Sex och relationer

Allas relationer går upp och ner, ibland känner vi oss nykära och ibland behöver vi en paus från vår vardag och partner. Tyvärr finns det inget facit på sex och relationer utan vi måste hitta en balans som passar oss. För att hjälpa dig och din partner har vi satt ihop lite tips som kan hjälpa er att komma närmare varandra, både sexuellt och emotionellt.

Prata om sex i relationer

Vad man tycker om sex kan variera mycket från person till person beroende på sexualltitet och upplevelser. Det innebär att sex kan vara något mycket laddat och intimt för vissa, medan andra ser på det väldigt avslappnat. Hur du förhåller dig till samlag kan påverka hur sex i ditt förhållande ser ut. Oavsett vilken inställning du har till sex i relationen kan det vara bra att tidigt i relationen samtala om vad du gillar och inte gillar när det hettar till. Om du befinner dig i en längre relation kan du testa att göra en tankekarta om sex tillsammans med sin partner som innefattar allt positivt och allt som kan vara laddat eller negativt. Tankekartan fungerar som en övning för att komma närmare varandra och pröva nya saker.

Sex och relationer ser oftast mycket olika ut, försök att inte jämför ert sexliv med andras, utan njut av det som just ni har.

Sexuell aktivitet

Planerad sexuell aktivitet är viktigt för att hålla sex i relationer vid liv. I relationer där sex förväntas ske spontant dör allt för ofta sexlivet ut. Sex ska vara en rolig och intim aktivitet med din partner och om det inte är det så kanske något behöver förändras. Här kommer därför lite tips på sexuella aktiviteter du kan göra med din partner:

Rollspel

Sex i ett förhållande kan bli lite uttjatat med tiden. Kanske är det dags att spica upp det lite med rollspel? Prata med din partner och se om ni kanske har en gemensam fantasi som ni kan spela upp? Det kanske känns stelt till en början och bara leder till skratt och inget sex, men det gör inget! Att uppleva nya saker ihop och att våga öppna upp sig är viktigt för att få uppleva sex och lust i en relation.

Testa nya ställningar

Har ni fastnat i samma loop och köra bara samma sex ställningar varje samlag? Då är det kanske dags att testa några nya! Här kan de variera lite beroende på sexualitet vad man uppskattar för typ av sex, samtala med din partner eller ta komandot. Det viktigaste är att båda är bekväma och njuter.

Testa att ha sex på nya platser

Sex i relationer kan lätt bli bekvämt. Vi känner inte längre det där hormon påslaget när vår partner rör eller kysser oss vilket ofta leder till att sexet och relationen får lida. För att hetta till ert sexliv kan du föreslå sex på nya spännande platser. Kanske utomhus eller på köksbordet? Bara fantasin sätter gränser.

När du föreslår förändringar i ert sexliv, tänk på att prata med din partner om du inte är nöjd och tänk på att det är upp till er båda att skapa ett sexliv som passar er relation.