Borrelia från en fästing
Ungefär 10–20 procent av fästingarna bär på borreliabakterier. Trots att borreliabakterier är vanligt hos fästingar är risken relativt liten för att bli smittad av borrelia efter ett fästingbett. Detta beror på att det generellt dröjer 1–2 dygn innan smittämnet borrelia, som finns i fästingens tarmkanal, överförs. Det är därför viktigt att du tar bort fästingen så fort du upptäcker den Då minskar du risken för att bli smittad med borrelia och att drabbas av följdsjukdomar som kronisk hudinflammation eller infektioner i det centrala nervsystemet . Borrelia går inte att vaccinera sig mot, men det går att behandla sjukdomen. Man blir heller inte immun mot borrelia utan kan drabbas flera gånger.
Symtom på borrelia
- Hudrodnad större än fem centimeter kring fästingbettet. Rodnaden uppstår oftast efter en till fyra veckor efter bettet.
- Hudbesvär som till exempel vätskande sår eller utslag med blåsor.
- Värk i huvud, nacke, armar, rygg och ben.
- Blåröd knuta på örsnibben eller bröstvårtan samt svullna lymfkörtlar i närheten av knutan.
- Svullna och inflammerade leder i exempelvis knät.
Det är också vanligt att inte uppleva några symtom på borrelia.
Behandling av borrelia
En borreliainfektion kan självläka, men om infektionen ger symtom ska den behandlas med antibiotika.
TBE från en fästing
TBE är en hjärninflammation som överförs via TBE-bärande fästingar. Det finns ingen behandling mot TBE och det är därför viktigt att vaccinera sig mot sjukdomen. Risken att drabbas av sjukdomen är liten men du bör vara observant på det särskilt om du befunnit sig i riskområden för TBE-fästingar.
Symtom på TBE
- huvudvärk
- trötthet
- muskelvärk
- feber.
Behandling av TBE
Det finns i nuläget ingen behandling för TBE, men det går att lindra symtomen. Om du drabbas av hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation behöver du genast söka vård.
Hur länge lever en fästing och när är dom aktiva
Hur länge en fästing lever beror på dess gener och omgivning. Generellt bli en fästing mellan 2–3 år och utvecklas från någon tiondels mm som larv till 3–4 mm som vuxen.
När dygnsmedeltemperaturen går över fem plusgrader börjar fästingarna bli aktiva. I Sverige är de vanligast mellan april till oktober, vissa år längre tid. Fästingen tillhör spindeldjuren och är 2-4 mm lång och trivs bäst på fuktiga lite skuggiga platser. Oftast i lövskogsområden med undervegetation.
Fästingens saliv innehåller ett ämne som bedövar huden så därför känner vi inte när den borrar ner sin snabel för att suga blod.
De allra flesta fästingbett är ofarliga. Man blir lite röd runt bettet, ibland med klåda. Försvinner i regel inom en vecka.
Hur ser fästingar ut?
Vuxna fästingar som inte har sugit blod är mindre än en äppelkärna, platta och droppformade. Vår vanliga fästing är svart, men honans bakdel är rödbrun till färgen. Fästinghonor som har sugit blod är märkbart större än de som inte har sugit blod. De är ofta runda och grå.
Vuxna fästingar som inte ännu fyllt sina magar med blod är små, platta och droppformade. Fästingar som har sugit blod är större och rundare. Fästingar är vanligtvis svarta eller grå. Honorna har även en rödbrun bakdel. Det finns även röda fästingar dock finns röda fästingar bara att hitta på Blekinge, Öland och Gotland.
Vad kan du göra för att undvika borrelia och TBE?
Om du fått en fästing är det viktigt att plocka bort fästingen så fort som möjligt. Ju längre den får sitta kvar desto större risk för att smittas av borrelia eller drabbas av komplikationer. I vissa fall ska sjukvården kontaktas.
Det bästa sättet att undvika fästingar är att bära heltäckande kläder och undvika att gå i högt gräs. Gör en fästingkoll på dig själv och din familj varje dag för att upptäcka eventuella fästingar. Var extra noggrann under armar, i armvecken och knävecken där de gärna biter sig fast.
En fästing som bitit sig fast dras bäst bort med en fästingborttagare eller pincett. Viktigt att dra rakt uppåt (inte vrida), då ökar chansen att få med fästingen hel. Fatta tag så nära huvudet på fästingen som möjligt. Undvik att klämma på dess bakkropp. Tvätta med tvål och vatten för att undvika att fästingbettet blir infekterat. Olja eller smör ska inte användas.
Rodnad runt bettet
Det är normalt att det uppstår en lätt rodnad runt bettet av ca en kronas storlek en till några dagar efter bettet. Blir rodnaden ringformad och större än en femkrona som breder ut sig runt bettet kan man misstänka borreliainfektion. Rodnaden uppkommer då 1-4 veckor efter bettet och ska behandlas med antibiotika. Det är inte alltid som rodnaden uppstår. Andra symtom kan vara lätt feber, trötthet och muskelsmärtor.
Blir bettet rött, svullet och varigt kan en bakterieinfektion ha skett. Sjukvården bör då konsulteras för bedömning.
Det finns ett test att köpa för att analysera om det är en borrelia-fästing.
Har ditt husdjur blivit biten?
Det är väldigt vanligt att våra fyrbenta vänner får fästingar ー tänk på att borrelia även kan spridas till hundar och katter. Läs mer om hur du hjälper dina djur undvika fästingar i artikeln Fästingar och behandling av fästingbett.
Relaterade artiklar: