Fästingar

Sommaren är en favoritårstid för många, även för fästingar. I högt gräs och buskar lurar de efter något att bita sig fast i. Fästingar är oftast ofarliga, men de kan kännas otäcka för både vuxna och barn. Här har vi samlat tips för hur du kan försöka undvika fästingar och vad du ska göra om du eller någon i din familj fått ett fästingbett.

När är fästingarna aktiva?

När dygnsmedeltemperaturen går över fem plusgrader börjar fästingarna bli aktiva. I Sverige är de vanligast mellan april till oktober, vissa år längre tid. Fästingen tillhör spindeldjuren och är 2-4 mm lång och trivs bäst på fuktiga lite skuggiga platser. Oftast i lövskogsområden med undervegetation. 

Fästingens saliv innehåller ett ämne som bedövar huden så därför känner vi inte när den borrar ner sin snabel för att suga blod.

De allra flesta fästingbett är ofarliga. Man blir lite röd runt bettet, ibland med klåda. Försvinner i regel inom en vecka.

Vad kan du göra själv?

Om du fått en fästing är det viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre den får sitta kvar desto större risk för komplikationer. I vissa fall ska sjukvården kontaktas.

Det bästa sättet att undvika fästingar är att bära heltäckande kläder och undvika att gå i högt gräs. Gör en fästingkoll på dig själv och din familj varje dag för att upptäcka eventuella fästingar. Var extra noggrann under armar, i armvecken och knävecken där de gärna biter sig fast.

En fästing som bitit sig fast dras bäst bort med en fästingborttagare eller pincett. Viktigt att dra rakt uppåt (inte vrida), då ökar chansen att få med fästingen hel. Fatta tag så nära huvudet på fästingen som möjligt. Undvik att klämma på dess bakkropp. Tvätta med tvål och vatten. Olja eller smör ska inte användas.

Rodnad runt bettet

Det är normalt att det uppstår en lätt rodnad runt bettet av ca en kronas storlek en till några dagar efter bettet. Blir rodnaden ringformad och större än en femkrona som breder ut sig runt bettet kan man misstänka borreliainfektion. Rodnaden uppkommer då 1-4 veckor efter bettet och ska behandlas med antibiotika. Det är inte alltid som rodnaden uppstår. Andra symtom kan vara lätt feber, trötthet och muskelsmärtor.

Det finns ett test att köpa för att analysera fästingar med avseende på borrelia.

Feber, nackstelhet och huvudvärk

Om du efter 1-2 veckor efter bettet drabbas av hög feber, svår huvudvärk och nackstelhet kan du ha blivit smittad av TBE-viruset. Risken att drabbas är liten men du bör vara observant på det särskilt om du befunnit sig i riskområden för TBE-fästingar.

Befinner du dig ofta i dessa områden kan vaccin vara ett alternativ för att skydda sig.

Infekterat bettställe

Blir bettet rött, svullet och varigt kan en bakterieinfektion ha skett. Sjukvården bör då konsulteras för bedömning.

Har ditt hudsdjur blivit biten?

Det är väldigt vanligt att våra fyrbenta vänner får fästingar. Läs mer om hur du hjälper dina djur undvika fästingar i artikeln "Fästingar och behandling av fästingbett"