Sårplåster

Det finns många olika sårplåster och förband i hyllan för sårvård eftersom det finns många olika typer av sår. Här är en liten guide som hjälper dig att köpa rätt plåster och vara väl förberedd om olyckan är framme.

 

Olika plåster för olika sår

Snabbläkande plåster

Skavsår
Skydda utsatta ställen med ett snabbläkande plåster för skavsår för att förebygga och behandla skavsår. Låt plåstret sitta tills det lossnar av sig själv. Gör rent och torka skavsåret noga. Stick inte hål på blåsan eftersom det då lätt kan uppstå infektioner.

Skrubbsår Plåster

Skrubbsår
Tvätta såret med vatten eller klorhexidinlösning om du inte har tillgång till vatten. Om skrubbsåret är ytligt, torrt och fint efter rengöringen, räcker ett plåster för skrubbsåret. På ett skrubbsår som är djupt och gör ont är det bäst att sätta på ett skrubbsår-plåster även kallat snabbförband eller vanligt förband: lägg en kompress över såret och fäst den med gasbinda och/eller sårtejp.

Vattentäta plåster

Mindre skärsår
Spola och tvätta först rent såret och tryck ihop kanterna. Håll det skadade stället högt och tryck med hjälp av en ren kompress eller bomullstuss, tills blödningen avtar. Dra ihop sårkanterna genom att fästa ett vattentätt plåster på ena sidan av såret och sedan sträcka det över såret. Ibland kan man dra ihop sårkanterna med en bit kirurgtejp. Låt plåstret/tejpen sitta några dagar, så att sår glipan hinner läka. Om du använder händerna mycket i din vardag kan det vara bra med ett vattentäta plåster eller vanliga sårplåster för att undvika infektion och irritation i såret. Plåster agerar snabbläkande genom att skydda såret från smuts och infektion som drar ut på läkningsprocessen.

Allvarligare sår

Djupa skärsår

Om såret är djupt, framförallt när det sitter på händerna, ska du alltid söka sjukvård. Ett djupt skärsår skall sys inom 6 timmar. Det är extra viktigt om man skurit sig nära en led eller en sena och det gör mycket ont eller är svårt att röra lederna.

Större sår

Större och/eller mycket smutsiga sårskador, bitsår eller brännskador ska behandlas på sjukhus. Tvätta inte själv utan lägg bara en eller flera kompresser över såret och fäst dem med kirurgtejp eller textiltejp. Behöver du fästa ytterligare lindar du gasbinda över kompressen.

Stora blödande sår

En sprutande eller pulserande blödning tyder på skada i en större pulsåder. Ligg ner och håll den skadade kroppsdelen högt. Stoppa blödningen med ett tryckförband över såret eller bomull som hårdrullats i en kompress. Linda elastisk gasbinda runt tryckförbandet, men inte för hårt. Fäst med sårtejp eller clips. Om det fortsätter att blöda, tryck med handen över förbandet. Det är viktigt att få stopp på blödningen och att snabbt komma iväg till vårdcentral eller sjukhus. Ring 112 för hjälp.

Läkning

Vad händer när såret läker?

Blödningen stoppas genom att fibrinogen läcker ut från blodkärlen och bildar fibrin som blir till ett slags nät. Här fångas blodplättar och röda blodkroppar upp och det bildas en naturlig blodstoppare – en sårskorpa.
Vita blodkroppar strömmar till sårområdet och tar hand om bakterierna. Nu kan huden runt sårområdet bli lite röd – det har utvecklats en inflammation, kroppens normala sätt att läka ut en sårskada. Har man bara mindre tecken på infektion precis runt ett litet sår, så kan man ge det sår behandling med kompresser indränkta med alsolsprit.
Är det för många eller för aggressiva bakterier blir huden runt såret ilsket röd, svullen och ömmande. Såret börjar vätska sig och ibland formas en varblåsa. Röda ränder upp mot närbelägna lymfkörtlar, svullnad och ömhet i lymfkörtlarna och/eller feber är allvarliga tecken på en spridning av infektionen du bör då kontakta närmaste vårdcentral/sjukhus för vård.

Plåster för snabbare läkning

Idag vet vi att sår kan läka betydligt snabbare i fuktig miljö än i torr och luftig, därför finns det speciella sårplåster som är tillverkade i ett material som kapslar in såret och fungerar som en reserv hud. Snabbläkande plåster ersätter sårskorpan och skapar en fuktig miljö där nya celler bildas snabbare och risken för ärrbildning och infektioner minskar. Kom bara ihåg att göra rent såret extra noga och att inte använda denna typ av täta plåster på infekterade sår. Om du inte hittar ett plåster med benämningen "snabbläkande plåster" kan du även använda dig av vattentäta plåster eftersom dessa har samma effekt.

Bra att ha hemma

Känn dig lugn med en uppsättning sårplåster, förband och tillbehör i hemapoteket. Vi rekommenderar att du har detta till hands:

 • Klorhexidinlösning
 • Sårtvätt
 • Alsolsprit
 • Plåster
 • Snabbläkande plåster
 • Skavsårsplåster
 • skrubbsårsplåster
 • Bomull
 • Kompress
 • Gasbinda
 • Sårtejp
 • Kirurgtejp
 • Pincett
 • Xylocain-salva

Relaterade artiklar: