Sårbehandling

När du får ett sår sätter kroppen automatiskt igång med sårbehandling. Ett litet sår går fort att reparera medan ett större sår tar längre tid att läka eftersom kroppen ska hinna bilda ny vävnad. Det är viktigt att ge rätt behandling av sår under läkningsprocessen för att undvika allvarliga infektioner.

Hur läker vi sår

En enda produkt räcker oftast inte vid sår behandling. Vi på Apoteksgruppen guidar dig till hur du bäst tar hand om ditt sår!

 1. Innan du påbörjar din sår behandling kan du smörja på ett tunt lager bedövningssalva på det drabbade området för att dämpa smärtan vid behandling.
 2. Vänta 10 minuter tills området är bedövat innan du rengör såret med steril koksaltlösning eller en antibakteriell lösning.
 3. Plocka bort eventuellt grus och andra partiklar med pincett.
 4. Du kan även smörja med antiseptisk kräm för att minska risken för en infektion, speciellt om du befinner dig utomlands då infektionsrisken är stor.

Olika typer av sår kräver olika behandlingar

Hur läker sår och hur kan vi påskynda processen? Till ett litet sår räcker det med ett vanligt plåster som skyddar det drabbade området från ytterligare skada. Ett större sår behöver kompress som antingen är självhäftande eller fästs med förband/kirurgisk tejp. Det finns flera olika typer av kompresser med behandlade ytskikt ex, non-woven material som inte fastnar på såret, plåster som påskyndar läkningsprocessen eller kompresser som är antibakteriella. Olika typer av sår behöver olika sår behandlingar, välj den typ av kompress eller plåster som är lämplig för din skada.
Känner du smärta även efter att du tagit hand om ditt sår kan du ta en värktablett eller lägg ett tunt lager av bedövningssalva på kompressen för att dämpa smärtan. Använder du andra läkemedel bör du diskutera med en farmaceut om vilken typ av värktablett som är lämplig för dig.
Efter att ditt sår har läkt finns det produkter som minskar risken för ärrbildning som du kan använda.
Personer med diabetes eller andra ämnesomsättningssjukdomar som gör att kroppen har svårt att läka sår bör alltid ta kontakt med sjukvården.

Har du fler frågor om sårvård?

Prata gärna med vår apotekspersonal för att få lämplig rådgivning för behandling av sår. Ta del av vår guide för vilka Sårplåster du borde ha hemma.

Brännskador

Vilken behandling som passar för din brännskada beror på graden av den brännskada du har fått. Alla brännskador ska kylas ner snabbt men inte längre än 15 minuter.

Det finns tre olika typer av brännskador:

Första gradens brännskada är den lindrigaste brännskadan och identifieras av att huden blir röd och irriterad. Lindriga brännskador som beror på att man exempelvis solat för länge kan lindras med aftersun lotion, kylbalsam eller Aloe Vera gel.

Andra gradens brännskador uppstår när blåsor uppkommer. När blåsor uppstår ska du inte ta hål på dem eftersom det ökar risken för infektion. Det kan bli mycket smärtsamt om det uppstår hål i blåsan och då är det även ytterst viktigt att du tar hand om såret så det inte blir infekterat.

Tredje gradens brännskada är den allvarligaste typen. Då huden blir vitgul, gråaktig eller svart.

Du kan skydda brännskadan med en kompress som antingen är självhäftande eller fästs med förband/kirurgisk tejp. Det finns flera olika typer av kompresser med behandlade ytskikt ex, Non-Woven material som inte fastnar på såret, plåster som påskyndar läkningsprocessen eller kompresser som är antibakteriella. Välj den typen av kompress som är passar din brännskada.

Känner du smärta efter att du tagit hand om ditt sår kan du ta en värktablett. Använder du andra läkemedel bör du diskutera med en farmaceut om vilken typ av värktablett du som är lämplig för dig.
Det finns även produkter som minskar risken för ärrbildning som du kan använda efter att ditt sår är läkt.

Prata gärna med vår apotekspersonal för att få lämplig rådgivning för din brännskada.

Ta kontakt med sjukvården gällande brännskador om:

 • Du har tredje gradens brännskada
 • Andra gradens brännskada är större än din handflata
 • Barn har blivit brännskadade
 • Brännskada i ansiktet, händer, fötter eller över leder
 • Skadan efter några dagar värker, vätskar och luktar konstigt
 • Skadan inte läkt efter två veckor
 • Brännskada som orsakats av kemikalier eller elektricitet
 • Skärsår

Små skärsår kan man behandla själv efter att blödningen avstannat. Låt det blöda en stund så att smutsen sköljs bort av blodet och tvätta därefter såret rent med sårskölj. Använd en ren pincett för att avlägsna eventuella föremål, ex glassprickor och för ihop hudkanterna med speciell sårtejp.

Ta kontakt med sjukvården gällande skärsår om:

 • Såret ligger nära leder och senor
 • Såret är större än 1 cm långt
 • Såret glipar ett par millimeter
 • Såret sitter i ansiktet
 • Sticksår

Sticksår orsakas när ett föremål fastnar i huden, exempelvis trästicka. Använd en ren pincett för att avlägsna föremål som sitter fast. Tvätta såret noga med sårskölj eller bakteriedödande lösning. Oftast räcker det med ett vanligt plåster för att skydda såret.

Ta kontakt med sjukvården gällande sticksår om:

 • Det är ett sticksår på huvudet, bröstet, magen, händerna/fötterna
 • Föremål legat i jorden
 • Du inte har tagit stelkrampsvaccin

Relaterade artiklar: