Underarmsbrott

När du bryter underarmen är det oftast strålbenet i underarmen som bryts. Det andra benet i armen kallas underarmsbenet och brukar inte skadas lika ofta. Den vanligaste orsaken till underarmsbrott är att du halkar eller snubblar och tar emot dig med handen.

Ett underarmsbrott kan vara allt ifrån en spricka i skelettet till att både strålbenet och underarmsbenet bryts samtidigt, vilket kan skada blodcirkulationen.

Du kan skada dig när du till exempel åker snowboard eller inlines. Risken att du skadar dig ökar när du blir äldre, eftersom skelettet blir skörare med tiden.

Symtom

Vid ett underarmsbrott är det vanligt att

  • få ont
  • bli svullen på underarmen
  • få svårt att använda armen.

Behandling

Det är bra att försöka hålla armen högt eftersom det minskar svullnaden och smärtan. Om du har mycket ont kan det hjälpa att ta receptfria värktabletter.

Om en röntgenundersökning visar att det trasiga benet ligger rätt brukar underarmen gipsas som den är. Om det bara rör sig om en spricka kan det räcka med en elastisk binda. Är skadan mer komplicerad, eller om underarmens båda ben är av, brukar man behöva opereras. Benbitarna läggs då till rätta och låses fast med skruvar, plattor eller ett metallstöd.

Gipset eller den elastiska bindan sitter vanligtvis på i ungefär en månad. Du blir röntgad igen en vecka efter att gipset har satts på. Det görs för att läkaren ska kunna kontrollera att underarmen läker som den ska.

När du är gipsad får du göra övningar för att du snabbare ska kunna använda armen. Du får också fortsätta göra övningar när gipset har tagits av.

När ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du har fallit och gjort illa underarmen. Om du misstänker att du har fått ett brott på underarmen ska du söka vård direkt på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Senast uppdaterad:
2018-03-23
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden