Munvård

Behöver du tips för en fräsch mun? Munvård är något som de flesta inte reflekterar över tills de drabbas av dålig munhygien eller blåsor i munnen. För att få en bra munhygien krävs en bra munvård, men det kanske är lättare sagt än gjort. Ta del av våra tips nedan och starta din resa mot en friskare mun idag.

Tips för en fräsch mun

En ofräsch mun förekommer främst hos personer som har dålig munvårdsrutin eller hos äldre personer. För att undvika obehag som känsligt och svullet tandkött, hål i tänderna eller karies är det viktigt att ha god tandvård för att på så vis uppnå en bra munhygien. Ta del av våra tips för en fräsch mun och att uppnå en god munvård idag.

Tips för en fräsch mun

  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen efter frukost och innan läggdags.
  • Drick mycket vatten under dagen, på så vis sköljer du munnen från bakterier och matrester.
  • Använd tandtråd för att bli av med eventuella matrester som finns mellan tänderna.
  • Använd tungskrapa för att motverkar dålig andedräkt genom att ta skrapa bort beläggningar och bakterier från tungan.
  • Använd fluorskölj efter du borstat tänderna och efter måltider. På så vis blir du av med eventuella matrester och fyller på med fluor under dagen.
  • Undvik socker i mat och dryck. Detta eftersom bakterierna i munnen omvandlar sockret till syra vilket kan leda till hål i tänderna.
  • Tugga tuggummi med fluor efter måltider eller drycker. Dock inte i samband med syrlig mat eller dryck eftersom detta kan skada tänderna.

Försök att följa så många av tipsen som möjligt för att kunna uppnå en en bra munvård och en fräschare mun.

Bra munhygien

Munvård går ihop med bra munhygien eftersom god munhygien genererar en fräsch och ren känsla. Genom bra munvård minskar du mängden bakterier som kan skapa infektioner, dålig andedräkt, tandvärk med mer.

En annan faktor som kan orsaka munvårds besvär är åldrande. Det normala åldrandet kan påverka munnen på flera sätt. Några av de förändringarna som kan ske i munnen över tid är att emaljen bli skörare, tänderna blir känsligare och kan få sprickor lättare, tandytan missfärgas enklare och munnen kan kännas torrare. Den försämrade förmågan att producera saliv gör inte munnen bara torrare och skapar obehag utan ökar risken att drabbas av karies och hål i tänderna.

Det bästa sättet att bibehålla en god munvård hela livet är att hålla kontakt med tandvården. Genom återkommande besök kan du få hjälp att upprätthålla en bra munvård och få goda råd om hur du ska kunna bibehålla en frisk mun hela livet. Du kan även ringa tandvården för att få recept på produkter som de rekommenderar samt för att få råd för just din tand- och munsituation.

Vill du läsa om dålig andedräkt hos barn? Klicka här!