Bränd av manet

Sammanfattning

Maneter finns både i svenska och utländska hav. Det kan göra väldigt ont om du nuddar eller kommer nära vissa maneter. I den här texten finns råd om vad du kan behöva tänka på om du vistas i områden där det finns maneter, och vad du kan göra om du blir bränd av en manet.

I manetens bränntrådar finns nässelceller med gift. Råkar du nudda trådarna brister nässelcellerna. Då skjuts små trådar med hullingar i änden ut och gift sprutas in i huden. Giftet innehåller flera ämnen som irriterar och kan ge brännskador. Vissa utländska maneter kan ge reaktioner som i värsta fall kan vara livshotande.

Symtom

Vid kontakt med maneter är symtomen främst följande:

  • Rodnad och sveda.
  • Svullnad.
  • Klåda och lätt till måttlig smärta som ibland kan bli svår.
  • Illamående och kräkningar.
  • Ytliga brännskador.

När och var ska jag söka vård?

Du bör söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du får ögonbesvär efter att ögonen kommit i kontakt med en manet. Detsamma gäller om du har fått en kraftig reaktion i huden med utbredd rodnad, svullnad och kraftig ömhet. Du ska också söka vård om du får feber och känner dig medtagen.

Vid kontakt med maneter utomlands bör du söka vård omedelbart.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

När du vill ringa 1177 från ett annat land

Ring +46 771-11 77 00 för att få sjukvårdsrådgivning när du är utomlands.

Var finns maneterna?

Den manet som är vanligast i svenska hav är öronmanet. Den har fyra ringar i mitten och är genomskinlig med en lätt blåaktig eller skär ton och bränns inte.

De maneter som bör undvikas i svenska hav är kompassmanet samt röd och blå brännmanet. De finns framför allt på västkusten och i södra Skåne. Maneterna förekommer mest under sommaren och hösten i svenska havsvatten.

Hur undviker jag att bli bränd?

  • Undvik kontakt med maneter och simma aldrig nära maneter som du ser.
  • Undvik att simma i dåligt ljus eller mörker när maneter inte syns.
  • Var extra försiktig när högvattnet är på väg in eftersom det kan finnas fler maneter då.
  • Använd våtdräkt om du dyker där det finns maneter, våtdräkten ger ett ganska bra skydd.
  • Fråga den lokala befolkningen om det finns maneter i området. Ibland finns varningar genom reseguider eller uthyrare av snorklings- och dykutrustning.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera sätt att lindra smärtan om du har blivit bränd av en manet. Här kan du läsa några exempel på vad du kan göra.

Skölj först med vatten

Det bästa är att direkt skölja i rikligt med vatten, så att bränntrådarna spolas bort. Använd havsvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts.

Ta bort trådarna

Du kan prova att skrapa bort trådarna med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett kreditkort, om bränntrådarna inte går att skölja bort. Du kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp. Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.

Du ska inte gnugga med en handduk eftersom det kan göra att fler nässelceller brister och avger gift.

Skölj med varmt vatten

En lindrigare sveda efter kontakt med en manet kan möjligen dämpas genom att skölja med varmt vatten. 

Lindra smärtan och klådan med receptfria läkemedel

Ta smärtstillande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller läkemedel med ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren.

Du kan även prova en salva som innehåller lidokain, till exempel Xylocain, som kan bedöva smärtan något. Rådgör med läkare innan du använder Xylocain på barn under 18 månader.

Om det kliar kan du pröva att stryka på lite receptfri kräm eller salva som innehåller hydrokortison på huden. Det dämpar den inflammatoriska reaktionen och klådan. Var noga med att skölja huden ordentligt och torka försiktigt innan du smörjer på krämen. Du ska rådgöra med läkare innan du använder hydrokortison på barn under 2 år.

Senast uppdaterad:
2018-02-27
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, specialist i infektionssjukdomar, Infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden