Finger som har stukats, brutits eller gått ur led

Sammanfattning

Du kan bryta ben i fingrarna om du faller och tar emot med handen eller slår den mot något hårt. Sådana benbrott gör ont, men brukar läka av sig själv utan någon särskild behandling. Om ett finger har gått ur led är det däremot viktigt att det rättas till.

Om du har skadat tummen finns det några typer av skador som det alltid är viktigt att söka vård för. 

Symtom

Om ett finger har stukats kan det bli svullet och göra lite ont. Om fingret har gått ur led eller brutits kan du få följande symtom:

- Fingret blir svullet.

- Det gör mycket ont i fingret.

-  Fingret pekar snett.

 Att fingret pekar snett kallas för felställning. Det är ofta lättast att se om du rör på fingret eller knyter handen.

När ska jag söka vård?

De allra flesta som bara stukat ett finger behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om fingret gör mycket ont eller pekar snett. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Fingret brukar läka av sig själv om det inte har någon felställning. Däremot kan det göra ont och då kan du behöva smärtstillande läkemedel. Du kan själv tejpa ihop det skadade fingret med fingret intill för att minska smärtan. Huden skyddas om du lägger en kompress mellan fingrarna. Du kan låta tejpen sitta ungefär en vecka.

Du kan försöka dra fingret rätt om det har gått ur led. Det gör du genom att dra fingret rakt utåt och sedan släppa tillbaks det. Ofta går fingret i led igen på detta sätt. Det behövs ingen behandling efteråt, utom eventuellt smärtstillande läkemedel om det gör ont.

Behandling

Om du har brutit ett finger kan du ibland behöva få ett bandage med en skena i stället för tejp. Bandaget brukar tas bort efter högst två veckor.

När tejpen eller bandaget har tagits bort är det mycket viktigt att du börjar träna upp rörligheten i fingrarna igen, annars finns en risk för att du får långvariga problem i form av ett stelt finger.

Om det finns en tydlig felställning i fingret, eller om fingret har gått ur led, rättar läkaren till det efter att fingret har bedövats med lokalbedövning. Därefter läggs bandage på. 

Det är ovanligt, men ibland kan du behöva opereras för att få fingerbenen i rätt läge. I så fall får du ha bandage efteråt i omkring två veckor.

Senast uppdaterad:
2016-12-05
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden