Tips när du ska resa med medicin i bagaget

Behöver jag packa ned mina läkemedel i handbagaget? Hur mycket medicin får jag ta med mig på semestern? Måste jag ha ett intyg för läkemedel om jag ska resa? Ska du ut och resa med medicin i packningen finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

Reglerna skiljer sig mellan olika länder

Det är bra att alltid vara förberedd. Apoteksgruppen har sammanställt en checklista med receptfria läkemedel som är bra att ha med i ett reseapotek. Behöver du däremot ha med dig receptbelagda läkemedel gäller andra regler.

Du får resa med medicin om läkemedlet är för privat bruk, det gäller även narkotiska preparat. Däremot skiljer sig reglerna åt mellan olika länder, även inom EU. Det gäller även om du reser med medicin som ska ges till ett husdjur och som är förskrivet av en veterinär.

Vid resa: vissa läkemedel kräver intyg

Vissa länder i EU kräver intyg för medicin vid resa utomlands. Om du är osäker på vilka regler som gäller i det land du ska besöka är det bäst att kontakta det aktuella landets ambassad. Ambassaden vet vilka eventuella intyg för läkemedel som krävs vid resa till landet. För att styrka att det receptbelagda läkemedlet är för ditt privata bruk är det bäst att förvara det i originalförpackningen med apoteksetiketten, där det framgår vem som har förskrivit det och till vem samt aktuell dosering. Alternativt kan du ta med ett läkarintyg med motsvarande uppgifter.

Det är Läkemedelsverket regler för vad som är receptfria respektive receptbelagda läkemedel som gäller vid införsel till Sverige, oavsett hur det klassas i ett annat land. Bor du i ett annat land inom Schengen och ska besöka Sverige, får du ta med dig narkotikaklassade mediciner för högst 30 dagars användning. Ibland kan det krävas ett intyg för vissa läkemedel vid resa till Sverige från ett annat land.

Transportera dina läkemedel personligen

Förutom att ha med ett intyg för din medicin vid resa utomlands är det är också viktigt att du transporterar dina läkemedel personligen. Förvara dina läkemedel i ditt handbagage. Det minskar risken för att du blir av med ditt bagage och du undviker att temperaturkänsliga läkemedel utsätts för stark kyla eller värme.

Hur mycket läkemedel får man ta med sig?

Inom EES (EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein) får man ta med sig läkemedel som motsvarar högst ett års förbrukning.
För införsel utanför EES får den tillåtna mängden motsvara högst 3 månaders förbrukning.

Vad gäller för narkotikaklassade mediciner?

När du reser inom Schengenområdet (för närvarande 22 av EU:s medlemsländer samt Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein) med narkotiska läkemedel behöver du ett så kallat Schengenintyg. Det gäller till exempel många sömnmedel, lugnande mediciner och starka värktabletter. Behöver du ett intyg för medicin vid resa utomlands, kan du kontakta ett av våra apotek så utfärdar vi ett Schengenintyg.

Behandlas du med olika narkotikaklassade mediciner? Kom ihåg att du behöver ett intyg per medicin.

Hur länge gäller ett Schengenintyg?

Du behöver ett intyg för varje narkotikaklassat läkemedel som du tar med dig och intyget gäller i 30 dagar och för 30 dagars förbrukning. Om du är bortrest en längre tid behöver du få läkemedlet utskrivet i det land du besöker. Om du ska resa utanför Schengen med narkotikaklassade mediciner bör du vända dig till aktuell ambassad för råd och hjälp.

Vissa mediciner kan göra dig känslig för solen

Det finns en del läkemedel som kan orsaka kraftig solbränna eller allergiska hudreaktioner även vid måttligt solljus. Därför är det viktigt att du alltid kontrollerar varningstexten i bipacksedeln som finns i läkemedelsförpackningen, om du reser till ett soligare land. Du kan alltid fråga oss om hjälp om du är osäker vad som gäller vid just ditt läkemedel.

Exempel på mediciner som kan ge hudirritationer är vissa former av antibiotika, en del vätskedrivande mediciner, NSAID och smärtlindrande läkemedel, malariamedel samt receptfria plåster/spray/gel mot värk. Även johannesört som ingår i växtbaserade läkemedel kan ge förstärkt solbränna om du exponerar dig för sol.

Det är såklart alltid viktigt att skydda huden mot solens farliga strålar med solskydd eller heltäckande kläder, men extra viktigt om du äter läkemedel som kan påverka din huds känslighet för solljus.

Har du frågor om att resa med medicin? Du är alltid varmt välkommen in till våra apotek för att ställa frågor om just dina läkemedel. Trevlig resa!