Brutet näsben

Sammanfattning

Näsan består av näsbenet och brosk, till exempel nässkiljeväggen som sitter mellan näsborrarna. Ett brutet näsben orsakar en blödning i nässkiljeväggen och leder ofta till att näsan blir sned. Ibland kan man behöva opereras.

Vanliga orsaker till skador på näsan är till exempel cykelolyckor, idrottsskador och misshandel.

Symtom 

Om du har ett brott på näsbenet är det vanligt att näsan 

  • gör ont
  • är sned eller ser annorlunda ut
  • är svullen
  • är täppt och svår att andas genom
  • blöder.

När ska jag söka vård?

Sök vård direkt på en vårdcentral eller jourmottagning om du tror att näsbenet är brutet.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

En läkare kan vid en första undersökning oftast konstatera om näsbenet är brutet.

Ibland kan ett brutet näsben orsaka en blödning i nässkiljeväggen som behöver åtgärdas samma dag. Du får i så fall en akutremiss till en öronläkare. Behandlingen innebär att du får lokalbedövning och att läkaren senare gör ett litet snitt så att blodet rinner ut från nässkiljeväggen.

Det finns en risk att näsan kan bli sned om näsbenet är brutet. Ofta går det inte att avgöra detta förrän svullnaden har lagt sig. Därför får du vanligtvis komma tillbaka efter några dagar för att undersöka näsan igen. Om det då visar sig att näsbenet eller brosket är brutet och att näsan är sned kan du behöva bli opererad.

En operation av ett näsbrott görs oftast under lokalbedövning. De brutna bitarna rättas till och efter operationen tejpas ett plast- eller gipsförband på näsan. Inuti näsan får du ha kompresser som suger upp blodet. Efter ett par dagar tas kompresserna bort. Förbandet utanpå näsan får sitta kvar ungefär en vecka.

De flesta som blir opererade tycker att resultatet av operationen blir bra. Ungefär hälften får en lite sned näsa. En del kan behöva göra ytterligare en operation för att rätta till näsan.

Det är vanligt att man lättare får nästäppa när brottet har läkt, även om näsan opereras.

Senast uppdaterad:
2016-03-10
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden

Här hittar du en mängd artiklar om rådgivning för olika tillstånd och sjukdomar. Förutom information från Apoteksgruppen hittar du även information från 1177 Vårdguiden. På grund av tekniska problem hämtas i nuläget inte 1177 Vårdguidens information om hälsa och vaccination.

Innehållet hämtas från: 1177 Vårdguiden