Uttorkning

Sammanfattning

Uttorkning uppstår när kroppen gör av med mer vätska än du tillför den. Det är vanligast bland små barn, äldre personer eller personer som har ansträngt sig hårt fysiskt när det är väldigt varmt.

Orsaken till att du gör av med mycket vätska kan till exempel vara att du svettas mycket, att du kräks eller har feber. Risken för att bli uttorkad ökar också om du har diabetes med högt blodsocker eller tar läkemedel som är vätskedrivande.

Läs mer om vätskebrist och uttorkning hos barn.

Hur kan jag förebygga?

En del personer har problem med att de ständigt känner sig kissnödiga. De dricker då mindre trots att de är törstiga, vilket leder till uttorkning. Äldre dricker ibland mindre än de behöver, eftersom de inte känner sig törstiga eller är trötta och inte orkar dricka utan att någon annan hjälper till. Det gäller även personer som har demens. Små barn kan man behöva hjälpa genom att erbjuda dryck.

För att minska risken för uttorkning bör du dricka mer när det är varmt. Du bör vara uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att du behöver dricka mer. Om du är gravid eller ammar behöver du tänka extra på att få i dig vätska.

Kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme, och brukar ha anpassat sig efter ungefär en vecka i varmt klimat.

Symtom

Du kan få huvudvärk och bli torr i munnen om du har vätskebrist. Du kan också känna dig yr och bli trött.

Om du fortfarande inte får i dig tillräckligt med vätska blir du kraftigt uttorkad och kan till slut förlora medvetandet.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om

  • ett litet barn kissar lite eller inget alls och är slött
  • du själv eller någon i närheten har symtom på kraftig uttorkning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Om du har vätskebrist ska du dricka något på en gång.

När du har magsjuka och kräks kan det vara svårt att dricka mellan kräkningarna, men det är bra att du ändå försöker få i dig vätska, lite i taget och ofta. Du kan pröva med vatten eller te, eller särskild vätskeersättning som finns att köpa på apotek. Vätskeersättning innehåller lämpliga mängder av salter och socker.

Det är bra att undvika mycket söta drycker och lightdrycker, eftersom dessa kan ge diarré.

Du behöver få vård om du är kraftigt uttorkad. Det kan vara så att du behöver vätska i form av dropp för att snabbt återfå vätskebalansen. Om du har diabetes kan du behöva hjälp för att få normala blodsockernivåer.

Senast uppdaterad:
2017-04-25
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

 

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden