Skadad tumme

Om du gör illa tummen kan du behöva söka vård. Tummen är viktig för handens greppfunktion. Det kan vara nödvändigt med behandling för att kunna behålla en god funktion i handen.

Du blir oftast bra om du söker vård direkt när du skadat tummen.

Vanliga skador

Om tummen utsätts för ett slag, till exempel ett slag med eller mot handen, kan benet brytas i tumbasen. Det kallas för en Bennetfraktur och är en vanlig typ av skada.

En annan vanlig typ av skada är att tummens ledband skadas. Det är vanligt om tummen böjs utåt med stor kraft, till exempel om du åker skidor och ramlar så att tummen pressas utåt av skidstaven.

Symtom

Om tummen är skadad brukar den göra ont och bli svullen vid tumbasen eller tummens grundled. Dessutom brukar du få svårt att greppa saker med tummen.

Behandling

Ofta räcker det med en lättare behandling, till exempel med bandage och skena som tas bort efter högst två veckor.

Om du har en Bennetfraktur eller har skadat tummens ledband behöver du opereras för att de skadade delarna ska komma på rätt plats igen. Efter operationen får du ha tummen, handleden och underarmen gipsade i sex veckor.

Det är viktigt att du tränar upp rörligheten och kraften i handen efteråt. Det tar ungefär en månad.

När ska du söka vård? 

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du har skadat tummen och har smärtor och svullnad vid tummens led mot handleden eller tummens grundled.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2015-04-16
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden