Lindra ögonbesvär enkelt

Det är få som funderar över ögonvård förens de är i behov av den. Eftersom ögonen tar in 80 procent av de intryck vi tar in under dagen är det inte konstigt att vi känner oss mycket påverkade när vi drabbas av ögonbesvär. Men det finns enkla sätt att lindra besvären som uppstår vid till exempel en ögoninflammation. I den här artikeln berättar vi mer om vad du själv kan göra och hur du kan undvika att drabbas av ögonproblem i framtiden.

Ögonbesvär

Ögonbesvär som exempel en ögoninflammation beror på att virus eller bakterier kommit in i ögat, något som är vanligt vid en förkylning. Inflammationen läker ofta av sig själv. Vanliga symtom på ögoninflammation är att ögat klibbar igen på grund av var, att ögonvitan är röd och irriterad, att ögat är svullet eller att det känns som om något skaver i ögat. Ögoninflammation är mycket smittsam, var noga med handtvätt.

 

Så lindrar du ögonbesvär som beror på var och annan vätska:

  1. Tvätta händerna noga.
  2. Rengör ögat med hjälp av ett mjukt papper eller en bomullstuss fuktad i ljummet vatten.
  3. Tvätta ögat från den yttre ögonvrån mot den inre ögonvrån för att undvika att få in bakterier och kladd i ögat.
  4. Släng pappret eller bomullstussen i papperskorgen för att minska smittorisken.

Andra orsaker till ögonbesvär kan vara allergi, torra ögon, synfel eller en vagel. Allergi och torra ögon lindras enklast med hjälp av ögondroppar ー vid allergiska besvär används droppar som innehåller antihistaminer. Misstänker du att dina ögonproblem beror på ett synfel, kontakta en optiker. Har du drabbats av en vagel (en tillfällig inflammation i en av ögats talgkörtlar) kan du minska besvären genom att fukta en bomullspad med varmt vatten och lägga över ögat. Du kan också snabba på läkningen med massage av ögonlocken.

5 tips för att ta hand om dina ögon

För att bidra till en långvarigt god syn kommer här 5 tips på vad du kan göra i vardagen för en bättre ögonhälsa.

  1. Bär solglasögon. Genom att ha på dig solglasögon när det är mycket ljust eller soligt utomhus förebygger du god ögonhälsa och minskar risken för framtida ögonbesvärproblem med ögonen. Solglasögon minskar nämligen negativ inverkan från den ultravioletta strålning som solen skickar ut och som har en negativ påverkan på hornhinnan och näthinnan. Detta är en skada som kan byggas upp under längre tid, vilket gör det viktigt att alltid skydda dina ögon.
  2. Sov inte med kontaktlinser. De flesta kontaktlinser är inte framtagna för att att du ska sova med dom. Kontaktlinser som inte är framtagna för att kunna sova med begränsar syretillförseln till hornhinnan och kan leda till hornhinneödem och sår. Om du inte aktivt steriliserar dina kontaktlinser dagligen kan du även få bakterie- och virusinfektioner.
  3. Gnugga dig inte i ögonen. Ögonbesvär kan komma från att du gnuggar dig i ögonen och kontaminerar ögonen med bakterier och ämnen som är allergiframkallande. Detta kan i sin tur leda till inflammationer och en rad olika allergier. Om du måste gnugga dig i ögonen, gör det i samband med att dina händer är nytvättade.
  4. Sitt inte för länge vid datorn. Vi kan inte prata om problem med ögonen utan att nämna skärmar. Användning av mobiler, surfplattor och datorer kopplas till flera ögonbesvär som kommer på senare år. Våra ögon är inte evolutionärt anpassade för att den typ av ljus som kommer från skärmar i kombination till det nära avstånd vi har till dom. För att minska risken att drabbas av nedsatt syn senare i livet på grund av din skärmtid kan du göra synövningar dagligen och minska din tid framför skärmen.
  5. Sov inte med smink. Att sova med smink har inte bara konsekvenser för din hy utan kan även orsaka ögonbesvär. Smink innehåller kemikalier som kan orsaka irritation och vaglar. Eyeliner och maskar mascara appliceras på ett område som tillför syre till ögat och genom att blockera syretillförseln kan du få inflammation och mörka ringar. Tips är även att inte applicera smink på den inre delen av ögonlocket eftersom det är där tårkanalen bland annat sitter.

Det är inte bara ögonen som kan ge problem under livet, även öronbesvär som till exempel vaxproppar är vanligt. Har du frågor om receptfria läkemedel för ögon eller öron ー prata med personalen inne i ett av våra apotek.