Kompartmentsyndrom

Sammanfattning

Om du får kompartmentsyndrom sväller en muskel så att den eller närliggande blodkärl och nerver kan skadas. Om det upptäcks i tid blir det bra med behandling.

Om en muskel sväller blir den större. Då blir den för trång i de hinnor eller ben som omger muskeln och bildar muskelfack. Det är orsaken till att skador kan uppstå. Skadan förekommer oftast i benet eller armen, men man kan även få den i andra kroppsdelar.

Symtom

När du har fått kompartmentsyndrom svullnar kroppsdelen. Det gör mycket ont både när du vilar och när du anstränger dig. Du kan även tappa känseln och få svårt att röra den skadade kroppsdelen.

Vad beror det på?

Det finns två typer av kompartmentsyndrom:

  • Akut kompartmentsyndrom innebär att en muskel svullnat på grund av en skada.
  • Kroniskt kompartmentsyndrom är mer ovanligt och beror ofta på att man har tränat en muskelgrupp för mycket.

Du kan också få kompartmentsyndrom om det blir för trångt för en muskel när du är gipsad. Då får du mer ont och ibland nedsatt känsel. Det kan också vara svårt att röra handen eller foten.

Behandling

Vid både akut och kroniskt kompartmentsyndrom kan du behöva opereras för att öppna muskelfacken. Om du har akut kompartmentsyndrom måste du opereras så fort som möjligt för att undvika skador.

Om besvären beror på att du tränar för mycket kan det räcka med att du tränar mindre. Om du får kompartmentsyndrom i en arm eller ett ben som blivit gipsat klipps gipset upp på längden så att den svullna muskeln får plats.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du efter en skada, eller efter att du fått ett gips, misstänker att du har kompartmentsyndrom.

Om du får mycket ont och känner dig svullen i till exempel armen eller benet efter att ha tränat kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2017-03-24
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden