Munsår

Det dunkar och sticker i läppen och gör ont när du äter och talar. Att drabbas av munsår kan vara riktigt jobbigt, i synnerhet när de blossar upp strax innan en viktig dejt eller under semestern. Men det finns lindring.

Herpes simplex-virus

Med munsår menar man vanligast ett Herpes simplex-virus som ger vätskefyllda blåsor på eller kring munnen. Viruset är mycket smittsamt och man räknar med att 3 av 5 av oss bär på viruset även om det under största delen av tiden inte är aktivt.

En aktiv herpesinfektion visar sig vanligtvis som munsår på läpparna eller på huden runt munnen, med grupper av små vätskefyllda blåsor som ofta gör ont. Det dunkar och sticker ofta i området som vanligen blir rodnat och svullet. Man kan också få sår i andra delar av ansiktet och inne i munnen.

Smittorisken är som högst då det finns vätskefyllda blåsor med viruspartiklar.

Om man smittats av viruset finns det vilande i kroppen resten av livet. Det finns flera olika faktorer som kan utlösa munsår när immunförsvaret är försvagat som t.ex. förkylning, stress, mens eller stark sol.

Hur behandlas munsår?

I lindrigare fall går virusinfektionen över av sig själv. Om munsåret blir infekterat eller man har svårare besvär kan man behandla med receptfri virushämmande kräm som motverkar att viruset förökar sig. Det finns även kräm som förutom virushämmande ämne också innehåller kortison som dämpar inflammationen som uppstår då man har munsår. Man bör börja behandla så snart som man är säker på att det är fråga om munsår. 

Vid ofta återkommande infektioner kan läkare skriva ut tabletter som kan minska risken för aktiv infektion.

Smärta i samband med herpesinfektionen kan behandlas med smärtlindrande läkemedel, t.ex. paracetamol eller ibuprofen. Följa anvisningarna på förpackningarna.

För att skydda sig mot för stark sol bör man skydda läpparna med solskyddskräm/stift och keps.

Hur minskar man risken att smitta andra?

Man bör tvätta händerna ofta och tänka på att inte pussa någon när man har herpessymtom. Man bör undvika att peta i såret eftersom det ökar risken för att såret blir infekterat. På så sätt minskar man också risken att viruset sprids från såret till någon annan del på sig själv eller att man smittar någon annan. Man bör inte dela läppbalsam eller använda samma bestick som någon annan. Tänk också på att undvika att besöka tandvården då ditt munsår är aktivt. På apoteket kan man köpa munsårsplåster som skyddar mot smittspridningen och gör läkningen lite snabbare.

När ska man söka vård?

  • Om man samtidigt har hög feber
  • Om munsår kommer nära ögat eller om man har symtom i ögat (ögat gör ont, blir rött eller tåras)
  • Om munsåret inte gått över efter två veckor, då är risken stor att det är infekterat med bakterier.
  • Vid frekvent upprepande utbrott av munsår.