Dålig andedräkt hos vuxna och barn

Dålig andedräkt är något som drabbar de allra flesta då och då. Det kan bero på olika anledningar – något du ätit, hormoner eller helt enkelt en dålig munhygien. Dålig andedräkt i sig är inget farligt, men det kan vara besvärande. Vi på Apoteksgruppen har därför listat olika anledningar till vad dålig andedräkt hos barn och vuxna kan bero på, och vad du kan göra för att motverka dålig andedräkt.

Andedräkten kan påverka självförtroendet

Om du upplever att du ofta har dålig andedräkt kan det bli väldigt besvärande. Oro för dålig andedräkt kan göra att man blir obekväm i sociala sammanhang och att vara nära andra personer. Det kan vara svårt att själv avgöra om andedräkten är bra eller dålig, därför är det lättare är att fråga någon i din omgivning. Det kan vara en familjemedlem, nära vän eller din partner. Känner du dig inte tillräcklig bekväm med att fråga finns det ett enkelt knep att tillgå: Slicka lite på handryggen, låta det torka in och lukta sedan på handen. Luktar det illa – luktar det förmodligen likadant i munnen.

Vad beror dålig andedräkt på?

Det finns många som tror att dålig andedräkt hos barn och vuxna kommer från magen, men i de allra flesta fall kommer den från munnen. Det finns olika typer av bakterier i vår saliv som bryter ned proteiner och frigör illaluktande svavelföreningar. När vi andas ut dessa ångor uppfattas det som dålig andedräkt.

Det är inte bara bakterier i vår saliv som orsakar dålig andedräkt, utan en annan vanlig orsak är mat som fastnat mellan tänderna och på tungan. Matresterna gör att bakterier samlas i munnen och orsakar en otrevlig lukt.

Muntorrhet

En annan orsak till dålig andedräkt kan vara muntorrhet. Vår saliv fungerar som en naturlig rengöring av munnen och ger skydd från bakterier som orsakar dålig lukt. Om salivproduktionen är låg och munnen är torr är det inte ovanligt att andedräkten blir sämre. Samma sak händer även mellan måltiderna, eftersom salivproduktionen stimuleras medan vi äter. Därför är det bra att äta på regelbundna tider och att dricka vatten mellan måltiderna.

Muntorrhet kan även bero på flera andra anledningar som sjukdom, biverkningar från läkemedel, stress eller uttorkning. Det är därför inte ovanligt att ha dålig andedräkt vid exempelvis stress. Du kan läsa mer om muntorrhet i rådgivningsartikeln "Munhälsa"

Dålig andedräkt på morgonen

Upplever du att du har dålig andedräkt på morgonen? Det finns en orsak till varför "morgonandedräkt" är ett begrepp. När du sover minskas salivproduktionen och ger möjlighet till bakterier att växa i munnen och orsaka dålig lukt. Det är anledningen till varför det är det vanligt att ha dålig andedräkt på morgonen. Sover du ofta med öppen mun, är risken ännu större att du får dålig andedräkt på morgonen.

Graviditet, pubertet och klimakteriet

Under perioder då kroppen utsätts för hormonella förändringar, exempelvis vid pubertet, graviditet eller klimakteriet kan andedräkten bli sämre. Detta beror på att hormonerna når vår saliv och påverkar sammansättningen av bakterierna i munnen.

Dålig andedräkt hos små barn

Det är heller inte helt ovanligt att små barn ibland luktar illa ur munnen. Dålig andedräkt hos barn beror oftast på att de dricker mycket mjölk, vilken innehåller svavelhaltigt protein som gör att andedräkten kan uppfattas som sur. Det kan också vara svårt att borsta tänder på barn under vissa perioder. Försök att göra tandborstningen till en lek, det är viktigt att få in rutinen att borsta tänderna två gånger om dagen.

Sjukdomar i munnen

Plack i munnen kan orsaka tandköttsinflammation, tandlossning och karies, vilket i sin tur kan leda till dålig andedräkt. Efter viss tandvårdsbehandling kan andedräkten påverkas, till exempel efter man dragit ut en tand eller under en rotbehandling. Vid dessa tillfällen är det extra viktigt att följa tandläkarens råd om hur du bäst rengör i munnen.

Vid herpes på läppen eller blåsor i munnen kan det ibland vara smärtsamt att borsta tänderna. Borsta tänderna försiktigt och använd gärna en mildare tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat. En mild tandkräm är exempelvis Zendium.

Dålig andedräkt: stress, kost och livsstil påverkar doften

Dina matvanor och livsstil kan också ha en inverkan på din andedräkt. Kryddstark mat, lök och vitlök är livsmedel vars lukt går ut i blodet och lungorna. Ångorna som man sedan andas ut kan uppfattas som dålig andedräkt. Även kaffe kan lämna en bitter och sur lukt i och från munnen.

Dålig andedräkt vid stress kan bero på att du ätit skräpmat under oregelbundna tider och att det gjort magen sur och stressad. Då kan det komma en frän lukt från magen upp genom munnen. Andra orsaker är som vi nämnt tidigare, att munnen blir torrare vid stress.

Rökning är inte bara skadligt för dig, utan det kan också ge otrevlig andedräkt. Det enda sättet som rökare kan bli av med den dåliga lukten ur munnen är att sluta röka. Alkohol kan också vara en orsak till dålig andedräkt.

Vad kan du göra själv?

Ja, det går att motverka dålig andedräkt. Här nedan får du förslag på hur du kan göra.

En god munhygien är a och o

En god munhygien är essentiell när det kommer till din munhälsa, därför också din andedräkt. Att borsta tänderna morgon och kväll är för de allra flesta en självklarhet, men ha för vana att rengöra mellan tänderna med mellanrumsborstar om möjligt. Är mellanrummen för små kan du använda tandtråd för att avlägsna mat och plack mellan tänderna. För att behålla fräschören i munnen kan du prova att skölja munnen med ett munskölj.

Gurgla med munskölj

Det finns flera olika sorter munskölj ー med och utan fluor, med zinkföreningar som motverkar dålig lukt i munnen och mildare varianter för dig med känsliga tänder och tandkött. Du får själv testa dig fram för att se vad som passar dig och dina behov bäst. Om du använder munskölj efter att du borstat tänderna är det viktigt att fluorhalten är högre i munsköljen än i tandkrämen. Är fluorhalten lägre kommer du skölja bort det fluor som du tillförde genom tandborstningen.

Beläggningar på tungan

Precis som plack samlas runt tänderna kan det även bildas beläggningar på tungan. Dessa beläggningar kan göra att andedräkten blir sämre. Därför är det viktigt att även rengöra tungan när du borstar tänderna för att motverka dålig andedräkt. Det går bra att använda en mjuk tandborste men tungskrapor har visat sig vara mer effektiva enligt studier. Har du hårda beläggningar på tungan som du själv inte får bort kan du kontakta din tandläkare för att få hjälp.

Enkla hjälpmedel vid dålig andedräkt

Besväras du av dålig andedräkt eller muntorrhet kan det vara bra att ha sockerfria tuggummin eller sugtabletter nära till hands. Genom att tugga tuggummi efter att du ätit rengörs munnen och risken för att få hål i dina tänder minskar.

3 tips för en bättre andedräkt

  • Slarva inte med att borsta tänderna och att rengöra mellan tänderna.
  • Drick vatten mellan måltiderna
  • Gör regelbundna kontroller hos din tandläkare eller din tandhygienist.

Kontakta tandvården om du

  • Upplever att andedräkten är ett problem
  • Har beläggningar på tungan som du själv inte kan få bort
  • Oroar dig mycket för andedräkten och det påverkar dig i ditt dagliga liv

Källor: Folktandvården och 1177.se