Skador på okbenet

Sammanfattning

Okbenet är en del av ansiktsskelettet och kallas även för kindknota. Om du faller mot kinden eller får ett hårt slag kan okbenet gå sönder. Ögat som sitter ovanför okbenet kan då också skadas. Även käkleden kan skadas.

Vanliga orsaker till skador på okbenet är skador i samband med cykelolyckor, idrott eller misshandel. Det är oftast unga vuxna som får skador på okbenet.

Efter en skada på okbenet är det vanligt att känseln på och under kinden påverkas. Du kan vänja dig vid den nedsatta känseln, så att du inte tänker på det i vardagen. Ibland kan kinden även få ett lite annorlunda utseende. Om ögat har skadats kan du även få nedsatt syn och dubbelseende. Du kan också få svårt att gapa stort och bita ihop.

Läs mer om skelett och leder.

Symtom

Om du har skadat okbenet är det vanligt att

  • det gör ont i kinden
  • du får en svullnad och ett blåmärke över kinden och under ögat
  • kinden ser annorlunda ut, till exempel kan kindknotan se ut att sticka ut eller vara ojämn i konturen
  • det är svårt att gapa
  • du har domningar över kinden ner mot tänderna.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning om du tror att du har fått en skada på okbenet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Om det enbart är en mindre spricka i okbenet brukar inte operation behövas. Men du kan få rådet att äta lättuggad mat tills sprickan är läkt, eftersom tuggrörelserna kan göra att det läker sämre.

Om benet inte ligger på plats är det vanligt att du blir opererad. Du är vanligtvis sövd under operationen. Läkaren skär en liten öppning vid till exempel tinningen eller under överläppen och flyttar bitarna till rätt plats. 

Om det är flera sprickor brukar läkaren göra ett större snitt och laga benet med en eller flera plattor av metall eller annat material.

Senast uppdaterad:
2017-02-21
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden