Tänder och barn ー små barns tänder behöver stor omsorg

Tänder hos barn börjar bildas redan när barnet ligger i mammas mage. Det vanligaste är att den första tanden tittar fram vid 6-8 månaders ålder. När barn får tänder är det också dags att ta fram tandborsten. Vill inte ditt spädbarn borsta sina tänder? Vi på Apoteksgruppen delar med oss av några knep för att göra det enklare att borsta tänderna på ditt barn.

När får barn tänder?

Så när får barn tänder? Det kan skilja sig från barn till barn, vissa spädbarn föds med tänder, detta är dock ganska ovanligt och vissa får sin första tand vid 6 månaders ålder, för andra kan det dröja ytterligare ett halvår eller mer innan tänderna dyker upp. En sak är säker ー när tänder på ditt barn börjar träda fram så brukar det märkas. Lindra kliande tandkött med en bitring som legat i frysen en stund eller köp en kräm som motverkar smärtsam tandsprickning på ett av våra apotek.

Spädbarn och deras små tänder

Börja borsta tänderna så snart barnets första tand bryter igenom. Välj en mjuk tandborste med litet huvud och borsta helst tänderna på ditt barn efter frukost och före läggdags. Välj gärna en tandborste med färg eller ett mönster så blir tandborstningen lite roligare. Börja med att ta några lätta tag med tandborsten så att det kittlar i munnen. Ge sedan borsten till barnet och låt det få prova själv.

Använd också lite barntandkräm som är rekommenderat för barnets ålder. Mängden tandkräm ska vara i storlek som barnets lillfingernagel. Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. Hjälp barnet att borsta varje tand mjukt och försiktigt. Ge inte barnet vatten efter tandborstningen, tandkrämen gör mer nytta om den får vara kvar.

Försök att göra tandborstningen lite lekfull. Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt än att fila länge och riskera att barnet tröttnar. Koppla gärna tandborstningen till något positivt så att det blir en fin och lustfylld stund tillsammans. Har du ett spädbarn ー borsta tänder på skötbordet eller i knät. Att borsta tänderna på ett barn som ligger ner, är också ett bra sätt att komma åt alla tänderna ordentligt.

Om barnet inte tycker om att borsta tänderna kan det hjälpa att försöka avleda uppmärksamheten på tandborsten och kanske passa på att borsta barnets tänder när ditt barn exempelvis ser på en film, läser en bok eller spelar ett spel.

När barnet kan stå själv brukar det vara lättast att komma åt om du placerar dig snett bakom, i samma höjd som barnet. Det kan även vara roligt att se sina tänder för barn ーställ till exempel barnet på en pall och ha en spegel framför er. Passa på att skoja och ha roligt tillsammans.

Tänderna behöver också vila

Det finns socker i nästan allt vi äter och dricker och ju oftare barnet äter, desto större är risken att det blir hål i tänderna. Om tänderna däremot får vila mellan målen, hinner saliven reparera små skador och neutralisera de syror som bildas när vi äter och dricker. Att äta regelbundna måltider och undvika småätande är därför ett bra sätt att minska risken för hål i tänder hos barn, och hos vuxna.

Vatten är bästa drycken

Vanligt vatten är bästa drycken för tänderna. Till måltider passar även mjölk, men var medveten om att mjölk innehåller mycket socker, så undvik det mellan måltiderna. Undvik även att ge ditt barn läsk, saft eller juice i nappflaska mellan målen eller på natten.

Amning och karies

Amning i sig orsakar inte karies. Men om barnet ammas och dessutom äter mat med socker kan det bildas syra ur mjölksockret. Därför är det extra viktigt att tänka på att spädbarn med tänder måste få sina tänder borstade om de ammas efter 6 månaders ålder.
Mjölk kan också orsaka dålig andedräkt hos barn (och vuxna).

Från 3 års ålder

De flesta barn har fått alla sina mjölktänder när de är runt tre år. Nu bör du vara extra uppmärksam på de nya kindtänderna eftersom deras tuggytor har gropar där det lätt samlas bakterier. Hjälp ditt barn att borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm. En liten klick som barnets lillfingernagel är lagom.

Bra mellanmål

Det är lätt att bli hungrig mellan måltiderna. Då kan ett bra mellanmål vara mjölk, en smörgås på grovt bröd med pålägg eller färsk frukt. Morots- och gurkstavar eller lite mager ost är exempel på annan mat som inte skadar tänderna.

Godisdag

När barn får tänder kan det vara bra att börja tänka på intaget av sötsaker som exempelvis godis. När barnet har upptäckt att det finns godis, vilket ofta sker om det finns äldre syskon i familjen, kan det vara en bra vana att bestämma en godisdag i veckan. Exempelvis fredag när det är fredagsmys eller varför inte lördag och ha lite lördagsmys tillsammans. Godis, glass och annat sött gör minst skada på tänderna om det äts som efterrätt direkt efter maten.

Det första tandläkarbesöket

De flesta barn brukar ha sitt första besök hos tandläkaren när de är cirka 1 år. Då är det dags att räkna tänderna och titta så att allt ser bra ut i munnen. Du är såklart välkommen att kontakta tandläkaren tidigare om det finns några frågor eller är orolig över något, det går också bra att kontakta BVC. Barnet brukar sedan fortsätta att gå till tandläkaren ungefär vartannat år. Barn som har problem med tänderna kan behöva gå oftare.

Vid 5 till 8 års ålder kommer de permanenta tänderna

När ditt barn är mellan 5 och 8 år börjar ofta de första mjölktänderna att trilla ut, samtidigt kommer de nya, stora och permanenta tänderna som ska hålla hela livet. Först kommer framtänderna i underkäken och sedan dyker oftast kindtänderna upp längst bak i munnen.

Hjälp ditt barn med tandborstningen

Även lite större barn behöver hjälp med att borsta tänderna varje dag, efter frukost och innan läggdags. Det gäller ända upp till cirka 10–12 år. Innan dess har barn inte den finmotorik som behövs för att kunna borsta rent ordentligt.

Om ditt barn inte vill borsta tänderna

Tänder och barn kan vara en komplicerad kombination. Det är ganska vanligt att barn inte vill borsta sina tänder vissa dagar eller perioder. Det brukar gå över och är oftast inget att oroa sig för, men du som förälder kan behöva ha lite tålamod. Många föräldrar tycker att det är jobbigt och stressande, men det kan kännas bra att veta att det är vanligt och att barnet inte vill mer bara för att du tjatar, snarare tvärtom. Kontakta din barntandläkare om du känner dig orolig och behöver fler tips och stöd.

Herpes på läppen eller blåsor i munnen kan vara andra anledningar till varför ett barn inte vill borsta tänderna ー det gör helt enkelt ont. Se till att vara extra försiktig och prata med personal på apoteket för att få råd om produkter som kan lindra blåsor och munsår.

Barn mellan 9 och 13 år

När barnet är 11-12 år brukar det ha fått sina 28 vuxna tänder. Nu gäller det att hålla extra koll på de nya kindtänderna. Men när får barn sina sista tänder? Visdomständerna och kindtänderna allra längst bak i munnen kan dyka upp i 20-årsåldern, men var fjärde svensk saknar någon av de fyra visdomständerna.

Tandtråd är en bra vana

Tandtråd är ett bra hjälpmedel för att ta bort bakterier och göra rent mellan tänderna. Det kan till exempel behövas när tänderna sitter tätt och tandborsten inte kommer åt. Gör det till en vana att börja med tandtråd när barnet kommit upp i tonåren. Det är bra att lägga en grund till en god munhygien tidigt.

Gratis tandvård upp till 23 år

I Sverige är tandvård kostnadsfri för alla upp till och med 23 års ålder, med undantag för en del estetiska behandlingar. Det betyder att du kan kolla upp tänder på barn och ungdomar helt kostnadsfritt i samband med de undersökningar som bör göras varje eller vartannat år.

Fråga gärna!

Fråga tandläkare och tandhygienist om fler råd kring att borsta tänderna på barn!