Människobett

Sammanfattning

Det är inte så vanligt att bli biten av en människa, men det händer. Till exempel bits små barn ibland.

Om bettet bara ger märken på huden behöver man inte göra någonting åt det. Om det blir ett ytligt sår behöver det tvättas.

Tvål och vatten

Rengör såret genom att tvätta med flytande tvål och rikligt med vatten. Låt helst huden lufttorka eller sätt på en luftig kompress.

Söka vård

Ibland blir såret infekterat. Det märks genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn. Huden runt såret svullnar och det kan bli en rodnad som blir allt kraftigare. Såret kan även börja vara och du kan få feber. Då ska du kontakta vårdcentralen.

Du ska också vända dig till vårdcentralen om du har fått ett djupt bett i handen eller underarmen. Detsamma gäller om du har anledning att tro att en person du blivit biten av har någon speciell infektionssjukdom, till exempel smittsam gulsot, hepatit.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Ingen stelkramp av människobett

Stelkrampsbakterier sprids inte från människa till människa. Därför behöver man inte kontrollera sitt stelkrampsskydd efter ett människobett.

Senast uppdaterad:
2017-02-24
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden