Huggormsbett

Vad vore väl sommaren utan sol, bad, picknick och promenader i det gröna. Tyvärr är det inte bara vi som uppskattar sol och värme, utan både huggormar och insekter som ger oss bett och stick ingår i paketet sommaren. Det finns förebyggande åtgärder, men de är svåra att undvika helt och hållet. Här kommer lite att tänka på innan och efter ett huggormsbett eller ett insektsstick!

Huggormsbett - Vad ska man göra

Huggormsbett är ofta smärtsamma. Det är vanligt att det uppstår en blåaktig svullnad runt bettet som ser ut som två små hål med 6-9 millimeters mellanrum.

Hur starkt man reagerar på giftet beror dels på hur mycket gift man fått i sig samt hur pass känslig man är. Barn, gamla och gravida är i regel mer känsliga.

- Var stilla och vila eftersom giftet sprids fortare vid ansträngning.

- Håll den bitna kroppsdelen i stillhet, och gärna högt. Målet är att minska blodcirkulationen i det bitna ormådet.

- Ta av åtsittande saker som skor, ringar och klocka eftersom området runt bettstället ofta svullnar upp.

- Lämna bettstället helt ifred. Försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller dra åt ett skärp eller liknande runt den ormbitna kroppsdelen. Det kan förvärra förloppet.

När du har fått ett huggormsbett kan alltid ringa Giftinformationscentralen på 010-456 67 00 eller genom 112 om du har blivit biten av en huggorm, för att få råd. Sjukvården ska som regel alltid uppsökas efter huggormsbett.

Olika Typer Av Insektsbett

Insektsstick

Insektsstick kan vara allt från myggbett till smärtsamma stick av bin och getingar. Olika insektsbett är obehagliga olika sätt, vissa kliar medan andra svider och gör ont. Första dygnet efter ett stick kan svullnaden öka och smärtan stråla ut från stickstället. Det finns flera olika typer av insektsbett och de flesta är harmlösa. Sticket eller bettet är oftast inte allvarligt, och om du inte mår dåligt för övrigt kan du vänta och se om det går över.

Getingstick

Om du blir stucken av en geting bör du göra följande:

- Ta bort eventuell gadd. Gadden kan fortsätta föra in gift i huden efter sticket även om insekten är borta. Försöka skrapa bort gadden med en nagel eller till exempel en matkniv. Detta är viktigt för att inte få en infektion från getingsticket.

- Lindra klåda och sveda genom att badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Du kan smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva. Du kan även smörja med kräm och salva som innehåller hydrokortison. Rådgör med en läkare innan du använder lokalbedövande salva på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år.

Läs mer om Sårbehandling här!

- Du kan använda receptfria tabletter med antihistamin för att lindra besvären. Även barn kan ta antihistaminer i tabletter eller flytande form, men det varierar från vilken ålder som de olika antihistaminerna kan användas. Ofta finns åldersgränser för läkemedlen angivna på förpackningen. Du kan också alltid fråga på ett av våra apotek.

- Undvik att klia på bettet så läker det fortare, sätt gärna på ett pIåster.

Har du fått ett fästingbett är det viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt. Du kan läsa mer om hur du undviker fästingar och vad du gör vid ett fästingbett i rådgivningsartikeln "Fästingar"

Stick på känsliga ställen eller flera stick

Bi- eller getingstick på känsliga ställen som ansikte, hals, tunga och svalg kan vara farligt och snabbt leda till andningshinder. Sjukvården bör därför kontaktas omgående. Små barn och äldre personer som fått flera stick av geting eller bi kan på grund av mängden gift också få en allmänreaktion och kan bli mer påverkad av en infektion från getingsticket.

Allergi med allmänpåverkan

Insektsstick kan utlösa en generell allergisk reaktion med allmänpåverkan. Generell klåda, nässelutslag, svullna ögon och läppar samt andnöd är typiska symtom. Du skall då se till att få sjukvård omgående. Man bör uppsöka sjukvården så fort som möjligt även om symtomen inte hunnit bli så uttalade. Vid tidigare allergiskt reaktion på bi- eller getingstick bör sjukvården kontaktas. Vid mindre och lindrig infektion av getingstick behöver man inte kontakta sjukvård. Reaktionen kan bli värre följande gånger man blir stungen.

Relaterade artiklar: