Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom beror på att lårmuskelns senfäste, som sitter på en knöl några centimeter under knäskålen, blir inflammerat. Knölen svullnar upp och gör ont. Den förstorade knölen kan sedan finnas kvar även när själva inflammationen och smärtan försvunnit.

Man får oftast Schlatters sjukdom när man är mellan åtta och femton år. Sjukdomen kan komma om du växer snabbt och samtidigt överanstränger knäna. Det är vanligare bland pojkar än flickor, och det är framför allt de som idrottar som får den.

Symtom

Om du har Schlatters sjukdom är det vanligt att knölen nedanför knät svullnar upp, smärtar och ömmar. Det gör ont när du idrottar, framför allt om idrotten innehåller hopp. Men smärtan kan också komma vid löpning eller vardagliga aktiviteter som till exempel att gå i trappor.

Läs mer om knäbesvär hos barn och tonåringar.

Behandling

Schlatters sjukdom är ofarlig och brukar gå över av sig själv när man blir äldre och slutar växa. Men för en del fortsätter smärtan även i vuxen ålder.

Det första du kan göra är att undvika aktiviteter som gör ont. Om du tränar hårt och får ont kanske du ska pröva en annan sport.

Om besvären inte blir bättre kan det hjälpa med fysioterapi och ett speciellt förband som du sätter på knät vid fysisk aktivitet. Om det inte hjälper eller om du har svåra besvär kan du behöva opereras.

När ska jag söka vård?

De allra flesta som får Schlatters sjukdom behöver ingen behandling eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Om du har ont i knät och inte kan idrotta som vanligt kan du kontakta skolhälsovården eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2015-12-03
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden