Så blir du solbränd i ansiktet på ett hälsosamt sätt

Solen är bra på olika sätt. Bland annat hjälper den huden att bilda det viktiga D-vitaminet. Men solens strålar är starka och den känsliga huden i ansiktet kan skadas om du inte skyddar den.

Ansiktet behöver extra skydd

Oavsett om det är sommar eller vinter behöver du skydda ditt ansikte mot solen. Utgå från din hudtyp och använd gärna solstift med en högre skyddsfaktor på näsa, kinder, panna och läppar. Smörj in ansiktet cirka 30 minuter innan du går ut i solen. Smörj in dig igen efter några timmar och alltid efter att du har badat.

Sola i skuggan mitt på dagen

Solen är som starkast mellan klockan 11 och klockan 15 på dagen. Vind kan dessutom göra att du inte märker solens intensitet. Snö, sand och vatten reflekterar solens strålar och gör dem ännu starkare. Med en solhatt och ett bra solskydd kan du vara i solen längre utan att bli alltför solbränd i ansiktet. Mitt på dagen när solen är som starkast kan det vara klokt att vara inomhus eller vistas i skuggan.

Solskyddsfaktorer

En solskyddsfaktor (SPF) anger hur många gånger längre tid du kan vistas i solen, utan att riskera hudskador på grund av UV-strålning. Välj solskydd utifrån din hudtyp, hudens känslighet och solstrålarnas intensitet.

Fråga ditt apotek om vilken solskyddsfaktor för ditt ansikte som du behöver. Exempelvis kan ett barn, eller din hy om den är ljus och har fräknar, behöva SPF 50. Om du nästan aldrig bränner dig kan du använda SPF 30. Vistas du mycket ute i solen, till exempel på sjön eller i skidbacken, bör du applicera solskyddet flera gånger under dagen, särskilt efter varje bad eller om du svettas kraftigt.

Lägg till solskydd i din vanliga hudrutin

En hud som är frisk och återfuktad mår bättre i solen än en hud som är torr eller skadad. Börja med att smörja in ansiktet med en bra hudvårdande dagkräm. Lägg därefter en kräm med solskyddsfaktor över. Då ger du din hy ett effektivt skydd, så att du kan njuta av stunderna i solen. Ha gärna med ett solstift i väskan om du skulle behöva komplettera ditt skydd mot solen.

UV-ljus i olika former

- UVA-strålarna är minst energirika, men de kan bidra till hudskador, framför allt för tidigt åldrande.
- UVB-strålarna gör att du blir solbränd, men är den strålning som gör att du bränner dig om du solar för mycket.
- UVC-strålarna absorberas i atmosfären och når aldrig huden.

Blir man brun om man använder solskydd?

Ja, man blir brun med solskyddsfaktor. Brun, men inte bränd. Dessutom håller färgen bättre om du använt solskyddsfaktor eftersom brännan byggs upp successivt och inte flagnar bort, vilket den kan göra om du bränt dig. Det är det korta svaret på frågan om man blir brun med solskyddsfaktor.

Brun utan sol

Om du vill bli solbränd i ansiktet utan att sola kan du använda en brun utan sol-produkt. Med en brun utan sol-produkt kan du steg för steg få en varm hudton. Efter dagarna i solen kan den även förlänga solbrännan eller jämna ut färgen om du har fått fläckar.

Tips! Vid brun utan sol får du en jämnare färgton som håller längre om du först peelar bort gamla hudceller och återfuktar huden.

Solskydd vid läkemedelsbehandling

Om du använder läkemedel och vistas i solen kan huden reagera. Exempelvis kan vanliga acneläkemedel öka hudens känslighet för solens strålar. Om du använder läkemedel, men vill vara i solen, bör du sola säkert genom att undvika att vara i solen mitt på dagen när den är som starkast. Det är också viktigt att du smörjer in dig flera gånger med en solskyddsfaktor för ditt ansikte som har hög skyddsfaktor. Prata med din läkare eller ditt apotek om du vill veta vad som gäller vid din läkemedelsbehandling.

Hudens naturliga åldrande

Med åren blir huden tunnare och mer känslig vilket gör att den lättare kan skadas av solen. Då är det viktigt att använda solskydd för att inte bli alltför solbränd i ansiktet. För mycket sol kan även göra att huden åldras snabbare eller får fler pigmentfläckar.

Även barns hud är tunn och känslig för sol. Barn i solen bör helst ha heltäckande kläder, keps och smörjas in med ett solskydd som har hög solskyddsfaktor.

Tips för att få en hälsosam, solbränd hud

Vill du få en hälsosam, solbränd hud är några tips att:

  • Utgå från din hudtyp och skydda dig med en solskyddsfaktor som passar din hud. Hos Apoteksgruppen finns bland annat märket Evy som har solskydd som baserats på medicinteknisk hudvårdsteknologi och varken innehåller parfym, nanopartiklar eller konserveringsmedel.
  • Näsa, öron, läppar och axlar kan behöva en högre solskyddsfaktor.
  • Skydda ansiktet och hårbotten med en keps eller en solhatt.
  • Var inomhus eller vistas i skuggan mitt på dagen när solen är som starkast för att undvika solsting.
  • Vatten, sol, sand och snö reflekterar solens strålar och gör dem starkare.
  • Smörj in dig flera gånger under dagen om du vistas mycket i solen.

Har du ont av solbränd hud är ett tips att smörja in huden med en sval hudkräm, använda aloe vera-gel och undvika solen några dagar för att låta huden reparera sig. Bränner du dig ofta kan du läsa artikeln "solskolan" för att lära dig mer om hur du ska skydda dig.