattenresistenta. Smörj rikligt och ofta vid bad och svettiga dagar.

... att gamla solskyddskrämer tappar effekt. Håll koll på bäst före-datum.

... att det kanske inte alltid finns tillgång till plats i skuggan. Investera i ett parasoll eller annat UV-skydd om ni vill tillbringa mycket tid i solen.

... att en vanlig t-shirt går bra att bada i. Ju tätare vävd, desto bättre skydd.

... att ge barnen D-vitamintillskott i form av D-droppar från det att barnet är 1 månad och minst till dess att barnet blir två år eller längre bland annat beroende på hur mörk hud barnet har.

... att solen blir starkare ju närmare den du kommer. Det vill säga, var extra försiktig med solen under semestrar nära ekvatorn eller i fjällen.

... att aldrig någonsin lämna ett barn ensamt i bilen en varm sommardag, inte ens för en kort stund!