Munvård

Munvård är något de flesta inte reflekterar över förän de drabbas av dålig munhygien eller blåsor i munnen. För bra munhygien krävs bra munvård, men det kanske är lättare sagt än gjort. Ta del av våra tips nedan och starta din resa mot en friskare mun.

Tips för en fräsch mun

En ofräsch mun förekommer främst hos personer med dålig munvårdsrutin eller hos äldre. För att undvika obehag som känsligt och svullet tandkött, hål i tänderna eller karies är det viktigt att ha god tandvård för att på så vis uppnå en bra munhygien. 

Tips för en fräsch mun

  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen och byt tandborste minst var tredej månad. En bra regel är 2+2+2+2-metoden.  Borsta tänderna 2 gånger om dagen med 2 centimeter fluortandkräm i 2 minuter och vänta sen 2 timmar med att äta och dricka.
  • Använd fluorskölj efter tandborstning och efter måltider. Då blir du av med matrester och fyller på med fluor under dagen.
  • Använd tandtråd eller tandpetare för att bli av med matrester mellan tänderna och drick mycket vatten,  så sköljer du munnen regelbundet.  
  • Använd tungskrapa för att motverkar dålig andedräkt genom att skrapa bort beläggningar och bakterier från tungan.
  • Undvik socker i mat och dryck eftersom bakterierna i munnen omvandlar sockret till syra vilket kan leda till hål i tänderna.
  • Tugga tuggummi med fluor efter måltider eller drycker. Dock inte i samband med syrlig mat eller dryck eftersom det kan skada tänderna.

Försök att följa tipsen för att kunna uppnå en en bra munhälsa.

Bra munhygien

Munvård går ihop med bra munhygien eftersom god munhygien genererar en fräsch och ren känsla. Genom bra munvård minskar du mängden bakterier som kan skapa infektioner, dålig andedräkt, tandvärk med mer.

En annan faktor som kan orsaka munvårdsbesvär är åldrande. Några av de förändringarna som kan ske i munnen över tid är att emaljen bli skörare, tänderna får lättare sprickor, tandytan missfärgas enklare och munnen kan kännas torrare. Den försämrade förmågan att producera saliv gör inte munnen bara torrare utan ökar även risken att drabbas av karies och hål i tänderna.

Det bästa sättet att bibehålla en god munvård hela livet är att hålla kontakt med tandvården. Genom återkommande besök upprätthålls en bra munvård och du får goda råd om hur du ska kunna bibehålla en frisk mun hela livet. Du kan även ringa tandvården för att få recept på produkter de rekommenderar samt för att få råd kring just din tand- och munsituation.

Vill du läsa om dålig andedräkt hos barn? Klicka här!