Metkrok i huden

Sammanfattning

Om du har riktig otur på fisketuren kan metkroken fastna i huden. Eftersom kroken har en liten utåtböjd hake i spetsen, en hulling, kan det vara svårt att få loss den från huden. Du kan försöka att själv ta bort kroken. Men om det känns alltför smärtsamt och svårt kan du ta hjälp av vården.

Ta bort kroken själv

Om du vill eller måste försöka få bort kroken själv kan göra så här:

  • Skär först av linan.
  • Dra metkroken framåt så att spetsen tränger helt igenom huden och syns ordentligt. Hullingen gör att du inte kan dra ut kroken bakvägen.
  • Knipsa av kroken med en avbitartång strax under hullingen. Dra sedan ut resterna av kroken baklänges.
  • Tvätta såret med tvål och vatten och sätt på plåster om det blöder.

Såret kan bli infekterat. Det märker du genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan du pröva att göra rent skavsåret extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål.

Läs mer om behandling av små sår.

Söka vård

Om metkroken fastnar på ett mer känsligt ställe, till exempel nära ögat, ska du inte försöka ta loss den själv. Då är det bättre att ta sig till en vårdcentral eller till sjukhus. Om du har plåster eller någon form av tejp kan du fästa kroken mot huden under transporten, så gör det mindre ont än om den dinglar löst.

Om såret börjar vara, om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig eller om du får feber, ska du kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Stelkrampsbakterier finns i jord, även i vanlig matjord. 

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är länge sedan du senast blev vaccinerad kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta vården. Läs mer om vaccination mot stelkramp.

En stelkrampsvaccination vid skadetillfället ger inget skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Immunglobulin kan ibland behövas för den aktuella skadan.

Senast uppdaterad:
2016-06-17
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden