Blödning under skallbenet – subduralblödning

Sammanfattning

En subduralblödning är en blödning mellan hjärnan och skallbenet. Du kan få en sådan blödning efter ett slag mot huvudet. Blodet som samlas under skallbenet trycker mot hjärnan och kan leda till att du blir trött eller medvetslös. Ett annat ord för subduralblödning är subduralhematom.

Kroniskt subduralhematom är en annan form av blödning under skallbenet. Det kan också orsakas av lätta skador och ibland kommer man inte ens ihåg att man slagit sig i huvudet. Blödningen kan variera i storlek. Blodet, och den vätskeansamling som kan bildas kring blödningen, leder till en svullnad som trycker mot hjärnan. Det är vanligast hos äldre att få en sådan blödning. Det beror bland annat på att äldre har skörare kärl.

Läs mer: Hjärna, ryggmärg och nerver, Bula i huvudet hos barn.

Symtom

Du kan känna dig trött och förvirrad om du fått en blödning under skallbenet. Dessutom kan du

  • få huvudvärk
  • få kramper
  • bli medvetslös.

Om du får kroniskt subduralhematom kommer symtomen först flera veckor efter skadan. Du kan då bli dåsig eller trött, få lättare huvudvärk eller bli förvirrad.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har huvudvärk, yrsel eller är trött i mer än en vecka efter slaget mot huvudet.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du svimmar vid skadetillfället, även om det är en mycket kort stund.
  • Du blir sämre en stund efter skadan, till exempel får mer ont i huvudet eller blir yr, förvirrad, eller om det har varit svårt att få kontakt med dig.
  • Du börjar må illa och kräks några timmar eller dagar efter slaget mot huvudet.
  • Du får blåmärken runt båda ögonen, eller bakom båda öronen. Det kan ta någon dag innan blåmärkena syns.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Har du fått en mindre blödning behöver du vanligtvis inte någon behandling eftersom sådana blödningar går tillbaka av sig själva efter ett par veckor eller månader. Man brukar bli bra utan behandling, men du kan behöva gå på flera läkarkontroller.

Om du har fått en större blödning kan du behöva bli opererad. Vid en sådan operation sugs blodet ut.

Man blir ofta inlagd på sjukhus för observation efter en blödning.

Undersökning

Om läkaren misstänker att du fått en blödning under skallbenet kommer hen att göra en datortomografi på dig, även kallad datoriserad skiktröntgen. Datortomografi är en form av röntgen som kan ge mer information än vanlig röntgen.

Läkemedel kan öka risken

Blodförtunnande läkemedel kan öka risken för subduralblödning. Waran och andra proppförebyggande läkemedel är exempel på sådana blodförtunnande läkemedel.

Senast uppdaterad:
2017-09-11
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden