Vanliga öronbesvär och hur de lindras
Värk i örat, sämre hörsel eller lock för öronen är några exempel på öronbesvär som kan drabba både barn och vuxna. I den här artikeln får du veta mer om vad du själv kan göra för att lindra besvären och när det är dags att söka vård.
Vanliga öronbesvär
Öronbesvär kan vara både smärtsamma och irriterande. Ont i öronen kan bero på virusinfektion, att hörselgången har blivit inflammerad eller att bakterier har orsakat en infektion. Ibland kan det också vara svårt att veta anledningen till varför örat gör ont. Några vanliga orsaker till öronbesvär:
- Förkylning. Vid en förkylning svullnar slemhinnan i svalget, näsan och bihålorna vilket kan bilda ett tryck som kan ge ont i öronen.
- Öroninflammation. Vid en öroninflammation bildas var i mellanörat och trumhinnan blir röd och svullen. Trycket och svullnaden gör att du får ont i öronen. Ibland kan trycket i mellanörat bli så stort att trumhinnan spricker och det rinner ut var i hörselgången. Öroninflammation läker oftast av sig själv, men i vissa fall kan du behöva behandlas med antibiotika.
- Öronkatarr. Vid öronkatarr samlas klar vätska i mellanörat på grund av ett undertryck. Trycket kan göra att trumhinnan blir mindre rörlig än tidigare och då dämpas ljudvågorna och det upplevs som ett lock för öronen. Under en period kan du höra sämre, men besvären går oftast över av sig själv.
- Hörselgångseksem. Hörselgångseksem kan göra att hörselgången blir fnasig och kliar. I vissa fall kan hörselgången bli svullen och var kan börja rinna ur örat ー då kan också hörseln bli sämre. Hörselgångseksem läker oftast av sig själv, men kan också utvecklas till en hörselgångsinfektion.
- Vaxpropp. En vaxpropp är en klump öronvax som täpper till hörselgången och gör att du hör sämre eller att det känns som om du har lock för öronen. Det kan också göra ont eller klia i hörselgången. Vaxproppar kan du oftast få bort själv, men i vissa fall kan du behöva kontakta vården.
Fyra sätt att lindra öronsmärta
Öronbesvär går oftast över av sig själv, men kan vara mycket smärtsamt när det är som värst. För att minska smärtan finns några enkla knep att ta till.
Håll huvudet högt
Att ha en extra kudde under huvudet vid sängdags minskar svullnaden i näsan och öronen. Du kan också höja sängens huvudända genom att placera böcker under sängbenen eller extra kuddar under madrassen. Spädbarns öronbesvär kan lindras genom att de får sova i en babysitter, i ett babyskydd eller i en bärsele.
Använd nässpray
Avsvällande nässpray och näsdroppar minskar svullnaden och gör det enklare att andas när du är förkyld. Nässpray hjälper inte mot öroninflammation, men lindrar symtomen. Använd inte nässpray i mer än tio dagar.
Ta smärtstillande läkemedel
Känns smärtan outhärdlig, ta hjälp av receptfria läkemedel som stillar smärtan. Välj läkemedel som innehåller paracetamol till exempel Alvedon eller läkemedel som ingår i gruppen NSAID som till exempel Ipren. Kontakta 1177 innan du ger läkemedel till ett barn under sex månader.
Tryckutjämna vid besvär
När ett flygplan går ner för landning är det vanligt att få lock för öronen eller att känna smärta i trumhinnorna. Genom att hålla för näsan samtidigt som du blåser ut luft genom näsan (tryckutjämna) kan besvären minska. Du kan också behöva tryckutjämna efter en öroninflammation om du upptäcker att du hör sämre. Små barn behöver ofta hjälp att tryckutjämna ー låt barnet suga på en napp eller dricka ur en nappflaska för att lindra besvären.
Frågor om öron och ögon
Behöver du köpa receptfria läkemedel för att lindra öronproblem eller har du frågor om till exempel ögonbesvär? Kom in till ett av våra apotek och prata med oss.
Då ska du kontakta vården
Att drabbas av öronbesvär är vanligt förekommande hos både barn och vuxna och kan bero på olika orsaker. Generellt går problem med öronen över av sig själv men i vissa fall kan du behöva få hjälp och behandling för dina öronbesvär.
Du bör kontakta vårdcentralen om du eller ditt barn har följande ögonbesvär:
- Du har haft ont i örat i mer än ett dygn.
- Din hörselgång är svullen och irriterad och besvären har inte gått över efter två dygn.
- Det rinner vätska ur ditt öra.
- Du hör plötsligt sämre på örat.
- Du har en lockkänsla i örat, försämrad hörsel, ringningar eller pip i öronen som inte har gått över efter tre månader och fick det i samband med en öroninflammationen.