Urinprov: u–leukocyter

Varför behöver man lämna provet?

När får man lämna ett prov för u-leukocyter?

U-leukocyter är ett urinprov som man kan få lämna om läkaren misstänker att man har en urinvägsinfektion.

Man kan också få göra provet om det finns risk för att man har någon annan inflammation i urinvägarna eller i njurarna. U-leukocyter görs även ibland i samband med olika läkarkontroller och hälsoundersökningar.

Vad är leukocyter och var finns det?

Leukocyter är ett annat ord för vita blodkroppar. De finns i blodet och ingår i kroppens försvarssystem mot bland annat infektioner. U-leukocyter kallas undersökningen av om det finns vita blodkroppar i urinen. Det är normalt att ha enstaka vita blodkroppar i urinen men har man många tyder det på en urinvägsinfektion eller någon annan inflammation i urinvägarna eller i njurarna.

Läs mer om vita blodkroppar.

Hur tas provet?

Man lämnar provet genom att kissa i en provtagningsburk som används för urinprov.

När man kissar är det viktigt att det kommer med så lite bakterier som möjligt från huden kring urinrörets öppning. Kvinnor kan göra detta genom att hålla isär blygdläpparna när de kissar. Män kan dra tillbaka förhuden. Det kan också vara bra att tvätta området runt urinrörsöppningen med vatten för att minska risken att bakterier kommer med. Kvinnor som har mens eller kraftiga flytningar ska föra upp en tampong i slidan innan de kissar.

När man lämnar provet ska man först kissa en skvätt i toaletten innan man för in provtagningsburken i strålen. Syftet med att göra på det sättet är att bakterier som kommer från området kring urinöppningen följer med den första urinen och hamnar i toaletten i stället för i provet.

Om man har gjort provet hemma ska det lämnas in så fort som möjligt, senast inom två timmar. Under tiden bör man sätta in det i kylskåpet.

Hur mäts halten av leukocyter i urinen?

Mätningen görs med en urinsticka som doppas i urinen. Urinstickan har olika testfält, bland annat ett för leukocyter. Ju fler vita blodkroppar man har i urinen, desto mer ändrar stickan färg. Om urinen inte innehåller några vita blodkroppar ändras färgen inte alls.

När får man svar?

Om man lämnar provet på en vårdcentral görs analysen oftast direkt och då brukar man få besked om resultatet efter omkring tio minuter.

Ibland skickas provet till ett laboratorium och då brukar man kunna få resultatet av läkaren senare samma dag.

Hur tolkas provsvaret?

Om man har många vita blodkroppar i urinen beror det ofta på att man har en infektion eller inflammation i urinvägarna eller njurarna. Men provsvaret måste alltid vägas samman med hur man mår och vad andra prover visar.

Urinstickan visar på leukocyter i urinen

Ett utslag på stickan är ofta ett tecken på att man har en urinvägs- eller njurinfektion, prostatainflammation, urinrörskatarr eller njurinflammation men det krävs fler undersökningar för att läkaren ska kunna ställa en diagnos.

Ibland kan man ha en lättare infektion som beror på ofarliga bakterier och inte ger några besvär. Då kan stickan ge utslag för vita blodkroppar utan att man behöver få någon behandling med läkemedel.

Om man har gulsot eller tar vissa läkemedel är det viktigt att man berättar det för läkaren eftersom det kan ge utslag på stickan trots att man inte har vita blodkroppar i urinen.

Urinstickan visar inte på leukocyter i urinen

Om det inte blir något utslag på urinstickan visar det att man inte har några, eller bara få vita blodkroppar i urinen. Det innebär sannolikt att man inte har någon inflammation i urinvägarna eller njurarna.

Om man tar vissa bakteriedödande medel kan det finnas vita blodkroppar i urinen utan att stickan ger utslag. Har man symtom på till exempel urinvägsinfektion kan man då få lämna andra prover.

Provet för u-leukocyter kan bli mindre tillförlitligt om man har äggvita i urinen.

Senast uppdaterad:
2016-05-30
Redaktör:

Katti Björklund, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Per Bjellerup, läkare, specialist i klinisk kemi, Centrallasarettet, Västerås.

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.

Synpunkter på innehållet? Tyck till

Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion. 1177 Vårdguiden svarar för innehållet med undantag för eventuella fel som uppstått i samband med överföringen till apoteksgruppen.se

Fakta och råd från 1177 Vårdguiden