Munsår ー så behandlas herpes på läppen

Det dunkar och sticker i läppen och gör ont när du äter och talar. Att drabbas av sår på läppen kan vara riktigt jobbigt, i synnerhet när de blossar upp strax innan en dejt, en arbetsintervju eller under semestern. Men det finns lindring mot herpes på läppen.

Sår på läppen orsakat av ett herpes simplex-virus

Med munsår menar man oftast ett Herpes simplex-virus som ger vätskefyllda blåsor på eller kring munnen. Viruset är mycket smittsamt och man räknar med att 3 av 5 av oss bär på viruset även om det under största delen av tiden inte är aktivt och ger herpes på läppen.

En aktiv herpesinfektion visar sig vanligtvis som sår på läppen eller på huden runt munnen, med grupper av små vätskefyllda blåsor som ofta gör ont. Det dunkar och sticker ofta i området som vanligen blir rodnat och svullet. Du kan också få "munsår" i andra delar av ansiktet och blåsor inne i munnen.

Herpes på läppen är som mest smittsamt då det finns vätskefyllda blåsor med viruspartiklar. Om du smittats av viruset finns det vilande i kroppen resten av livet. Det finns flera olika faktorer som kan utlösa sår på läppen. Det är vanligt att få munsår vid förkylning eller när immunförsvaret är försvagat av stress, mens eller stark sol.

Bli av med ditt munsår

I lindrigare fall går herpes på läppen över av sig själv. Om du får ett infekterat munsår eller har svårare besvär kan du behandla sår på läppen med receptfri virushämmande kräm som motverkar att viruset förökar sig.

Det finns även kräm som förutom virushämmande ämne också innehåller kortison som dämpar inflammationen som uppstår då du har munsår. För att bli av med ett munsår bör du börja behandla virusinfektionen så snart som du är säker på att det är fråga om munsår.

Vid ofta återkommande munsår vid exempelvis förkylning kan läkare skriva ut tabletter som kan minska risken för aktiv infektion.

Smärta i samband med herpesinfektionen kan behandlas med smärtlindrande läkemedel, till exempel paracetamol eller ibuprofen. Följa anvisningarna på förpackningarna.
För att skydda dig mot för stark sol bör du skydda läpparna med solskyddskräm/stift och keps.

Hur minskar du risken att smitta andra?

Du bör tvätta händerna ofta och tänka på att inte pussa någon när du har herpessymtom. Du bör undvika att peta i såret eftersom det ökar risken att det blir ett infekterat munsår. På så sätt minskar du också risken att viruset sprids från såret till någon annan del på dig själv eller att du smittar någon annan.

Du bör inte dela läppbalsam eller använda samma bestick som någon annan. Tänk också på att undvika att besöka tandvården då ditt munsår är aktivt. På apoteket kan du köpa munsårsplåster som har tre fördelar: det försvårar smittspridning, hindrar att det blir ett infekterat munsår och snabbar på läkningsprocessen så att du kan bli av med ditt munsår fortare.

När ska du söka vård?

Sök vård om du:

  • Samtidigt har hög feber.
  • Får ett munsår nära ögat eller om du har symtom i ögat (ögat gör ont, blir rött eller tåras).
  • Har ett munsår som inte gått över efter två veckor, då är risken stor att det är infekterat med bakterier.
  • Ofta får utbrott av munsår exempelvis vid förkylning.

Mer läsning om munnen och tänderna

Munnen är värd att ta hand om. Här har vi på Apoteksgruppen samlat information kring olika munbesvär och ger även råd kring hur du kan ta hand om ditt barns tänder.

Fler artiklar om munvård: