Vad är skavsår och hur uppstår de?
Skavsår uppstår genom att ett område på huden utsätts för ihållande friktion eller tryck, och kan drabba olika delar av kroppen, t ex mellan låren eller mellan skinkorna. Det vanligaste är dock att skavsår uppstår på fötterna, vilket följande råd avser.
Skavsår påminner om en brännskada och inleds ofta med en blåsa som kan ta flera dagar att läka och, om man har otur eller inte tar hand om den på bästa sätt, kan leda till infektion.
Förekomma skavsår
För att komma undan så lindrigt som möjligt, är det bra att ligga steget före skavsåret. Har du skavsårsplåster tillgängligt hemma eller med dig i handväskan och kan sätta på det så fort du anar att ett skoskav är på väg, kan du i många fall hindra dem från att dyka upp. Detta gäller särskilt vid aktiviteter som löper hög risk att generera skoskav, som när du går in ett par nya skor, promenerar mycket, är ute på vandring eller löptränar. Andra faktorer som kan spela in är trånga skor, fuktiga strumpor eller om fötterna sväller, till exempel på grund av stillasittande eller varmt väder.
Skavsår på fötterna
För att i bästa mån försöka förhindra skavsår bör du ta hand om dina fötter generellt. Torra, lätt spruckna fötter eller fötter med förhårdnader löper ofta högre risk att drabbas av skavsår än mjuka fötter som då och då får lite omsorg med hjälp av fil och en fet fotkräm.
Här kan du läsa mer om fotvård!
Vandra, promenera eller löpträna?
Vet du med dig att du kommer att promenera mycket, t ex under en resa eller om du ska ut på vandring, ska du sträva efter att hålla fötterna torra och försöka byta strumpor ofta för att undvika skavsår på fötterna. Ett vanligt tips är att använda dubbla strumpor och att undvika strumpor av bomull, eftersom de lätt blir fuktiga. En tunn nylonstrumpa närmast foten och en yttre strumpa i t ex ull är att föredra. Ett par väl ingångna och bekväma skor minskar risken att drabbas av skavsår avsevärt, till skillnad från ett par nya och stela.
Inför längre vandringar eller lopp, kan det vara värt att förebygga skavsår genom att i förväg skydda de områden som löper störst risk att drabbas, som hälar, tår och fotsulor. Detta kan göras med hjälp av särskild tejp eller filtringar.
Undvik svullna fötter
För att förhindra att fötterna sväller, t ex vid mycket stillasittande eller stående, vid graviditet eller varmt väder, kan du använda en kompressionsstrumpa.
Läs mer om kompressionsstrumpor här!
Redan fått skavsår? Så här gör du
Låt bli blåsan!
För att läka skavsår är regel nummer ett att inte sticka hål på blåsan. Såret löper då mycket högre risk att bli infekterat. Blåsan skyddar nämligen det skadade området tills ny hud har bildats.
Håll rent
Se till att området runt blåsan eller såret hålls rent och torrt för att hjälpa kroppen att snabbt läka skavsåret. Tvätta med en mild tvål och lufta skavsåret ordentligt innan du sätter på skavsårsplåster eller annat förband.
Läs mer om sårbehandling!
Använd särskilda skavsårsplåster
Om det skadade området utsätts för ytterligare tryck riskerar blåsan att spricka. Skavsårsplåster fungerar då som ett extra lager hud som hjälper till att skydda både blåsan och huden därunder, samtidigt som det lindrar smärtan. Ett skavsårsplåster skall i regel sitta tills kanterna lossnar och det hindrar även bakterier och smuts från att komma in i såret. Till skillnad från vanliga plåster som kan glida, sitter ett speciellt skavsårsplåster bättre om du är noga med att sätta fast det enligt instruktionen.
Ta kontakt med sjukvården om:
• Såret börjar vara, om rodnaden blir kraftigare eller sprider sig.
• Du har diabetes och har återkommande besvär med skavsår.
• Ditt skavsår inte visar förbättring på en vecka.
• Kontakta sjukvårdsrådgivningen 1177 om du känner dig tveksam eller orolig.
Relaterade artiklar: