Små barns tänder behöver stor omsorg

Barnets tänder börjar bildas redan när barnet ligger i mammas mage. Det vanligaste är att den första tanden tittar fram vid 6-8 månaders ålder. Då är det också dags att ta fram tandborsten.

Konsten att borsta små tänder

Börja borsta så snart barnets första tand bryter igenom. Välj en mjuk tandborste med litet huvud och borsta helst efter frukost och före läggdags. Välj gärna en tandborste med färg eller ett mönster så blir tandborstningen lite roligare. Börja med att ta några lätta tag med tandborsten så att det kittlar i munnen. Ge sedan borsten till barnet och låt det få prova själv.

Använd också lite barntandkräm som är rekommenderat för barnets ålder. Mängden tandkräm ska vara i storlek som barnets lillfingernagel. Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Hjälp barnet att borsta varje tand mjukt och försiktigt. Ge inte barnet vatten efter tandborstningen, tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Försök att göra tandborstningen lite lekfull. Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt än att fila länge och riskera att barnet tröttnar. Koppla gärna tandborstningen till något positivt så att det blir en fin och lustfyllt stund tillsammans. Prova att borsta på skötbordet, i knäet eller framför badrumsspegeln eller på någon annan plats som passar er.
Om barnet inte tycker om att borsta tänderna kan det hjälpa att försöka avleda uppmärksamheten på tandborsten och kanske passa på att borsta barnets tänder när det ser på en film, läser en bok eller spelar ett spel. När barnet kan stå själv brukar det vara lättast att komma åt om du placerar dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Ställ till exempel barnet på en pall och ha en spegel framför er. Passa på att skoja och ha roligt tillsammans.

Tänderna behöver också vila

Det finns socker i nästan allt vi äter och dricker och ju oftare barnet äter, desto större är risken att det blir hål i tänderna. Om tänderna däremot får vila mellan målen, hinner saliven reparera små skador och neutralisera de syror som bildas när vi äter och dricker. Ett bra sätt att minska risken för hål i tänderna är därför att äta regelbundna måltider och undvika småätande.

Vatten är bästa drycken

Vanligt vatten är bästa drycken för tänderna. Till måltider passar även mjölk, men var medveten om att mjölk innehåller mycket socker, så undvik det mellan måltiderna. Undvik även att ge ditt barn läsk, saft eller juice i nappflaska mellan målen eller på natten.

Amning och karies

Amning i sig orsakar inte karies. Men om barnet ammas och dessutom äter mat med socker kan det bildas syra ur mjölksockret. Därför är det extra viktigt att borsta tänderna på barn som ammas efter 6 månaders ålder.

Från 3 års ålder

De flesta barn har fått alla sina mjölktänder när de är runt tre år. Nu bör du vara extra uppmärksam på de nya kindtänderna eftersom deras tuggytor har gropar där det lätt samlas bakterier. Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm. En liten klick som barnets lillfingernagel är lagom.

Bra mellanmål

Det är lätt att bli hungrig mellan måltiderna. Då kan ett bra mellanmål vara mjölk, en smörgås av grovt bröd med pålägg och färsk frukt. Morots- och gurkstavar eller lite mager ost är exempel på annan mat som inte skadar tänderna.

Godisdag

När barnet har upptäckt att det finns godis, vilket ofta sker om det finns äldre syskon i familjen, kan det vara en bra vana att bestämma en godisdag i veckan. Exempelvis fredag eller lördag då man vill mysa lite extra tillsammans. Godis, glass och annat sött gör minst skada på tänderna om det äts som efterrätt direkt efter maten.

Det första tandläkarbesöket

De flesta barn brukar ha sitt första besök till tandläkaren när de är ca 3 år. Då är det dags att räkna tänderna och titta så att allt ser bra ut i munnen. Innan dess kan du få kontakt med tandläkare genom BVC. Barnet brukar sedan fortsätta att gå till tandläkaren ungefär vartannat år. Barn som har problem med tänderna kan behöva gå oftare.

Vid 5 till 8 års ålder kommer de permanenta tänderna

När ditt barn är mellan 5 och 8 år börjar ofta de första mjölktänderna att trilla ut, samtidigt kommer de nya, stora och permanenta tänderna som ska hålla hela livet. Först kommer framtänderna i underkäken och sedan dyker oftast kindtänderna upp längst bak i munnen.

Hjälp ditt barn med tandborstningen

Även lite större barn behöver hjälp med att borsta tänderna varje dag, efter frukost och innan läggdags. Det gäller ända upp till cirka 10–12 år. Innan dess har barn inte den finmotorik som behövs och klarar därför inte av att borsta riktigt rent i munnen.

Om barnet inte vill borsta tänderna

Det är ganska vanligt att barn inte vill borsta sina tänder vissa dagar eller perioder. Det brukar gå över och är oftast inget att oroa sig för, men du som förälder kan behöva ha lite tålamod. Många föräldrar tycker att det är jobbigt och stressande, men det kan kännas bra att veta att det är vanligt och att barnet inte vill mer om du tjatar, snarare tvärtom. Kontakta din barntandläkare om du känner dig orolig och behöver fler tips och stöd.

Barn mellan 9 och 13 år

När barnet är 11-12 år brukar det ha fått sina 28 vuxna tänder. Nu gäller det att hålla extra koll på de nya kindtänderna. Visdomständerna, kindtänderna allra längst bak i munnen, kan dyka upp i 20-årsåldern, men var fjärde svensk saknar någon av de fyra visdomständerna.

Tandtråd är en bra vana

Tandtråd är ett bra hjälpmedel för att ta bort bakterier och göra rent mellan tänderna. Det kan till exempel behövas när tänderna sitter tätt och tandborsten inte kommer åt. Gör det till en vana att börja med tandtråd när barnet kommit upp i tonåren.

Gratis tandvård upp till 23 år

I Sverige är tandvård kostnadsfri för alla upp till och med 23 års ålder, med undantag för en del estetiska behandlingar. Det betyder att barn och ungdomar har fri tandvård i samband med de undersökningar som bör göras varje eller vart annat år.

Fråga gärna!

Fråga tandläkare och tandhygienist om fler råd för dina barns tänder och munhygien.

Källor: Folktandvården och 1177.se