Friska tänder och fräsch mun

Det är viktigt att vi tar hand om munnen och tänderna. Mycket av det som bidrar till friska tänder och en fräsch mun kan du göra hemma, men du bör ändå besöka tandvården regelbundet för kontroller, goda råd och behandlingar.

Produkter för rena och fräscha tänder

Ta hand om dina tänder några minuter varje dag. Med bra produkter och rätt teknik hjälper du dem att hålla sig friska och fräscha länge.

Använd 2+2+2+2 metoden

En bra regel för god munhygien är 2+2+2+2 metoden. Den innebär att du borstar tänderna 2 gånger om dagen, med 2 cm fluortandkräm, i 2 minuter och därefter vänta 2 timmar med att äta och dricka.

Tänder behöver också vila

Precis som hela kroppen behöver dina tänder få vila ibland. Då hinner saliven göra sitt jobb och reparera små skador och neutralisera de syror som bildas när du äter och dricker. Ett bra sätt att minska risken för hål i tänderna är därför att äta regelbundna måltider och undvika småätande.

4 vanliga misstag när du borstar tänderna

1. Du sköljer munnen när du är klar
Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något direkt efter tandborstningen. "Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder",

2. Du borstar för hårt - och/eller har fel tandborste
Folktandvården rekommenderar att du håller din tandborste snett och borstar mjukt och gungande mot tandköttet i små tag: "Om du borstar hårt med långa rörelser fram och tillbaka kan du skada tandköttet. Likaså om du använder en för hård tandborste".

3. Du hoppar över tandborstningen någon gång då och då
Det kan tyckas obetydligt om du glömmer bort tandborstningen en kväll - men då bjuder du in "tandtrollen" till fest på det plack som sitter kvar.  Och det är lätt att snabbt få dålig munhygien med bakterietillväxt, tandsten och dålig andedräkt.

4. Du byter inte tandborste tillräckligt ofta
För att den ska fungera som den ska måste tandborsten vara fräsch. Lättaste sättet att se om den håller måttet är att titta på stråna. Börjar dom bli böjda så är det dags att byta. Folktandvårdens generella rekommendation är att byta minst var tredje månad. Men borstar du hårt kan du behöva byta oftare.

En eltandborste är en effektiv hjälp om du vill hålla dina tänder rena och fräscha.

Tandkräm med fluor

Tandkräm har funnits sedan 1945 med olika aktiva ingredienser och slipmedel. Genom att använda en tandkräm med fluor både morgon och kväll skyddar du dina tänder mot karies.

Olika former av fluor

  • Fluorsköljning

Det finns en mängd olika munskölj och fluorskölj på marknaden i dag. Fluorsköljning är ett tillägg till tandborstningen som ska addera fluor. Använder du munskölj dagligen minskar du ytterligare risken för karies. Ett bra tips är att använda det efter lunchen för att tillföra tänderna fluor en extra gång och skölja bort matrester. 

  • Fluortabletter

Fluortabletter finns i olika styrkor och smaker och fungerar som ett komplement. Fluortabletterna är också lätta att ha med sig i väskan.

  • Fluortuggummi

Att tugga tuggummi stimulerar salivproduktionen. Om tuggummit innehåller fluor blir effekten ännu bättre ur ett kariesförebyggande perspektiv. Tugga minst 15 min efter mat eller dryck. Det finns även sockerfria tuggummin som bidrar till att neutralisera plack och fungerar som ett bra komplement till tandborstningen när du inte har tillgång till tandborste.

  • Tandpetare och tandtråd med fluor

Det finns både tandpetare och tandtråd som ger ifrån sig fluor.

Rent mellan tänderna

Det är viktigt att hålla rent mellan tänderna speciellt för att undvika tandköttsproblem. Gör även rent ordentligt mellan tänderna en gång om dagen, helst på kvällen. Använd tandtråd för att komma åt mellan tänder som sitter tätt. Har du större mellanrum mellan tänderna kan mellanrumsborstar effektiv rengöra och tandstickor (tandpetare) fungera som ett komplement. För stickan eller borsten fram och tillbaka ett par gånger i varje mellanrum.
Om det skulle blöda kan det bero på att tandköttet är inflammerat. Fortsätt ändå att göra rent. Om blödningen inte avtar efter några dagar bör du kontakta din tandläkare för att få hjälp och råd. Genom att hålla rent även mellan tänderna förhindrar du besvär med tandköttsinflammation som på sikt kan leda till tandlossning.

Torr i munnen?

Närmare två miljoner svenskar upplever då och då att de är torra i munnen. Orsaker till torr mun kan vara övergångsåldern, stress, sjukdom, läkemedels- eller cellgiftsbehandling. Biverkningar från läkemedel är det som oftast ger upphov till muntorrhet.

Med mindre saliv i munnen ökar bakterietillväxten och därmed risken för att få hål i tänderna. Torr mun kan också leda till problem med att tala, äta och svälja och ge dålig andedräkt. Bristen på saliv kan också göra det svårt att uppleva smaker. Är du mycket torr i munnen finns det olika produkter som kan lindra besvären som t ex sockerfria tuggummin, salivstimulerande tabletter, munskölj, gel och spray. Prata gärna med tandvårdspersonal eller med oss på Apoteksgruppen om hjälp vid muntorrhet.

Tungskrapa

Om du har beläggning på tungan eller dålig andedräkt kan du använda en tungskrapa för att enkelt rengöra och skrapa bort bakterier och plack.

Barns tänder

För små barn är det viktigt att få en positiv inställning till tandborstningen och att börja borsta så snart den första lilla tanden tittar fram. Försök att göra tandborstningen lite lekfull. Borsta morgon och kväll och använd också lite fluortandkräm. Hjälp det lilla barnet att borsta varje tand mjukt och försiktigt. Ett bra sätt att minska risken för hål i tänderna är att låta barnet äta regelbundna måltider och undvika småätande. Vanligt vatten är bästa drycken för tänderna, till måltider passar även mjölk. Undvik att ge ditt barn läsk, saft eller juice i nappflaska mellan målen eller på natten.

Fråga gärna!

Fråga din tandläkare, tandhygienist eller personalen på Apoteksgruppen om du behöver hjälp och råd för en bättre munhälsa.