Ansiktet i solen

Solen är bra på olika sätt. Bland annat hjälper den huden att bilda det viktiga D-vitaminet. Men solens strålar är starka och den känsliga huden i ansiktet kan skadas om du inte skyddar den.

Ansiktet behöver extra skydd

Oavsett om det är sommar eller vinter behöver du skydda ditt ansikte mot solen. Utgå från din hudtyp och använd gärna en högre skyddsfaktor på näsa, kinder, panna och läppar. Smörj in ansiktet cirka 30 minuter innan du går ut i solen. Smörj in dig igen efter några timmar och alltid efter att du har badat.

Sola i skuggan mitt på dagen

Solen är som starkast mellan klockan 11 och klockan 15 på dagen. Vind kan dessutom göra att du inte märker solens intensitet. Snö, sand och vatten reflekterar solens strålar och gör dem ännu starkare. Med en solhatt och ett bra solskydd kan du vara i solen längre utan att bränna dig. Mitt på dagen när solen är som starkast kan det vara klokt att vara inomhus eller vistas i skuggan.

Solskyddsfaktorer

En solskyddsfaktor (SPF) anger hur många gånger längre tid du kan vistas i solen, utan att riskera hudskador på grund av UV-strålning. Välj solskydd utifrån din hudtyp, hudens känslighet och solstrålarnas intensitet. Fråga ditt apotek om vilken solskyddsfaktor du behöver. Exempelvis kan ett barn, eller din hy om den är ljus och har fräknar, behöva SPF 50. Om du nästan aldrig bränner dig kan du använda SPF 30. Vistas du mycket ute i solen, t ex på sjön eller i skidbacken, bör du applicera solskyddet flera gånger under dagen, särskilt efter varje bad eller om du svettas kraftigt.

Lägg till solskydd i din vanliga hudrutin

En hud som är frisk och återfuktad mår bättre i solen än en hud som är torr eller skadad. Börja med att smörja in ansiktet med en bra hudvårdande dagkräm. Lägg därefter en kräm med solskyddsfaktor över. Då ger du din hy ett effektivt skydd, så att du kan njuta av stunderna i solen.

UV-ljus i olika former

- UVA-strålarna är minst energirika, men de kan bidra till hudskador, framför allt för tidigt åldrande.
- UVB-strålarna gör att du blir solbränd, men är den strålning som gör att du bränner dig om du solar för mycket.
- UVC-strålarna absorberas i atmosfären och når aldrig huden.

Brun utan sol

Om du vill bli brun utan att sola kan du använda en brun utan sol-produkt. För att få en jämn färgton som sitter länge är det bra att först peela bort gamla hudceller och återfukta huden. Med en brun utan sol-produkt kan du steg för steg få en varm hudton. Efter dagarna i solen kan den även förlänga solbrännan eller jämna ut färgen om du har fått fläckar.

Solskydd vid läkemedelsbehandling

Om du använder läkemedel och vistas i solen kan huden reagera. Exempelvis kan vanliga akneläkemedel öka hudens känslighet för solens strålar. Om du använder läkemedel, men vill vara i solen, bör du undvika att vara i solen mitt på dagen när den är som starkast. Det är också viktigt att du smörjer in dig flera gånger med ett solskydd med hög skyddsfaktor. Prata med din läkare eller ditt apotek om du vill veta vad som gäller vid din läkemedelsbehandling.

Hudens naturliga åldrande

Med åren blir huden tunnare och mer känslig. Då är det viktigt att använda solskydd för att inte bränna sig. Den tunna och känsliga huden i ansiktet kan lättare skadas av solen. För mycket sol kan även göra att huden åldras snabbare eller får fler pigmentfläckar.

Tips!

  • Utgå från din hudtyp och skydda dig med en solskyddsfaktor som passar din hud.
  • Näsa, öron, läppar och axlar kan behöva en högre solskyddsfaktor.
  • Skydda ansiktet och hårbotten med en keps eller en solhatt.
  • Var inomhus eller vistas i skuggan mitt på dagen när solen är som starkast.
  • Vatten, sol, sand och snö reflekterar solens strålar och gör dem starkare.
  • Smörj in dig flera gånger under dagen om du vistas mycket i solen.